Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (4) Apam (21) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (120) Brownies (15) Cakes (114) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (5) Fondant (1) Gifts (1) Health (4) HELP (2) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (103) Lauk-pauk (119) MANUALS (2) Muffins (39) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (13) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (22) Rice n Noodles (54) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (12) Stories (14) Tag (9) Trips (8) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Wednesday, April 21, 2010

Sloppy Joes


Salaam and good morning to all.....

Just to share with you what Syahmi and me had for lunch yesterday.....



Found this simple recipe from Allrecipes. posted by Tamara. As usual, I did some adjustments to the original recipe according to whatever's available in my stock. Thank you Tamara for sharing this simple yet nice recipe with us. For those who loves tangy stuffs, will surely like this recipe. I'll post the recipe according to how I had prepared the dish.


Sloppy Joes

Sloppy Joes II
Source : Tamara of Allrecipes

Ingredients :

450g minced meat
2 cloves chopped garlic
1/4 cup chopped onion
1/4 cup diced carrots
1 teaspoon yellow mustard
3/4 cup ketchup
3 teaspoons brown sugar
salt to taste
ground black pepper to taste

Method :

1. In a medium skillet over medium heat, heat oil and add in chopped garlic and onion. Fry till soft and add minced meat and diced carrots. Cook till liquid almost dried.
2. Add in yellow mustard, ketchup and brown sugar; mix thoroughly.
3. Reduce heat, and simmer for 30 minutes. Season with salt and pepper.
4. Enjoy with hotdog bread, sliced in the middle.



25 comments:

  1. Salam mamafami.....sloppy Joe ni kalau makan bukan buat JOE jer sloppy...kita pun boleh sloppy jugak...satu lagi yang Watie suka...chili dog....erm...sedapnya!!!

    ReplyDelete
  2. imagine eating this in a small american cafe (yang halal, haha) kat ceruk² kampung dia nun, macam syok je...

    baru lepas baca fried green tomatoes at the whistle stop cafe, tu pasal jadi gini

    ReplyDelete
  3. ma...gna dging brger jgk ke ni..look yummyyyyy...nti nk buat jgk la...bun ada lgi..

    ReplyDelete
  4. sedapnya ma sna sini ade western food

    ReplyDelete
  5. wah..sloppy tul.. mintak izin copy resep ye mama

    ReplyDelete
  6. Watierman, rmanbkr :
    Waalaikumussalam Watie. Mmm you know what, Syahmi makan tak sloppy langsung, tapi mama dia makan, sloppy! Bukan apa, sajalah nak sloppy sesikit supaya menepati nama dish tu kannnn... hahaha...cover line! Mmm kita dah tengok recipe for chili dog. Tapi yang dia kata chili tu, chillie powder kita tu ke? Tak sure dan tak pernah rasa pulak Chilli dog ni... Jakun ler plak! Ahaks...

    kucingorengemok :
    Masa makan tu, tengah pakai baju koboi lak tu. Pas tu minum root beer... baru ada feel! Hahaha...

    maz :
    Ma guna minced meat. Tak guna daging burger kali ni sebab nak bagi habis daging cincang yang ada tinggal sikit tu...

    Chik Mimi :
    Western food ni senang dan ringkas nak sediakan... sesekali tu, ubah selera la pulak kan...

    izahdaut :
    Silalah copy Puan Izah..... nanti dah buat, bolehlah makan sepuasnya ye.... Baik baik jangan belumuih muka dahlah... hehe

    ReplyDelete
  7. Mama, sedapnya....letak banjir lam roti tu, uihhhhhh..tak sedo ari dah senja.

    ReplyDelete
  8. looks yummy mama....
    harus kena try ni... wah!banyaknya dalam list ni...

    ReplyDelete
  9. salam mama...
    sedapnya..kenyang mkn seketul ni..
    baru pagi tadi tengok tyler florence masak ni kat ranc food network.

    ReplyDelete
  10. wahhhhh harus buat neh! roti ader lagik! zasssssssss...

    ReplyDelete
  11. adei.. adei.. sedap nya.. jauh nya A&W.. kemaman... nak buat takde bahan langsung..

    ReplyDelete
  12. salam mamafami :)

    sedapnya mama... makan seketui tu kenyang smpi ke mlm hehehe.

    nak tanya mama, mana nak beli yellow mustard tu? carik tak jumpalah. bleh share tak mama? email saya ya.. ila_ummie@yahoo.com.sg

    tq in advance :)

    ~lyla~

    ReplyDelete
  13. sambunga cerita KOG :-
    pas tu kene slap ngan uncle Joe (owner cafe kg) - joe tu shortname JONGANG...kene slap coz lelama banget dok lepak kt cafe dia....muahahha

    ReplyDelete
  14. hhaaa...simple2 mokwo suka yeh..kat dapur roti dok berlambak tak tau nak wat pe...good idea ma!!ceduk skitt!!!

    ReplyDelete
  15. salam mama nampak sangat menyelerakan ..tak tahan betul nenguknye..meleleh airlioq..kena buat ni anak2 tentu suka tq mama..

    ReplyDelete
  16. Looks really delicious! Baru makan ni dah lapar lagi lol

    ReplyDelete
  17. waduh maa..memalam buta nih tgk sloppy joe mama nih terus segar bugar mata naik nafsu ler pulak nk makan..ishh!! laporr..laporrr!!

    ReplyDelete
  18. salam ...mula2 bukak blog nie..langsir laen..tiba2 dh tukar langsir baru lak..ngeee.salam kenai kak....

    ReplyDelete
  19. Mama, makan sloppy joe je ke..Ma x sihat ke? Lama x ke udara...xpa lah Ma rest puas2 yea...

    ReplyDelete
  20. sodapnyaaa...
    rasa lapo terus tgk sloppy joe ni!
    dahlaa x bekpas lg ni adeiii seksa perut gue ~

    ReplyDelete
  21. wow nampak sedap je...nak kena try buat nih nanti

    ReplyDelete
  22. AbbotCottage :
    Hihi...what an imagination! Tapi betul gak tu....mmmmmmmmmm.....

    leen hussain :
    Taste yummy as well Leen. Yet simple to prepare pun....

    ZaiY :
    Waalaiumussalam Zai...Tengok pulak seketul tu besor mana. Kalau ciput je, tapi ambil gambar closeup nampak besar...seketul tak cukup! Hahaha... Ma dah lama tak tengok food channel..

    hana :
    Buat jangan tak buat.... leh makan ke? Molot dah baik?

    Yat Maria :
    Oh..really...

    "MULAN" :
    Tak yah gi A&W. Gi kedai dekat rumah tu, beli bahan-bahannya yang sempoi je ni.. pas tu buat sendiri. Lagi dapat banyak dan puas di makan. Jangan lupa beli rootbeer dan icecream. Lawankan dengan rootbeer float... perghhhh

    Penyulawa aka Mama Ghock :
    Boto tu....

    ~Iyla~ :
    Waalaikumussalam Iyla.... Mama beli yellow mustard tu di Giant saja...

    Jasmeen Home Delight :
    Pandailah ko Meen....nak jadi tukang karut eh? Hihihi...

    mokwonik :
    Memang simple pun and among the best way nak bagi perabih roti! Hahaha..

    Datin El :
    Waalaikumussalam Datin El. Nanti Datin buat untuk anak-anak ye.....

    ♥peachkins♥ :
    Happy cooking!

    3 hungry tummies :
    Uikss... mesti makan sikit je tuh... Tu sebab dah lapar balik!

    inahar ali :
    Hihihi.... nafsu serakah ye Ina! Sabor je la!

    ♥♥azatiesayang ♥♥ :
    Waalaikumussalam. Langsir lama dah lusuh, jadi tukar langsir baru sebab tak kuasa nak basuh. Ahaks....

    Ummi :
    Ma makan sikit je sekadar merasa. Selebihnya untuk Syahmi. Mama tengah malas nak berym ler...

    shima27 :
    Memang sodap cik oi....

    lynnfathil :
    InsyaAllah sedap Lynn.. belum cobak belum tahu!!!

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!