Labels

A KEEPER (3) Advertisement (5) announcement (3) Apam (18) Arabic (1) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (115) Brownies (15) Cakes (111) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (58) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (56) Dessert (1) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (5) Fondant (1) Gifts (1) Health (1) HELP (1) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Korea (1) Kuih-muih (92) Lauk-pauk (110) MANUALS (2) Muffins (38) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (10) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (4) Porridge (1) Pudding (8) Ramblings (19) Rice n Noodles (49) Seafood (7) Snacks (36) Soup (2) Steamed (1) Step-by-Step (9) Stories (15) Tag (9) Trips (3) Vegetables (7) Video (3) Western (10)

Search This Blog

Loading...

Lijit Ad Wijit

Wednesday, May 6, 2009

My Failure Day! Gosh I hate it!


Today, I celebrate, my FAILURE DAY. Gosh, what went wrong, I wonder! To say that I didn't shower, I did! Mmm takkan nak kena mandi air bunga kot.....

It all started in the morning... yeah, AGAIN I didn't manage to start my morning walk. I woke up in a good time and managed to prepare mom's breakfast, clothes in the washing machine and opened the windows before sending Syahmi to school, also in good time. When I reached home, Kak Ana's door is still not opened. Oh oh.... bad sign! Called her handphone and true enough, she's fasting and doesn't feel like walking. There goes my third attempt!

In the morning I just ironed as many clothes as I could. For lunch, mak and Syahmi just had the leftovers from yesterday's. Alhamdulillah both of them are not fussy at all. Infact it was mak who told me to finish up whatever's in the fridge. While clearing whatever needed to be cleared, I saw the leftover rice and decided to make Apam Salju. Though I wasn't really in the mood to do anything, but I just forced myself. Prepared the mixture and leave it to ferment. Then I saw this one cake recipe and again, let aside the not-in-a-mood feeling and start preparing the cake. Both turned out a failure. But mind you, it's not the recipes to be blamed. It was just me I guess. Reason being, I've made this Apam Salju a couple of times before and they came out nice, but why this time? Maybe the word FORCE just doesn't go with MamaFaMi.

Moral of the story : If you're feeling lazy, then continue being lazy and don't try to act 'smart'! Hahahaha....

Just to show that MamaFaMi is just one ordinary lady who does go through failures, I 'proudly' post my 'master piece'! Hahaha.....





Warmest regards,


24 comments:

  1. Ma...next time listen to your instint..klu rasa tak boleh jgn dipaksa-paksa. BTW you cook from the bottom of your heart not because of terpaksa..The result is from inside not outside. Talking from experience Ma. If my heart & soul not up to it, my hubby dengan rela hatinya makan luar dari membiarkan saya masak sebab the outcome sure wont be good!

    ReplyDelete
  2. >> tak pe mama...
    >> belajar dari kesilapan pasti akan menjadi nanti...

    ReplyDelete
  3. Ma..semua orang pun pernah alami perkara yang sama..cuma nk tunjuk dgn tak sj..sabo je lah..Ma! dah pegi 100 Yen blom?!! huahuahua..

    ReplyDelete
  4. Kak....saya suka dengan semangat yang ada dalam diri akak!
    Sejak seminggu ni...blog ni lah saya datang setiap pagi.
    Love to read your fp.

    ReplyDelete
  5. Salam Kenalan yer MamaFami...

    dah lame nk tinggal jejak kat blog Mama tp xjejak2 jugak , intai2 jer... hehe

    hmm...dlm takde mood tu pun mama leh gak masak , buat kuih yer ... i think i can't klu dlm situasi bgitu ... i see that ur passion in cooking is very high . wish i was like that . haha

    ReplyDelete
  6. Tapi kalau kena paksa makan....amacam??? Makan tak??.....

    ReplyDelete
  7. Tu la Mama, lain kali kalu malas, kita harus layan jek kemalasan kita tu ek..wakakkaa...tp tekak kita x penah pulak malas nak makan..ada je nak ditelan wpun bukan nasi, roti, kek or apa2..at least,telan air liur..hahaa

    (pstt..Tabik spring la kat Mama, malas2 pun buat jugak roti n kek..)

    ReplyDelete
  8. Mama..saya pernah terbaca kat satu chinese/korea/taiwan drama punya subtitle, kalo kita masak tanpa perasaan ianya tak menjadi..so bila nak masak kena make sure hati kita kena ikhlas dan ada semangat untuk lakukan kerja memasak tu..it's happend to me also mama..takpa take for moral..anyway wish you "happy mothers day"

    ReplyDelete
  9. been there, done that.. hehe. i bet oprah winfrey pun ada masa rambut dia tak cukup kembang mcm dlm show dia sllu tu, hehe.

    ReplyDelete
  10. Allhumdulliah you can handle everything so nicely dear......Failures are stepping stones for success.....Happy Mother's Day....Big hug to the you....

    ReplyDelete
  11. Dear Mama all of us, experienced or budding cake makers, do face failures in our cakes at one time or another....we can look upon it as a learning experience.
    Here's wishing you and your dear mother a very Happy Mother's Day! Have a great day bonding with the family :)

    ReplyDelete
  12. mak teh malas all the time,agakmya tu sbb masak sokmo x menjadi...hye there,salam.sape yg sis undi AF masuk?

    ReplyDelete
  13. Hehe...tapi rasanya tetap sedap kan..? Memang klu takde mood tu, macam2 yg tak menjadi. Its ok!

    btw, 'Happy Mother's Day'!

    ReplyDelete
  14. salam hari ibu mama

    psssst tirulah kakmOn, kalo malas kita gantung dapur sampai bersawang hikhikhik

    ReplyDelete
  15. salam perkenalan dr pinkytulip

    ReplyDelete
  16. Salam..mama yesterday saya cuba buat chipsmore cheesecake (yg ada letah icecream tu). The taste is ok, tp nape dia tak nak beku erk?
    Dah letak powder agar2 n masuk frdg almost 5-6 hrs, tp still tak nak beku sgt.
    Bole tak kalau sy lebihkan agar2nya?
    Thanks for yr info.

    ReplyDelete
  17. salam mamafami

    Happy Mothers Day 2u..

    can I link your blog at my blog :)

    p/s i tried your bun apple last time..I love it thanks for sharing resepi.

    ReplyDelete
  18. ha ha mama, serupa juga kita ye.

    welkam to failure club (sometimes...) takpa tu cobaan.
    moral of the story: jgn buat kalu urat malas dah kembang

    ReplyDelete
  19. hehhee...byk kali gak kena camni...frust sekejap, pastu sok wat lagik..hahahha

    ReplyDelete
  20. mama, saya ngetest buat apam salju tu malam tadi...cukup 3 jam saya kukus. dan hasilnya, MENJADI, syukur sgt.

    cuma nak tanya, kalau perap lebih lama lagi let say 4-5 hours macamana hasilnya?

    ReplyDelete
  21. mysarahakim :
    Betullah, next time must follow my instinct. Kalau tak, buat buang masa je kat dapur tapi the outcome mengecewakan!

    jeff :
    Ini tak belajar dari kesilapanlah ni....Dah tahu akan jadi failure, tapi redah juga...

    Kacip_Fatimah :
    Tu la kan Kacip... tapi sebab mama suka menayang... yang fail pun mama nak tayang... hahaha

    akakerin :
    Terima kasih akakerin sebab rajin layan website akak ni ha.... Semangat akak ni, kenkadang bukan boleh pakai pun. Memudaratkan aje! Hahahaha....

    Ummi Hanie :
    Waalaikumussalam Ummi Hanie. Jangan ler malu-malu tinggal jejak bertapak ye... Passion mama ni kenkadang tak berapa sihat gak! Hahaha....

    Bibu :
    So many time dah!

    rinnchan :
    Makan, tak yah paksa..... i rela youuuu......

    ummi :
    Ha ah, lenkali kalau malas, nak buat cara malas je! Baru tak penat dan kecewa kan....

    Sally :
    Betul apa yang Sally cakap tu... kalau half hearted, baik tak payah....memang tak jadi punya...

    Lee Lin :
    So we're in the same boat huh!

    Kitchen Flavours :
    Thanks for your kind words Lubna. Big hug to you too.....

    Jeanie :
    Thank you for your comforting words dear Jeanie...

    MAK TEH :
    Ala Mak Teh tu cakap je.... Mak Teh masak mesti best.

    Ydiana :
    Rasanya, kantoi juga sekantoi rupanya! Hahaha....

    Nina Suria :
    Same to you Kak Mon.... Nak kena ikutlah cara Kak Mon tu....

    pinkytulips :
    Salam perkenalan jua dari mama....

    Anonymous :
    Very sorry dear, mama tak pernah buat cheesecake yang guna gelatine powder. So mama tak tahulah macam mana nak help you ye... Maaf banyak banyak...

    FiDa@aMiDa :
    Waalaikumussalam Fida.... Would be honoured if you want to link my blog to yours. Thank you so much. Really appreciate it...

    makcikkantin :
    Hihihi... will bear in mind....JGN BUAT KALU URAT MALAS DAH KEMBANG!

    Jun :
    Tu la kan.... kita ni tak makan saman kan Jun!

    tunfrida :
    Congrats! Ma rasa, kalau diperam lebih lama, nanti yis tu akan mengeluarkan rasa dan bau yang kuatlah...

    ReplyDelete
  22. aiyooo at least yours ada ampun lagi. kalu hat kuchai emang pi ke cik tong la jawabnya uhuhuhuh

    ReplyDelete
  23. kucai :
    Mama punya failures ni, posing gaklah sebelum ke cik tong! Dia pun nak glamer gak! Muahahaha!

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!