Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (3) Apam (20) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (120) Brownies (15) Cakes (113) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (5) Fondant (1) Gifts (1) Health (1) HELP (1) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (99) Lauk-pauk (117) MANUALS (2) Muffins (38) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (12) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (22) Rice n Noodles (52) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (9) Stories (14) Tag (9) Trips (8) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Tuesday, April 20, 2010

Mandrin Orange Chiffon Cake



SENYUMAN MEMPERKAYAKAN JIWA YANG MENERIMA
TETAPI
TIDAK MEMISKINKAN YANG MEMBERI


Mandrin Orange Chiffon

MANDRIN ORANGE CHIFFON CAKE
Source : Gert. Thank you!

Ingredients :

(A)
1 3/4 cups self-rising flour
1/8 teaspoons of salt

(B)
6 egg yolks
1/2 cup of sugar
3/4 cup Mandarin orange (tangerin) juice/orange juice
zest of 1 orange
1/4 cup of vegetable oil

(C)
3/4 cup of sugar
6 egg white
1 teaspoon cream of tartar

Method :

1. Pre-heat oven to 325 degree F. Sieve all the (A) ingredient in a mixing bowl until well combined.
2. Mix ingredient (B) until well blended and then add in ingredient (A) and mix until smooth. Set it aside.
3. Beat ingredient (C) in mixer on high speed until stiff peak. It should not fall out when you turn the mixing bowl over. Fold 1/3 of the egg whites into the egg yolks mixture and continue to do so until egg whites is finish. Remember to fold in gently until well mixed.
4. Pour batter into ungreased 10" tube pan and bake for an hour or used a bamboo skewer to test the cake. Just insert the skewer into the center of the cake and it should comes out clean.5. Invert cake and let it cool complete in the pan. When is cool, loosen the edge of the pan and remove cake.


Mandrin Orange Chiffon



20 comments:

  1. salam mama, so far i belum pernah buat chiffon cake..mesti nak buat juga 1 fine day..sementara tu minta sekeping rasa chiffon cake mama ni..lembut gebunya nampak!!..

    ReplyDelete
  2. Hi Mama,
    I ada email mama untuk order tarts. Mama ada dapat tak?

    ReplyDelete
  3. Dalam tak sihat tak sihat tu...Mamafami wat kek pulak....malunya I........kita tengah golek2 sambil baca novel....!malas betoi jika di bandingkan!

    ReplyDelete
  4. ma, markah kita kat deris mesti naik 10 tangga kalau reti buat kek chiffon... hehe

    ReplyDelete
  5. aduhaiii jelesnyerrrr tgk owang wat cpon gebu cenggini! agaknyer nk kene carik loyang lobang tgh tuh jugak lah! ishhh geram gerammmm...

    ReplyDelete
  6. gebuuuunya mama....leen penah wat sekali tak naik sangat...pastu malas dah..huhu..nak kena wat lagi nii...

    ReplyDelete
  7. Mama, x sihat ke? Oiiih x sihat, tp kek keluar cukup sihat, cantiiikk...Kalau x habis, hantar sini sikit..geramnya tgk chiffon Ma ni..gebuss giloosss

    ReplyDelete
  8. salam ma...

    chiffon yg gebu dan memangil-mangil daku to rasa...lama tak mengchiffon ni...

    ReplyDelete
  9. Uikk...stress pun leh jadi kek...kelass mama nihh...byk2 berehat yeaa maa..

    ReplyDelete
  10. Memang tak kecewa klo tgk kek kat umah Mama ni, cantikkkkkk je. Kita amik sepotong je Ma. Mekasih daun keladi...

    ReplyDelete
  11. Ayu :
    Waalaikumussalam Ayu. Nanti buatlah. Thrill kan kalau dapat buat something new! Kalau mama, macam tu la, tak sabar nak tengok the outcome.

    Aan Andes :
    Hi Aan... Sorry for the belated reply ya.

    Watierman, rmanbkr :
    Kek ni ma buat dah lama la Watie. Hari ni, kita menggosok... therapy kita tu....feeling quite alright now.

    kucingorengemok :
    Bila lagi nak tunjuk bakat terpendam Lin kat Deris tu... don't play play with KOG. Sekali dia keluar taring, baru melopong nanti!

    hana :
    Jangan jeles jeles aaa... nanti keluarlah chiffon gebu kat blog Hana pulak!

    leen hussain :
    Leen, jangan get put off ye. Mama pun, ada kalanya buat chiffon jadi bingka! Hehehe...

    Ummi :
    Sihat tu sihat la juga, cuma tak de mood je. Kek ni dah lama buat dah. Cuma baru nak posting je...

    Yat Maria :
    Waalaikumussalam Yat... Cemana chiffon ni panggil eh? Dia nyanyi merdu merdu eh? Seram lah pulak! Ahaks....

    Mat Gebu :
    Stress? Bila? Mana Mat tahu ma stress? Mama tengah enjoy gosok baju ni....

    AbbotCottage :
    Teriima kasih Abbot.. tapi tak mo terima kasih daun keladi...takut gatal gatal nanti... hihii....

    Jasmeen Home Delight :
    Sejibik apa Meen? Muahahaha....

    ReplyDelete
  12. salam mamafami...molek betul rupanyer - nak 1 slice k, thanks!

    ReplyDelete
  13. sokmo2 fail buat chiffon cake.. mintak mama buat kan je la kan.. ngap2 sedap nya..

    ReplyDelete
  14. mama... kita kan dah lama sangat nak terai kek chipon2 ni tp tak penah buat2 gak. huehuehuehue!

    ReplyDelete
  15. Salam mama..
    wah mmg memikat betol kek ni..kite penah skali je buat pahtu tak menjadi..smpai skrg belom smpai seru tuk bikin lagi..taktau bile nak pandai nyer:)

    ReplyDelete
  16. Salam mama, Yatie mmng suka sngt chiffon cake...lembut je mcm sponge..bak sepotong mama...kecurlah..

    ReplyDelete
  17. Deliah's Deli :
    Waalaikumussalam. Apa kan daya, kek dah selamat landing dalam perut... tok sah kata a slice, crumbs pun tarak lagi! Hehehe...

    "MULAN" :
    Cemana leh fail tu. Mungkin Mulan pukul tak cukup kental kot. Never mind, don't give up!

    ♥peachkins♥ :
    Yummy yummy yummy!

    Jiya :
    Kalau Jiya ada mixer, baru leh buat kek ni. Kalau tak de mixer, kena ada enjut telur yang macam orang dolu dolu buat kuih baulu tu. Barulah putih telur jadi kembang dan kek jadi ringan. Kalau tak, jadi bingkalah jawabnya!

    mummyseri :
    Waalaikumussalam. Jangan putus asa ye mummyseri. Usaha tangga kejayaan. Wah... Bagus je memotivasikan orang lain ye... diri sendiri pun tak pandai mana... hahaha...

    Yatie :
    Tu la kan, tapi kenkadang makan chiffon cake ni macam tak makan apa. Dahnya, bila gigit tu macam tak rasa apa pun... hahaha...

    ReplyDelete
  18. salam mama, uwaa, gebus nye kek orange chiffon tu kak, ros ade acuan mini kek chiffon ni, nnt nak try lah, sedap sungguh nampaknye tu i like...

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!