Labels

A KEEPER (9) Advertisement (5) Airfryer (1) announcement (4) Apam (21) Articles (3) Awards (24) Beef (7) Bread (135) Brownies (15) Cakes (131) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (68) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (4) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (6) Flashback (1) Fondant (1) Gifts (1) Health (4) HELP (2) Information (4) Ingredients (7) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (112) Lauk-pauk (129) MANUALS (2) Muffins (41) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (15) Phillips AirFryer (2) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (10) Ramblings (25) Rice n Noodles (60) Seafood (7) Snacks (37) Step-by-Step (15) Stories (14) Tag (9) Trips (12) Vegetables (7) Video (3) Western (15)

Search This Blog

Loading...

Wednesday, April 17, 2013

Rancangan Bersama MamaFaMi - Episode 1

Yesterday, I spent most of my time, trying hard, REALLY HARD, to bring back the photos into my previous posts. But only in the APAM section, for a start. Alhamdulillah, managed to do so till almost midnight. Only a few photos, I can't actually figured out what it was. But worry not, those were the photos that has nothing to do with the recipe. I DO REALLY hope that I have enough strength and patience to do the same to rest of the postings... it's a really hard job. Huhuhuu... I learnt my mistake the HORRIBLE way! Huwaaaaaa..... I pray that none of you will go through this kind of experience!

Yesterday evening, when I was about to fry the egg noodle for mom's dinner, I just felt like taking the step by step photo, mainly to share with my girl since she is now staying in an apartment and no longer in a hostel. Who knows with this step by step photo, added with humour of course, will trigger her interest in cooking.... hahaha...

After I'm done tidying up the kitchen, I sat down and whatsapp with my girl. And here it goes....



I whatsapp these photos to my sister as well, and her response was...

"SERIOUSLY MAMA, YOU HAVE WAYYYYYY TOO MUCH TIME EH?"

Ahahahaha... I guess I have some short wires 'upstairs' due to too much head movements. Blame it on Amelia!!!!!

Have a nice day!



25 comments:

  1. Hello darling...... you very very the free ya... sampai recipe pun whatsapp step by step. Way to go...........alamak my fault pulak. LOL

    Berapa kali you repeat the Hindustan songs sampai upstairs short circuit? LOL

    Nice mee goreng, very sedap. Can pair with my kari udang and bollywood campor Hindustan songs.
    Today you practice the no 2 song....

    Have a nice day, pretty woman. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Darling...

      Actually I was exhausted at that time, mentally and physically after trying to sort out the lost photos in my previous entries. So, just for fun, I buatlah that step by step thingy. Just to tease and cheer up my daughter pun ye juga. She was down yesterday.

      I dah download lagu Hindustan semalam and played repeatedly while digging my old food photos in the folders. Excercise juga tu... hahaha... head goyang, tangan kaki goyang...

      Have a great day too pretty woman. *wink*

      Delete
    2. Yuuhuuu...pretty woman, actually your whatsapp cooking pictures very good ideas, can give your daughter more inspiration and motivation.

      Wah... dah download lagu... itu lagu banyak shiok ya??? LOL... I pun tak sedar berapa kali I repeat. Don't goyang your head too much wait pening, I too far cannot help you to urut. :)

      What's for tea today, sudah hampir tea break time leyy...

      Delete
  2. hehehe.. memang betul2 extra rajin la mama nih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terapi la Ratna... terapi nak hilangkan penat otak... hehehehe

      Delete
  3. Assalam Mama cayang....waaaah ni betul2 lenggang kaki, lenggang perut ke, banyaknya masa, berstep-step lagikkk.... Kalau lah fatin x boleh jugak goreng mee, kasi sekeh dia sbb x faham2 gambar Mama dia tuh...hahaha. Ma, td pi makan, tiba2 toke gerai pasang lagu Hindi lama, tajuk apa ntah, tp biasa dgr...tinger kita gerak2 la Ma....hahahaha (*tinger gerak..?? ^__^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Ummi cayang...

      Haha... saja je nak release kepenatan di otak ni. Tu yang buat kerja lawak ni. Tapi bila pikir pikir balik, macam best pulak buat rancangan memasak untuk anak sendiri. Hahahaha... Nanti kita buat lagi kot.. muahaha...

      Mi, naper gerak tinger je tak goyang kepala? Oooo nak menten ayu eh? Muehehehehe...

      Delete
  4. Bestnya. Step by step... senang ni buat rujukan anak-anak yang baru belajar masak... tq MamaFami.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye Amie... saja je snap gambar step by step ni untuk rujukan anak. Tapi ntah dia tengok ke tidak... ahaks...

      Delete
  5. Very good lah! Macam tu senang nak belajar, sebab kalau kita just cakap je atau just bagi resipi kat anak dara, dia mungkin susah nak imagine. Kalau macam tu, your anak dara will sure terror memasak nanti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. I've done my part, it's up to her la kan. Nak terror masak, kena selalu practise. Kalau hari ni masak, lagi sebulan baru masak lagi sekali... macam mana? Hehehe....

      Delete
  6. argghhh!! mama! I dah tulis panjang2, crashed pulak! balik dulu la, nanti tulis balik, lenguh dah ni ngeh3

    hadoiii...ada WV pulak tuh? buang ler be...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Queenie...

      Alahai chiannya dia. Dah penat wat karangan, lesap lak eh? I selalu kan, kalau buat karangan, i CTRL A, CTRL C siap siap. Ditakdirkanlah bila I post, benda tu sangkut or crash, I can just click balik and CTRL V. Thaaa dhaaa... hihihi....

      Memulakan, senoneng kepala ahcik memikirkan amendeeeeer ler WV tu. Puas ku telek balik posting kat atas, mana ada tertaip WV? Thennnn barulah ahcik teringat Word Verification. Hadoi, umo umo cam ahcik ni, kalau pakai short form, memanglah ada short memory sket! Reason why I put that WV (cheaaa dah pandai sket dah tau) is to avoid spam masuk. Kenkadang tah haper haper punya komen... pening pala ahcik!

      Delete
  7. Besssnyaa mama, apa kata mama buat mcm tu kat hp saya....nak juga belajar masak dgn mama fami the great... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko kes naya kat mama Mat. Sket baik tak tersedak baca komen ko ni. Terus rasa macam nak lari sorok bawah meja je....huhuhuhu....

      Delete
  8. As salam ...terbaik dari GURU hehe pasnie jika ada anak dara baru nak belajar masak ikut arahan pasti pertama kali buat teruja terus sebab sedap hehe. Rajin lah MF snap satu persatu.

    ReplyDelete
  9. kalo macam ini konfirmed lah anak dara pandai masak mee goreng..hihihi

    ReplyDelete
  10. nampak sangat sedap!

    siap boleh wutsup lagi ye..

    best!

    http://ummierna.blogspot.com/

    ReplyDelete
  11. sedap!
    bestla blog akak....sapa food lover kat sini, nando's malaysia ada buat free ride n bg free meal for two kat customers dalam klang valley area. sya dapat info dari fb page diorg: http://on.fb.me/YP7Gky

    nanti share lagi byk2 pasal makan ye kak :)

    ReplyDelete
  12. Salam Ma...tak pernah lagik jumpa mak yg cam genih dedikasinya..hihi...dah setel prob ke lum tuh???
    harap2 anak kita tak suruh lah buat cam gitu...boleh fengsaaan kita di buatnya...sebb nak amek gambo nak masuk blog pun..bercinta habeh!

    ReplyDelete
  13. hi, Assalamualaikum.I'm Wannie and Newbie blogger. best entry2 disini.
    datang singgah blog saya yea. Salam ukhwah :)

    http://hazwanimahabob.blogspot.com

    ReplyDelete
  14. menarik nie mama..:)best idea la..

    ReplyDelete
  15. Wahhh...terbaekkk!! Kalo dah macam ni Mama...tak reti masak tak tahu lah...siap wasssup lagi. Kadang-kadang terfikir orang selalu cakap "Eh, saya tak reti masak la..."...laaa..apa susahnyer kan...skrg kan ada Pak Google yg baik hati..tekan je..jupe blog Mama ni. haaa..step by step lagi..Nak buat ngan tak nak je kan..hehehe..

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!