Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (4) Apam (21) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (120) Brownies (15) Cakes (115) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (6) Fondant (1) Gifts (1) Health (4) HELP (2) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (103) Lauk-pauk (120) MANUALS (2) Muffins (39) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (13) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (23) Rice n Noodles (54) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (12) Stories (14) Tag (9) Trips (8) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Monday, April 19, 2010

Segmen Geledah Dapur oleh Ben Ashaari




BEN ASHAARI ... nama yang kini meniti di bibir-bibir kebanyakan blog, tak kiralah blog masak memasak, blog ibu-ibu dan saknika maknika bloglah. Ini adalah kerana Ben rajin menjelajah. Cuma mama sedikit cemburu sebab Ben bijak mengatur masa dan strategi untuk membolehkan dia punya masa untuk membuat expedisi menjelajah tersebut. Semoga segala usaha murni Ben, mendapat keberkatan dariNya.

Pada mulanya, mama seganlah nak mempelawa Ben mengeledah 'rumah' mama ni. Maklumlah dapur mama hanya sekangkang kera tanpa hiasan dalaman yang debomb macam orang lain (tapi, alhamdulillahlah ada gak dapur kan kan kan!). Tapi disebabkan Ben telah sudi mencemar duli berkunjung ke rumah mama dan menjemput mama untuk bersama-sama memeriahkan 'karnival' geledah ni, jadinya, mama pun berbesar hatilah untuk ikut serta...
Terdapat syarat-syarat yang perlu dipatuhi untuk ikut serta di dalam segmen ini ye tuan-tuan dan puan-puan. Untuk keterangan lanjut, sila ke entry yang berkenaan.

Syarat-syarat :

1. HEADER BEN ASHAARI perlu ada

Beresss...

2. Keterangan ringkas mengenai blog anda
Blog mama memaparkan segala 'ujikaji' resepi yang telah mama cuba sendiri di dapur mama. Tujuan asal adalah untuk rujukan sendiri dan juga rakan-rakan mama di Malawi, Afrika dahulu kerana mereka kerap bertanyakan resepi yang mama sajikan buat mereka. Tak sangka pula, ada orang lain yang sudi membaca. Terima kasih semua.... Itu juga antara sebab mengapa blog mama terpaksa ditulis di dalam Bahasa Inggeris walaupun hakikatnya, bahasa Inggeris mama tonggang terbalik! Hahaha....

3. Apakah menu istimewa yang ada dalam blog anda .. Berikan sekali linknya ..
Semuanya ma kira istimewa buat diri ma sendirilah. Tapi kalau disuruh memilih satu, ma rasa pilihan mama ialah ROTI NAISU dan linknya di sini

4. Dari mana anda tahu mengenai segmen ini .. Linkkan sekali pada namanya.
Sebelum Ben jemput mama, sebenarnya Mat Gebu chef famous di Sedenak tu, dah dua kali ajak mama turut serta. Terima kasih Mat. Blog Mat memang malatops....

Okay Ben, mama telah melunaskan segala tugasan yang diberikan dan mama harap ianya menepati mutu piawaian yang diharapkan. Terima kasih Ben......

Dapur mama telah digeledah Ben... Inilah entrynya : http://www.benashaari.com/2010/04/geledah-dapur-mamafami.html. Terima kasih Ben!



19 comments:

  1. Ma..kita nk sruh gledah apa kat dpur kita tu..rpi tu ada cput je..hihi...takpe2..gumbira tgk blog sifu2 ni malatopssss...muahh..ma..take care..jgn tkut2 injection tu ye..

    ReplyDelete
  2. Dear mamafami....
    Hahaha, atas ke cakap omputeh, bawah cakap melayu...hahahaha, saja je ajak mama memeriahkan majlis..sibuk yea ma, lama beno kita tak berdiskusi...

    ReplyDelete
  3. salam Mamafami...dah lama Kakintan geledah dapor Mamafami ni..kakintan ikut si Ben tu masok sini...sedap sedap semuanya...best ...

    ReplyDelete
  4. Emmm...dan akhirnya...Mama dh sahut segmen geledah-menggeledah ni..hehe, tp mama punya dapur kemas kan Ben...dia rajin mengemop lantai..hehe

    ReplyDelete
  5. Salam Mama...
    haah kn ummi kemas je dapur mama ni dan mama juga creative!

    ReplyDelete
  6. wah mama..nnt kena geledah dengan Ben..tak pa mama punya kitchen ni mmg top pun..
    pssst: kim salam kat Ben tau!.ekeke

    ReplyDelete
  7. Tahniah Mamafami.....sebab dah masuk dalam segmen gledah yang tengah ngetop tu ya!

    Oops...nampaknya kita yang seangkatan ni sedang di uji olehnya ya....jangan lupa makan ubat dan minum air banyak2ya...moga kita bertambah sihat didapur kesayangan kita ya!

    ReplyDelete
  8. Salam mamafami...ish..tak boleh panggil mama ni sb akak lebih tua dr mama, tp tkpe la...jd muda skjp.
    Terima kasih sb sudi singgah blog akak yg hado tuh! sbnrnya nama mama ni dah meletop2 gitu mcm lagu Adam & Stacy, cuma akak segan nk join, ye la...kita tak popular mana.

    Lps ni boleh la kita geledah dapur masing2 ye, cari resepi...
    oh ye...Ben tu hensem juga eh!

    ReplyDelete
  9. salam kenal dari putu.

    hi mama..!

    nak rompak resipi2 dari rumah mama boleh tak? hehehhe

    ReplyDelete
  10. salam ziarah dari blog ben :)

    guling2 jap kat blog ni..muehehe :p

    ReplyDelete
  11. Salam perkealan buat mama....like ur blog and already tried "one" of ur recipe..murtabak maggie...my kids luv it.....Mudah dan Lazat....

    ReplyDelete
  12. Salam perkealan buat mama....like ur blog and already tried "one" of ur recipe..murtabak maggie...my kids luv it.....Mudah dan Lazat....

    ReplyDelete
  13. Salam perkealan buat mama....like ur blog and already tried "one" of ur recipe..murtabak maggie...my kids luv it.....Mudah dan Lazat....

    ReplyDelete
  14. Sampai 3 kali i hantar...hah3x...memang nak kenal betul ni...

    ReplyDelete
  15. maz :
    Ciput ke tidak dapur masing-masing, kita dengar je la apa komen Ben...

    Mat Gebu :
    Pergh... pabila Mat Gebu skiping London... hahaha... lawak la Mat....
    Terima kasihlah sebab Mat usha mama untuk join karnival heboh heboh Ben ni.... Tapi seganlah, rumah ma bukan ada mende pun....

    KAKINTAN :
    Waalaikumussalam Kak Intan. Oh ye ke Kak Intan dah lama geledah dapur kita. Tapi tertib je Kak Intan geledah ye... sikit pun tak berkecah... hihihi...

    Ummi :
    Tu la kan, dah orang ajak, takkan tak sudi nak join. Siapalah sangat kita nak tolak pelawaan orang? Daku hanya insan kerdil di dunia blogging ini...wah...

    E-na Zarina :
    Waalaikumussalam E-na. Dapur ku kemas? Oh kalau dapur blog ni, mungkinlah, tapi kalau dapur betul, Ya Rabbi!

    Sally :
    Ben.... Sally kirim salam....
    Geledah le apa yang ada tu...hanya sekangkang kera je.... kalau sekangkang king kong, besarlah juga... ahakss....

    Watierman, rmanbkr :
    Thanks Watie.... just for fun sake and also to accept both guys invite. Guys you... jangan main-main! Hahaha... Minum air memang berkoyan dah...cuma badan je rasa lesu. But yesterday, after dapat menggosok baju, rasa sedap sket badan ni... best punya theraphy!

    ~~zAnAfAhMi~~ :
    Waalaikumussalam kak. Esh manalah meletopnya kak... Biasa-biasa je blog kita ni. Asalnya untuk diri kita dan kawan-kawan rapat kat Malawi tu je. Tak sangka pula, ada orang lain yang sudi skodeng sama... alhamdulillah... moga bertambah lagi hubungan silaturrahim di alam maya ni...Janganlah akak segan-segan nak join. Blog kita biasa bias aje kak...
    Ben hensem? Hish... bebaik kak. Karang abang tunggu dengan belantan kang! Hahaha...

    PUTUBAMBU :
    Waalaikumussalam Putu...Uish... jangan rompak... nanti jatuh hukum haram! Hehe... ambil je la memana yang berkenan... mama halalkan... :D

    Azrul Hisham :
    Waalaikumussalam Azrul... Guling elok-elok ye dik kat dapur ni... takut kepala benjol terlanggar periuk belanga mama yang berkecah tu.....ahakss...

    Suzzana Mid Vill :
    Waalaikumussalam Suzzana.... Uish... cepatnya buat experiment. Alhamdulillah the murtabak maggi suits your kids' taste. Nanti bolehlah mamanya buat macam-macam lagi ye...
    Hihihi.. sampai 3 kali hantar komen ye. At times, blog ni ada fening lalat sket... samalah macam tuan punya blog! Kah kah kah.
    Anyway, nice to have you on board and thanks for dropping by. Do come again.....

    ReplyDelete
  16. mmg tak buleh lawan dapur mamafami nih... berkilat memancar2 sinar resipinya... dapurku jugak yg selalu bersawang... mmg dasar pemalas... huhuhu...

    ReplyDelete
  17. Salam, MamaFami ... Hani sering berkunjung blog Abg Rozzan n terjumpa pulak link MamaFami. Hani nak mintak izin utk cut n paste resepi MamaFami. Boleh tak? Terimakasih.

    ReplyDelete
  18. Penyulawa aka Mama Ghock :
    Hihihi... berkilat memancar-mancar ye Min... kena pakai spec hitam tu! Dapur Min bersawang? Mana ada! Ma tengok berderet je hidangan....

    MamaHani :
    Waalaikumussalam MamaHani...Terima kasih kerana sudi menjelajah ke blog mama yang tak seberapanya ini ye... Sudi-sudikanlah manafaatkan resepi-resepi yang ada ye... I'd be honoured.

    ReplyDelete
  19. mama...

    saya slalu bka fotopages mama utk cr resipi....skrg dh ada blog... saya follow kt cni la ek...

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!