Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (4) Apam (21) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (120) Brownies (15) Cakes (114) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (5) Fondant (1) Gifts (1) Health (4) HELP (2) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (103) Lauk-pauk (119) MANUALS (2) Muffins (39) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (13) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (22) Rice n Noodles (54) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (12) Stories (14) Tag (9) Trips (8) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Friday, September 11, 2009

Spaghetti Bolognese ala Hanieliza


Salaam to all....

Since I can't come up with anything to write today and I still have cookies to bake, so I'll go straight to the recipe that I've tried recently. After being tortured and tormented by Kak Liza 's spagetthi photo, I just had to try it out. But I did a slight improvisation to the recipe to suit my tastebuds. Thank you Kak Liza for the recipe.....


SPAGHETTI BOLOGNESE

Ingredients :

1 packet of spaghetti
400 gm minced meat
1 can button mushroon ~ halve the mushrooms
1 carrot ~ diced
2 piece young corn ~ cut to small pieces
4 fresh tomatoes ~ diced
Yellow pepper (capsicum)
4 tablespoons chillie paste
2 onion ~ diced
1 garlic ~ minced
1 tablespoon black pepper
1 bottle Kimball Tradisional Spaghetti sauce
1/2 cups water
olive oil
salt to taste
oregano
leek ~ sliced

Method :

1. Boil water with a bit of salt. Once boiling, add in the spaghetti and cook till al dente. Drain the spaghetti and set aside.
2. Heat olive oil and saute diced onion and minced garlic till fragrant.
3. Add in diced tomato and cook till soft. Add in chillie paste. Stir.
4. Add in minced meat and leave till the meat is cooked.
5. Add in Kimball Tradisional Spaghetti sauce, the vegetables, salt, water and black pepper and leave to cook.
6. Remove from heat and pour onto the spagetthi.
7. Garnish with sliced leek.



Wishing everyone a Jummah Mubarak...




Have a nice and safe weekend everyone!

16 comments:

  1. menyelerakan spaggeti ni.....tambah2 tengok dibulan puasa...berderet nampak kuih raya mama.....

    ReplyDelete
  2. waaaaaaaa cedap cedappp!! selama nih duk tercarik2 kat mana mama simpan resepi! ghupernyer link bwh ni jerk! ngeeeee.....

    ReplyDelete
  3. alahai..nampak sedap la...
    anyway tq kerana sudi menjadikan spaghetti akak tu sumber inspirasi maskaan Mama..

    ReplyDelete
  4. Hanis :
    Hanis tengok masa tengah lapar, memanglah nampak selera! Hehehe... Kuih-kuih tu untuk order.Sendiri punya belum mula lagi nih... risau ooo...

    hana :
    Sabor je la. Selama-lama ni kan, mama tulis PLEASE CLICK etc etc tu dengan saiz besar, Hana tak perasan. Elok je ma tukar tulisan kecik, terus Hana nampak ye.... magic ni...

    hanieliza :
    Bukan nampak je sedap, memang sedap pun!

    ReplyDelete
  5. salam mama...lamerrrr tak masuk sini sebab dOlu2 masuk xleh tggl cOmment,x bestla jenguk tak tggl jejak..[padahal fp pn jarang2 tggl jejak..kekekeke.ampOn maa].
    cOmel2 je sekut mama kt bawah tu,saya 1 jenis pOn lOm buat lagi...

    ReplyDelete
  6. salam mamafami, kakmOn dtg bawak balang kosong letak bawah pintu..

    Tolong pulangkan dengan semekut2 kat bawah tu eik :P

    sayang
    kakmOn

    ReplyDelete
  7. alaaaaa wakkkk . nak bolognese.... !!!

    psssttt.. u can also do the chocolate cake like that maaa... mei sini kita ajar awak pulas tangan tu camna :-)

    ReplyDelete
  8. Salam...dah lama jugak Kak Ungku x masak spaghetti nie.. tambah sikit bahan here & there memang sedap mamaFami..yummy tq. So nak ambil kesempatan untuk ucapkan Salam Aidil Fitri buat MamaFami & Family. Semoga meriah raya tahun ini. Masak & juadah apa pagi raya nie yer? Take care...sis.

    ReplyDelete
  9. cikwan :
    Waalaikumussalam Cikwan. Tak pe Cikwan, ada lagi seminggu nak pulun buat biskut. Mama pun lom buat untuk family sendiri!

    Nina Suria :
    Waalaikumussalam Kak Mon ku cayang.... Itu sound direct namanya Kak Mon... siap suruh isi balang-balangnya ye? Kita isi kerepek boleh? Cepat sket penuhnya! Muahahaha...

    D.a.a.l.i.a :
    Nak eh, meh ler sini kita masakkan. Tapi kita masak tak sedap, nanti tak kena kat tekak awak tu. Eee garangnya cikgu, nak men pulas pulas tangan kita!

    Kak Ungku Betty
    Waalaikumussalam Sis. Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat sis sekeluarga juga.. This Eid won't be so meriahlah. First time without abah around...sayunya......

    ReplyDelete
  10. waduh mama..cedaapnye! nnti mai umah kita ye amik kad raya!! lebiuuu!!

    ReplyDelete
  11. alamak.. tak tahan.. nak buat utk berbuka lah :)

    ReplyDelete
  12. Salam mama....akak lama tak tinggal jejak hihi selalu layan blog mama nie. Sempena hari raya yang bakal tiba jemputlah ke rumah akak ambil kad raya. Apa apa pun maaf di pinta jika ada terkasar bahasa.
    Salam
    KakNoor

    ReplyDelete
  13. maklang azie :
    Mmmmmmmm... terasa kenikmatannya....

    inahar ali :
    Thank you Ina....

    Wafaa :
    Buat jangan tak buat!

    noorsl :
    Waalaikumussalam Kak Noor. Kita pun nak ucap selamat hari raya buat Kak Noor sekeluarga, Maaf kalau ada silap dan salah ye...

    ReplyDelete
  14. suka sgt makan spegeti bolog ni :-) sedap di mata sedap jugak rasanya kan mamafami?

    ReplyDelete
  15. Acik-bard :
    Betul betul betul....

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!