Labels
A KEEPER
(13)
Advertisement
(5)
Airfryer
(1)
announcement
(4)
Apam
(21)
Articles
(3)
Awards
(24)
Beef
(7)
Bread
(140)
Brownies
(15)
Cakes
(134)
Charity
(6)
Chicken
(18)
Chiffon
(13)
Contest
(6)
Cookies
(72)
Crafts
(1)
Cuppies Design
(56)
Dedication
(57)
Dessert
(4)
Donut
(6)
Drinks
(10)
Egg
(1)
Equipments
(6)
Fish
(6)
Flashback
(1)
Fondant
(1)
Gifts
(1)
Health
(4)
Healthmenu
(2)
HELP
(2)
Information
(4)
Ingredients
(7)
Islam
(4)
Jalan-jalan Cari Makan
(2)
Kuih-muih
(114)
Lauk-pauk
(132)
MANUALS
(2)
Muffins
(41)
MY BOOK
(3)
Orders
(3)
Pasta
(17)
Phillips AirFryer
(2)
Phillips Pressure Cooker HD2137
(2)
Pies n Pastry
(21)
Pies/Pastry/Puffs
(5)
Pudding
(10)
Ramblings
(25)
Rice n Noodles
(63)
Seafood
(7)
Snacks
(40)
Step-by-Step
(15)
Stories
(14)
Tag
(9)
Trips
(12)
Vegetables
(7)
Video
(3)
Western
(15)
Search This Blog
Monday, May 11, 2009
Sardine Roll
SARDINE ROLL
Source : Kak Teh
PASTRY
250 gm cold butter
500 gm flour
A pinch of salt
Chilled water from the refrigerator
Method :
1. Rub butter and flour with a pinch of salt till it resembles breadcrumbs.
2. Add in chilled water until a soft dough is formed.
3. Cover the dough with cling flim and keep in the refrigerator while you prepare the filling.
FILLING
1 can of sardine in tomato sauce
! onion ~ diced
Red chillie ~ diced
Lemon/Calamansi juice
Salt to taste
Method :
1. Mashed the sardines and mix with the diced ingredients.
2. Add in a bit of tomato sauce if you find it too dry.
3. Squeeze some calamansi juice.
TO PREPARE THE ROLL
1. Place a portion of the dough in between two plastic sheets.
2. Roll the dough thinly.
3. Cut to small squares.
4. Place the filling in the middle.
5. Roll it and arrange on the baking tray.
6. Egg wash the rolls.
7. Bake in a preheated oven at 170C for 4o minutes or till golden brown.
SARDINE ROLL
Sumber : Kak Teh
Pastri
250 gm mentega sejuk
500 gm tepung gandum
Secubit garam
Air sejuk
Kaedah penyediaan :
1. Gaulkan mentega dan tepung dengan tangan sehingga menjadi seperti breadcrumbs.
2, Masukkan garam dan air sejuk dan uli sehingga menjadi doh.
3. Balutkan doh dengan plastik dan sejukkan di dalam peti ais sementara membuat fillingnya.
Filling
1 tin sardin dalam sos tomato
Bawang besar dicincang
Hirisan cili
Perapan limau/lemon secukup rasa
Garam secukup rasa
Kaedah penyediaan :
Hancurkan ikan sardin dan masukkan bahan-bahan lain.
Kaedah penyediaan Sardin Roll
1. Keluarkan doh dari peti ais. Gelekkannya dengan rolling pin hingga nipis. Potong kepada bentuk segiempat tepat.
2. Letakkan filling di atas doh dan roll.
3. Hiris-hiriskan bahagian atas doh (jangan sampai putus) sebelum sapu telur kuning di atas doh tersebut.
4. Bakar selama 40 minit dalam kepanasan 175 C
Labels:
Pies n Pastry
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Selamat hari Ibu buat mama...
ReplyDeleteSedap nampak sardine roll tu..lama tak makan...terliur pulak tgk mama buat.
mamafami...a lot of happy mother's day to u hehehehe...sayang mamafami coz letak sardin roll ni...saya ingat lagi zaman kecit2 saya...dok makan benda ni, coz akak2 saya yg sekolah menengah dok wat masa kelas srt derang hehehe. nak buat nak buat... esok gak nak buat...cewah semangat gilos
ReplyDeleteapa yg syahmie masak 4 u yesterday?selamat hari ibu,tiap hari pun,hari ubu gak kan?
ReplyDeletewah.. sedap dan menyelerakan tu.. :P
ReplyDeleteaaa sedaappp!
ReplyDeleteDapat yang niiii...rock'n'roll lah kitaaaa !!!!
ReplyDeleteMama, sedapnya nmpak...wah lawa cutter tu..berlekuk-lekuk jek...seni sungguh Mama ni..mintak 2 ketul sini.. :D
ReplyDeleteSELAMAT HARI IBU MAMAFAMI, sedap sadin roll tu ye, teringin nak makan tp nak airtangan orang lai... hehehe...
ReplyDeleteMmm...nampak sedapnya! walaupun saya bukan peminat sardine tapi macam dikuasai satu perasaan nak cuba roll yang ini. Mungkin instead of sardine, saya letak filling kheema kentang. jadilah Potato Roll!
ReplyDeleteHappy Belated Mama's Day!
Salam mama...sardines rolls tu looks Yummy sangat dah terhidu pun baunya. Hihi nanti akak pun nak try buat lah. Itu pun kalau angin M tak datang melanda.
ReplyDeletemama...sedap kan..jun pon dah wat ni...mama letak filling byk tuuu, mcm rasa nak mkn lagi la..hehe
ReplyDeleteKmal :
ReplyDeleteTerima kasih Kak Mal...
zanaz :
Same to you Zanaz. Bila sebut SRT tu, buat terkenang masa silam je....
MAK TEH :
Tak masak apa pun Mak Teh... we dined out...
stROZze :
Betul betul betul....
lee lin :
Dah rasa ke? *wink*
rinnchan :
Hahahaha..... jangan sampai tergeliat pinggang udahlah...
ummi :
Dua ketul je ke Ummi, sikit no tu... *wink*
Mama Ghock :
Terima kasih Anim. Same to you too. Selalunya kalau orang lain yang buatkan memang lebih sedap kan... hehehe...
~me~ :
Boleh aje gantikan sardine dengan any other fillings to your liking. Happy rolling!
Thanks for the wish ya...
noor :
Buat kak noor, jangan tak buat!
Jun :
Lor, mama ingat dah ciput benor mama boh inti tu. Patutlah payah gak nak rollnya... hehehe....
ya allah ya tuhanku berikanlah aku kekuatan jadik rajin wat pastry sendre cam mama...aminnnn
ReplyDeletekucai :
ReplyDeleteAmin, amin ya Rabbal Alamin