Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (4) Apam (21) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (123) Brownies (15) Cakes (119) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (6) Fondant (1) Gifts (1) Health (4) HELP (2) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (103) Lauk-pauk (121) MANUALS (2) Muffins (39) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (13) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (25) Rice n Noodles (55) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (12) Stories (14) Tag (9) Trips (10) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Tuesday, April 16, 2013

Apam Kampung

T.H.E R.A.M.B.L.I.N.G.S

Two days ago, when I checked my email, I was confused when I read the comment by Amelia. She had mentioned Butter Cake. What butter cake???

So I went to my website and wallahhhh... there IS a RICH BUTTER CAKE entry! OMG OMG OMG...

I had put that entry in the queue to be posted but totally forgotten about it. Thank goodness, that entry was a complete entry, and presentable to be posted. At times I have the habit to just type the recipe in advance and left it in the draft box to be edited later. I guess I should stop doing that huh? Lesson learnt!

T.H.E R.E.C.I.P.E

Thank you Mat for sharing this simple recipe with us...


APAM KAMPUNG
Posted by MamaFaMi
Source : Che Mat Gebu


Ingredients :

200g flour
50g rice flour
85g brown sugar
6g instant dried yeast + 1/4 cup water (stir to dilute the yeast)
1 cup water

Freshly grated coconut (just the white part) + a bit of salt (mix well)

Method :

1. Combine flour, rice flour and brown sugar. Mix well.
2. Add in the diluted yeast and stir.
3. Add water a little at a time and stir till smooth.
4. Grease an 8 inch tray with a bit of cooking oil. Pour the mixture into the tray and leave to prove for about an hour or till the mixture had rised well.
5. Prepare the steamer and steam the apam for 40 to 45 minutes. Cover your steamer lid with a clean towel.
6. Remove from the steamer and leave to cool before cutting.
7. Serve with the freshly grated coconut.



Have a nice day!


25 comments:

  1. Hello my darling..... hahahaha.............I got shock when I came back to read the comment in your butter cake posting. Aiyohh... I taught after eat grilled calamari I became blur comment the wrong topic. Aiyah... it turn out you pulak yang blur. I guess you dengar lagu Pretty Woman in Hindustan language sampai mabuk, ke tengok bollywood actor until blurrrr...Thanks for refresh 5 times in the middle of the night dengar lagu Hindustan in my blog. LOL

    Apam tu simpan 2 keping for my tea break. Look very soft and fluffy. Kalau you nak share dengan bollywood actor, go ahead lah....I tunggu your second batch if you make again. LOL

    Have a nice day pretty woman.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello darling... Tu la tu, too much goyang kepala sampai effect my otaklah kot. Hahahaha... Since you dah up another hindustan song, this morning while updating my blog pun, tak tau dah berapa kali refresh! Must download the song la, boleh bawak pergi jogging nanti.. kira bonus la tu.. kaki jalan, kepala goyang... can burn more calories! Hahahaha....

      That apam, no need to simpan for you la. You make fresh and ngap with you hot kopi o lagi syiok! Hmm nak share dengan Bollywood actor? Nehi nehi... better I share dengan my heart throb kat rumah ni... hahaha...

      You too, pretty woman... have a lovely day!

      Delete
  2. suka sngt apam nie...mmg sedap..! nak buat pun senang je kak kan...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ah Asyifa, senanggggg sangat nak buat kuih ni. Antara nak buat dengan tidak je.. :)

      Delete
  3. Assalamualaikum Mama darlinggssss!!! Waaaahh ni yg x tahan ni, orang bandar tayang apam kampung....iissshh..meledak2 tekak ai nak taauuu...kalau x dpt makan apam, bunga kat belakang tu pun boleh la...ngap jugak! Hahahha...Mamaaaa, lebiiiuuuu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Ummi darling buah hati intan payung.....

      Hihihi... saper ler yang orang bandar tu ye? I orang town! Hahahahaha.. boleh gitu??? Huhuhu... tak yahlah sampai nak makan bunga kat belakang kuih apam tu, mau tersedak nanti sebab bunga tu banyak habuk. Kalau nak sangat makan, rasanya Abang Aji kat rumah tu pun sanggup godakkan.... Lebiu tu tree por pai... hik hik hik...

      Delete
  4. mama.. sy pun ada buat apam kg gak baru ni.. tp guna gula merah.. tp.. alahaii... tak sempat nak diposingkan.. sbb buat hari kerja.. pagi2 kelam kabut.. geram tul.. nak kena wat lagi la gamaknya.. hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apam gula merah, mama pernah buat juga, guna resepi Che Iza. Mama pun kan sebenarnya buat apam ni hari Sabtu pagi hari tu. Elok je siap kukus, mama tak sempat potong, terus keluar berjimba dengan my sister and friends. Petang baru balik. So kuih ni pun esoknya baru potong dan snap gambar. Hahaha... sket baik tak sapan sebelum sempat snap gambar.

      Delete
  5. assalamualaikum mamafami .... good morning from muscat.

    kalau makan apam ni kelapa kena bagi lebih sikit. baru boleh telan :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Mala. Good afternoon from Malaysia! *wink*

      Ha ah, makan apam ni kena kelapa lebih, baru umph!

      Delete
  6. I love the apam with lots and lots of kepala parut!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Phong Hong...

      Hihihi... that is why I always be extra careful when typing Kelapa... we can easily typo jadi Kepala. Imagine the kepala kena parut... haiyoooooo brutal lor. Hihihi...

      Yes, this apam is nice with loads of kelapa parut...

      Delete
    2. Hello Darling, Phong Hong pun dengar lagu Hindustan Pretty woman sampai mabuk from kelapa parut to kepala parut. hahahaha Better lariiii... look like it's all my fault you orang goyang kepala. LOL

      Delete
    3. Hah, mana nak lari tu Amelia... dia dah buat kepala kami semua goyang-goyang, dia mau cabut tau!

      Delete
  7. Waaa...sedapnya apam kampung Mama tu...bak nk sepiring....

    ReplyDelete
  8. Oh Mama!pagi ni baru makan apam ni..mmg sedap..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah, buat sendiri ke kuih apam tu? Dap dap dap!

      Delete
    2. hehehe...beli je on the way nak pegi keje pagi tadi..nanti bole try resepi mama la plak..

      Delete
  9. Pernah buat apam kampong suatu masa dahulu..tp time tu kita belum reti nak buat blog masakan so memang saying la sebab tak dpt nak abadikan pic apam kampong dlm blog...tapi memang sedap...kalau ada tea panas lagi la laju...hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak apa Rahel, nanti buat lagi dan post kat blog. Mesti hasil air tangan Rahel lagi malatops. Gambar-gambar yang Rahel shoot memang cantik. Mama memang tak pandai tu semua..

      Delete
  10. Oh mamafami....my feberet mmg apam kampung. Teksturnya berat n mmg nostalgia gile bila mkn dgn teh o.... N bout the scheduled posting tu...haha same goes to me ..tetiba kluar unedited ntah hape2 post...sib baik masa mula 2 berblog...xde la org perasan. ...

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!