Labels

A KEEPER (3) Advertisement (5) announcement (3) Apam (18) Arabic (1) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (115) Brownies (15) Cakes (111) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (58) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (56) Dessert (1) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (5) Fondant (1) Gifts (1) Health (1) HELP (1) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Korea (1) Kuih-muih (92) Lauk-pauk (110) MANUALS (2) Muffins (38) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (10) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (4) Porridge (1) Pudding (8) Ramblings (19) Rice n Noodles (49) Seafood (7) Snacks (36) Soup (2) Steamed (1) Step-by-Step (9) Stories (15) Tag (9) Trips (3) Vegetables (7) Video (3) Western (10)

Search This Blog

Loading...

Lijit Ad Wijit

Wednesday, November 11, 2009

Roti Tangkap Muat


Mama has not been behaving lately. She's been sleeping late these few days. And yesterday, hubby had a few words to say... enough to make her 'wake up'! Luckily he didn't ask for any show cause letter... or then, I'll have to crack my head to think of the 1001 reasons to write in there! Haahaha.... So maybe tonight, I have to start behaving and will try to log off by 11.00 pm. Oh me oh my...Ya Allah, please give me enough strength to do this... hihii... poyo je, macam nak pergi medan perjuangan pulak!

Anyway, these were what I did yesterday....




Didn't snap any photos for lunch. As always asam pedas asam pedas and more asam pedas. That's what I get when Syahmi is clever enough to eat asam pedas and fell in love with it! For the past 2 weeks, our dinner had been very simple and normally it's not rice. Syahmi had asked for Sausage Breadrolls and here they are....



Bought a packet of hotdog breads from Giant the day before. Syahmi wanted Coney Dog but I didn't get the chance to do it for him. Well not that I didn't have that chance but more like I am lazy! Haha... But yesterday night, an idea popped in my head, to make use of whatever's available in my refrigerator and with least effort needed, I made this new menu of mine. I am sorry if there are such recipe similar to this, I didn't mean to take credit for it but what I did was totally whatever that came to mind yesterday. I present you this...... how's the name? Catchy huh? Ahakss....


ROTI TANGKAP MUAT

Ingredients :

1 hotdog roll
3 tablespoons currypuff filling
1 egg ~ lightly beaten
a bit of butter
a bit of oil

To garnish :
cabbage ~ thinly sliced
lettuce ~ thinly sliced
Thousand Island
Thai Sweet Chillie

Method :

1. Cut the hotdog roll into half.
2. Mix the currypuff filling with eggs.
3. Spread some butter on the rolls.
4. Heat a bit of oil in a non-stick skillet. When the oil is hot, pour in the currypuff mixture. Let it cook for 2 to 3 minutes.
5. Place the sliced rolls on top of the filling. The inside part facing the filling. Leave for a few minutes so that the filling will stick to the rolls.
6. Turn it upside down and leave for another minute or two.
7. Remove from the skillet and garnish with cabbage, lettuce, thousand island and thai sweet chillie.
8. Ready to serve... yummy!



Have a nice day everyone!

17 comments:

  1. roti tangkap muat tuh cam roti john kan ma! sedapnyerrr!! mintak mintakkk!

    ReplyDelete
  2. aritu kengkonon beli roti hot dog ni nak buat baby john tp x sempat ape2 anak2 dah minta bancuhkan air kopi.nak cicah...tgk2 hb pun tumpang sekaki...xyah la...eheheee

    mama,cantiklah roses fondant tu...ape projek tu???

    ReplyDelete
  3. Cantiknya fondant tu! Pandai Akak buat...berseni tangannya...
    nway E-na tgh tunggu hotdog roll kembang tu nak bakar plan nak buat roti john petang ni...he he mkn kat sini dulu lah...

    ReplyDelete
  4. oo... ini yg mama ckp roti tangkap muat mlm td yer.. ingatkan main2.. hehehe.. ghupernya mmg betul2.. bukan cobaannnn.. hahahaha...
    nampak yummy tuu... mmg kenyap dpt seketul tuh..

    p/s: mmg bestlah mama itu roti phrata kentang.. betul kata mama.. sampai ke pagi pun still soft.. hehee.... leh la wt selalu.... TQ coz buat ku terliur2 & xsabar2 nak mencuba..

    ReplyDelete
  5. mama, awatnyer? x cukup tdo eh? wat munger2 tu k? siannyer...tp x p, big boss understanding punyer, ekeke..dahhhh, g tdo!..hehe

    ReplyDelete
  6. ma...kite nak juga roti tuu...huhuhuhuuu

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. Salam mama!!! ni lah yg buat kita rasa mcm tak wujud jerrrr mama mmg terrer deco2 niii segannyer lah sbb kita ni muda lagi tgn kerass semacam! :D roti muat tu mmg sedaplah! adik beradik roti john lah ni :D

    ReplyDelete
  9. sedapnye roti john....terliur sungguh....

    ReplyDelete
  10. salam mamafami,
    lamanya tak jumpa di ruang siber nih. Masuk2 macam biasa jamu mata dengan gambar makanan. Suka resepi roti sebab anak2 saya suka makan roti....

    ReplyDelete
  11. Love the roses....cantek!!
    Dok baca previous entry Mama on facebook....I have an a/c but I only use it to main FarmVille.... ada ka patut??
    Memang computer ni addictive... kalau start dok surf, memang tak hengat time.... so far, cheq belum dapat warning letter from Mr Dudwey lagi...he he he

    ReplyDelete
  12. Sedapnyeer roti tangkap muat. Nasib baik lepas tangkap, muat. Kalu tak muat? Cam na?

    ReplyDelete
  13. re: mama.. resepi bluder tu mmg nampak byk guna telur.. tp resepi tu actually kuantiti besar.. 8 bj telur tu utk 1.5 kg tepong.. sy wat suku resepi jer.. so guna 2 bj telur jekk.. dpt 7 bj bluder yg saiz gedabak tu.. kekekeke... (dlm majalah sedap lagi byk guna telur.. tu yg sy delay2 nak buat tu.. sampailah jumpa resepi kat blog aisyah ummi aqil tu)

    ReplyDelete
  14. mamafami..miss to comment a lot but always server hang..so just jadi silent reader jer la..anyway your cook look superb..apa masak pun mmg nmpk sgt.buat meleleh ayor liur den hah..

    ReplyDelete
  15. hana :
    Ha ah lebih kurang...tapi lain mak lain bapak... hehehe....

    Fiza Nordin :
    Bestnya kalau macam tu, tak yah susah susah... makan roti cicah kopi je.. sedap gak nih..... Fondant roses tu, ada kawan mintak tolong buat dan mama buat lebih konon untuk projek wedding anak buah hubby ma Disember ni...

    E-na :
    Akak dok bayangkan tengah main plastesin je... hehehe... Wahhh... rajinnya buat roti hotdog sendiri...

    MaDiHaA :
    Haa laa...mana ada cakap main-main...betul punya laa.... ahakss... Jadi juga MaDiHaA buat roti pharata kentang tu ye. Best kan? Cicah dengan apa?

    Jun :
    Buat bunga tu kejap je Jun... langok depan laptop je yang lama... padan muka ma... sket baik tak kena show cause letter tau! Ahaks... dulu dah kena sekali, hubby disconnect line at 12, dah macam Cinderella. Mama insaflah kejap... ni dah buat perangai balik! Hahahaha...noti noti noti...

    ♥peachkins♥ :
    Good for the tummy!

    Aishah@Ariffin@Aqil :
    Hihi... cemana nak bagi eh? Nak jolokkan kat mana ye? Ahakss....

    ijayuji :
    Waalaikumussalam Ika....Aduhai apalah yang terrornya Ika oi... main-main testing testing je.... Ha ah, roti tu adik beradik lain mak lain bapak dengan John. Hahaha....

    Yati-M :
    Burppp...alhamdulillah...kenyang!

    hanny :
    Waalaikumussalam Hanny. Kalau anak-anak suka makan roti, kenalah mama dia buat sendiri, baru thrill! Mama pun tengah kemaruk wat roti ni...

    Muna :
    Thank you dear... itulah hasil kerastanganku... ahakss... Muna memang tak nak track down your friends ke? I don't know la, tapi rasanya, batch kita ni, tak ramai yang nak register kat websites alumi or things like that. I got frusterated bila dok nak menjejak kasih, tapi sorang pun tak dapat! Huhuhu.... Tengok my sister, syok je, lepas sorang sorang dia jumpa. SIap leh buat reunion lagi tau!

    geraugebang :
    Tu la, kalau dah tangkap tak muat, kita cicang bagi kecik sket, biar muat nak ngap!!

    MaDiHaA :
    Oh ye ke.. bukan apa, terkejut tengok 7- 8 telur tu... ahakss..

    Sally :
    Terima kasih Sally kerana rajin visit mama ye.... It's good to know that ada juga orang sudi jengok mama ni walaupun tak tinggalkan jejak bertapak... hehehe...

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!