Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (4) Apam (21) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (122) Brownies (15) Cakes (118) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (6) Fondant (1) Gifts (1) Health (4) HELP (2) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (103) Lauk-pauk (121) MANUALS (2) Muffins (39) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (13) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (25) Rice n Noodles (55) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (12) Stories (14) Tag (9) Trips (10) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Tuesday, May 5, 2009

Lemak Kobis & Sardin


If you're not meant to do something, then there must be something that will stop you from doing it. For instance, last Sunday when I was having a 'mesyuarat pagar' (gate meeting) with Kak Ana while hanging the clothes to dry, we had talked about starting our morning walks again. So, we had unofficially said that MAYBE we'll start on Monday morning. And yesterday, I overslept! Gosh the way I jumped out of bed (yes I know, it's bad for the heart but do I have a choice!!! Hahaha)! Luckily Syahmi woke up on his own and got ready fast and the way mama 'rempit' to school... well, Syahmi made it on time!

Pesanan penaja : Merempit hanya dibenarkan bila perlu.... muahaha ..... apa punya penaja daaa.....

When I reached home after sending Syahmi, Kak Ana was ready with her jogging attire. With an innocent look on the face, I said to Kak Ana....come let's go to the market. My freezer is almost empty! Hahaha... and Kak Ana, being an angle, accompanied me to the market though she has nothing to buy! What will I do without you kak! Bodek ler tu! Ahakss.... There goes one day or our 'supposed-to-start-morningwalk' thingy....

And today... no no no.... I did not oversleep okay...come on.. I'm not THAT sleepy head! Woke up at good time, sent Syahmi at good time. Only rushed a bit to get mak's breakfast. Once all done, wore my jogging shoes and off we went for our morning walk...BUT.... We walked for less than 300m, then all of a sudden, the rain started pouring! We were soaking wet by the time we reached home. Of course we were wet, because we didn't run, but we were jive walking in the rain...tu la, kecik kecik selalu kena marah main hujan. Ada peluang ni ha.... kami mainlah hujan sepuasnya.... hehehe.....There goes our second day of the 'supposed-to-start-morningwalk' thingy....

We'll see what awaits us tomorrow.....



As for today, I prepared these dishes for Mak and Syahmi's lunch....

Click here for the recipe.



CHINESE CABBAGE IN COCONUT MILK

Ingredients
:

Shallots ~ sliced
Garlic ~ sliced
Red chillie ~ sliced
Dried anchovies
Chinese Cabbage
Thin Coconut milk
Thick Coconut milk
Salt to taste
Zeal (optional)

Method :

1. Place shallots, garlic, dried anchovies and thin coconut milk in a pot and let it boil.
2. Add in red chillie, salt, zeal and thick coconut milk. Continue stirring until boiling.
3. Add in the vegetable for a few minutes and remove from heat.






SARDINE

Ingredients
:

Shallots ~ sliced
Garlic ~ crushed
Onion ~ cut into rings
A bit of chillie paste
A bit of lime juice
1 can of sardine in tomato sauce
Cooking oil

Method :

1. Heat oil in a pot and add in the chillie paste. Add in the shallots and garlic and fry till fragrant.
2. Put in the sardine together with the sauce.
3. Squeeze a bit of lime juice, if needed.
4. Just before removing the pot from the heat, add in the ring onions.


Warmest regards,


17 comments:

  1. Salam mama,, sihat ke..
    Rendang daging inipun cicah dgn rotipun sodap..

    ReplyDelete
  2. Kmal :
    Waalaikumussalam KMal. Moga KMal beransur sihat dan kuat ye. Ha ah, rendang tu mama memang cicah dengan roti bersama salad. Doktor suruh ma kurangkan nasi. Memula siksa to go without nasi, tapi lama-lama dah biasa, insyaAllah.

    ReplyDelete
  3. wah...teringin nak tengok Mama in wet t-shirt look....macam Bo Derek dolu-dolu!!

    ReplyDelete
  4. mamafami cayang...nak rendang daging sikit boleh tak...tingin nih...

    ReplyDelete
  5. Salam :-)
    Hari ni kita makan sadin gak. Goreng semi-kering n drizzle with kicap manis sket. Kobis lemak with setimbun sohun, nyum..

    ReplyDelete
  6. >> tak tahu kenapa, tapi asal tengok rendang je mesti ingat raya...:-d

    ReplyDelete
  7. ahahahahah lawak aa ma nih. dia emang camtu ma liat sket mula2 lama2 besok baru syiok. majulah sukan untuk negara LOL

    ReplyDelete
  8. masak lomak pon sodap... tapi kalu mama kasik rendang lagik sodap..

    pasal sukan tu takleh nak kata apa .. heheh

    ReplyDelete
  9. salam mamafami..kdg-kdg masak sardin bersama-sama masak lemak kobis boleh buat makan nasi bertambah-tambah..

    ReplyDelete
  10. Kerap gak mama masak rendang ekkk..... sodap!!!

    ReplyDelete
  11. Muna :
    Hohoho Muna....ntah apalah yang dia bayangkan tuuuu....

    Rafizah Nordin :
    Amboi, nak ngecek rendang, bukan main lagi dia 'jack' mama ye.... hehehe...

    somuffins :
    Waalaikumussalam dear. Waduh, sedapnya bunyi menu CS tu...

    jeff :
    Haaa betullah tu....ahakss...

    kucai :
    Tu la tu, kita dah penuh semangat nak mula, ada je aral melintang menegak. Takut terbantut je semangat... nanti bukan majulah SUKAN, tapi majulah PERUT lak kang....

    Yati-M :
    Yang bolomak tu laaaaa yang sodap tak hengat.... nanti badan ponuh kolesterol, barulah monagih tak bolagu!

    kak ina kl :
    Waalaikumussalam Kak Ina. Betul tu kak, the simpler the sedap-er... Hihihi...

    rinnchan :
    Mana kerapnya...dah lama tak masak rendang... tu yang teringin tuuuu....

    ReplyDelete
  12. kih kih kih! oh mama pun ada mesyuarat gate ye? :P

    kenapa bila hujan dah turun tu mama tak lari? if you did, that was your morning walk replacement already. ;)

    ReplyDelete
  13. ooo ni mama rempit yek...ganas skali..dedulu ketaq2 bawa kete, skarang dah jadi mama rempit plak dier hahahha. mamafami bukan syahmi dok hostel ke??? kira ok le tu...jadi juga agenda morning walk mama tu...kalu zana takat sembang je lah...last2 ku lena atas katil je kalau tak ada keja kuikuikui

    ReplyDelete
  14. mak saya dulu dah siap beli kasut baru nak morning walk... sampai sudah tak pernah guna, hehe.

    ReplyDelete
  15. salam mama...
    rindunyerrr kt ma...wahhh morning walk gitu! ekekeeeee pasni morning walk xle bwk purse tebai2 cukup2 sehinggit jek tuk beli eskrem, kang nnti tersasar joh masuk market lg! ahaks..

    ReplyDelete
  16. mama panggil mesyuarat gate, makcik called it mesyuarat tingkap (ikut cerita p ramlee..)..

    makcik overcome my always 'tak jadi' jog syndrome by getting myself registered. baru seminggu masuk gym. meh jom join.

    ReplyDelete
  17. Salt N Turmeric :
    Oh mestilah ada! Mama ni kan chatterbox! Bila hujan, mama tak LARI but instead I WALK supaya boleh dipanggil morning WALK and not morning RUN.... hihihihi.....

    zanaz :
    Tu la pasal... mama juga telah melalui proses transformasi! Ahakss... Syahmi dah keluar dari hostel. Mama tukarkan ke sekolah berdekatan rumah ni supaya mama boleh hantar dia tuition. Dia tergapai-gapai la di asrama sebab BMnya tak bagus.

    Lee Lin :
    At least mama baik sket aa... abang belikan kasut baru, mama sempat guna...

    shima :
    Waalaikumussalam Mak Yong....Morning walk kalau bawak duit lebih, kalau tersasar masuk market okay lagi...kot tersasar beli nasi lemak dan roti canai.... tak ke membazir je morning walk tu!!! Hahaha....

    makcikkantin :
    Kalau panggil mesyuarat tingkap, kena cakap kat tepi tingkap. Ini mama cakap tepi gate, kena panggil mesyuarat gate la, baru relevan! Hehehe... Ala makcik, nak pergi gym tu takes time lagi nak drive la, nak park la... kalau walking kat rumah ni, lepas jalan terus masuk rumah dah....

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!