Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (3) Apam (20) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (120) Brownies (15) Cakes (113) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (5) Fondant (1) Gifts (1) Health (1) HELP (1) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (99) Lauk-pauk (117) MANUALS (2) Muffins (38) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (12) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (22) Rice n Noodles (52) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (9) Stories (14) Tag (9) Trips (8) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Friday, May 25, 2012

Friday's Simple Menu

F.O.R T.H.E S.O.U.L

AMIN-AMIN YA RABAL’ALAMIN




** Ada 3 Hal dlm hidup yg tidak boleh kembali :
1. Waktu
2. Kata-kata
3. Kesempatan

** Ada 3 Hal yg dpt menghancurkan hidup seseorg :
1. Kemarahan
2. Keangkuhan
3. Dendam

** Ada 3 Hal yg tidak boleh hilang :
1. Harapan
2. Keikhlasan
3. Kejujuran

** Ada 3 Hal yg paling berharga :
1. Kasih Sayang
2. Cinta
3. Kebaikan

** Ada 3 Hal dlm hidup yg tidak pernah pasti :
1. Kekayaan
2. Kejayaan
3. Mimpi

** Ada 3 Hal yg membentuk watak seseorg :
1. Komitmen
2. Ketulusan
3. Kerja keras

** Ada 3 Hal yg membuat kita sukses :
1. Tekad
2. Kemahuan
3. Fokus

** Ada 3 Hal yg tidak pernah kita tahu :
1. Rezeki
2. Umur
3. Jodoh

TAPI, ada 3 Hal dalam hidup yg PASTI :

1. Tua
2. Sakit
3. Kematian.

Ya اللّه , sahabatku yg membaca ini adalah sahabat yg soleh dan solehah, kuat, sabar, pengasih dan penyayang, maka sayangilah dia serta kasihilah dia. Bantulah dia meningkatkan taraf kehidupannya, murahkan rezekinya, sihatkan tubuh badannya. Jika dia melangkah, selamatkanlah dia serta permudahkan dan lancarkan segala pekerjaannya.

AMIN.


T.H.E M.E.N.U

Tomyam Ayam

Tahu Sumbat

Sambal Daging

Telur Dadar


Have a safe weekend everyone! Take care!

20 comments:

  1. Amin...

    Info yg sangat berguna.. Terima kasih mama cayang.. Ermm.. Menu2 kat atas tu semua nampak sedap tau mama... Lagi2 bila ada tomyam ayam tu.. Ada sambal daging lg... Wah sedaapnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama Diana cayang. Ihik ihik... Tomyam ni my daughter's favourite. Sambal daging tu, my son's favourite... My mom, semua pun boleh je...

      Delete
  2. Menarik entri mama....Tomyam Unta satu!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak Mat, tadi dah dapat tangkap seekor unta, tapi tak dan sembelih, dia telah melarikan diri. Tak larat kejar, mama masak tomyam ayam je la ek...

      Delete
  3. Assalamualaikum mama

    tersentuh pula bila membaca N3 mama kali ni...
    Walau bagaimana pun selamat berhujung minggu buat mama dan keluarga ye!

    Sedapnya menu.. lagi2 bila nampak Tomyam dan sambal daging tu.. terasa lapar pulak perut ita ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Ita...

      Article tu, hubby ma hantar kat email. Jadi mama kongsilah kat sini supaya sama-sama dapat kita manafaatkan.

      Delete
  4. Thank you for 3Hal . appreciated. baru habis makan nasi dengan asam pedas ikan pari but now bila tengok your blog hmmmm telan liur aja. daging sambal sungguh menyelera kan .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah, asam pedas, I like, though ikan pari, mama tak makan. :D Nanti esok menu sambal daging pulak ye... hehehe...

      Delete
  5. Aminnn..... Tq MamaFami di atas perkongsian yang nampak cukup ringkas tetapi padat dan dalam maksudnya.. i like...:)))

    Wah habis aje baca takzirah atas tu... baru nak feeling2 tetiba Tup! Tap ada gambar makanan!!

    Huaahh terus segor biji mata *yang tadinya hampir berair* kali ni tak berair terus bulat... lapa ni mama belum makan nasi.... makan mee goreng aje... :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama Sha...
      Hihi.. sempat lagi tu nak feeling-feeling ek... alahai sorrylah mama gi potong pulak... ampun! Bagus gak mata tu tak berair, nanti orang ingat Sha kena dera pulak... hehehe...

      Delete
  6. Menarik entry ni:)
    Terliurnyaaaaaaaa dekat tomyam tu:) Tauhu sumbat pon nampak best jerk. Sos kat belakang menu tauhu sumbat best sangatkannnn;)) selalunya bila BBQ, mesti nak ada sos tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih. Ha ah sos tu sedap... serbaguna sebagai pencicah di kala 'rajin' nak buat pencicah sendiri...ahaks....

      Delete
  7. asslm Mama...tq pkongsian info yg berguna tu...Mama..semua menu kt ats tu sedap2...paling tomyam n telur dadar tu...hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam QH. Selalu kalau makan kat luar, memang tomyam diganding dengan telur dadar.. tu yang terbawa-bawa sampai ke rumah.

      Delete
  8. salam MamaFami...terima kasih atas santapan rohani yang dihidangkan...hmmm...ada pulak menu santapan yg semuanya sedap2...semua saya suka...

    ReplyDelete
  9. Waalaikumussalam. Sama-sama.. Kenalah balance...santapan rohani dan santapan mata... hehe

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum MamaFami,
    suka baca tazkirah... yang kedua tu, yang menghancurkan hidup akibat kemarahan, angkuh dan dendam memang ada pada kita tapi adakalanya kita tak sedar....
    Tauhu sumbat tu waduh! Ngencessss....

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum...saya ni silent reader Mamafami.dah bertahun lamanya..selalunya tak pernah komen tapi hari ni sebab saya nak minta maaf sebab "share" tazkirah tu pada kawan2 di fb tanpa minta izin dulu.Semoga dimaafkan...

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!