Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (3) Apam (20) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (120) Brownies (15) Cakes (113) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (5) Fondant (1) Gifts (1) Health (1) HELP (1) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (99) Lauk-pauk (117) MANUALS (2) Muffins (38) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (12) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (22) Rice n Noodles (52) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (9) Stories (14) Tag (9) Trips (8) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Friday, May 15, 2009

Egg Tart

Salaams to everyone....

Yes... yes I know.... I have been missing in action again, haven't I? Just posting the photos and the recipes without any stories, be it interesting or boring... hahaha.... Well, take this as an excuse or good reason or whatever, but here is what I have to say...

There are times in my life when I feel like doing absolutely nothing! If only it's possible, I just want to stare at the big blue sky and let my mind be free. But that is totally not possible as I have responsibilities to carry out. So when the mood is down, it's almost impossible for me to write something. How can I write something when I can't even think straight?!! Huhuu.... dah bunyi macam orang mereng la pulak....hahahaha.... But alhamdulillah that didn't last long. Just A COUPLE OF DAYS..... huhuhu... a horrible couple of days! And while bloghopping, I came across one blog who's owner was having the exact same thing as what I was feeling at that moment.... that came as a relief to me as I know now that I am normal! Hahahaha.....

This week, I was so into Akim AF7's two video clips, I'm Yours and Larut. Both video clips can be viewed at my other blog. I even downloaded those two songs into my laptop and also into my MP3. Gosh I just love his voice, his gestures, his showmanship, his new look, his romantic-ness, his... oh me oh my, I can go on forever...... In short... I adore Akim....
AFUNDI AKIM, come on everyone....
Mesti penyokong 4 pelajar yang lain marah kat ma ni... hahahaa... I do hope if he can't be the Juara (but I wish so much that he will be! Amin!) , at least he will be in a good place. From my point of view (not being bias but reality), Akim has transformed a lot, from so many aspects. All the best Akim!!!





Recipe to share today is this Egg Tart.




Made the pastry from Mr Alex Goh's recipe and the filling recipe is from Kak Liza . Thank you to both of you for the wonderful combination. Speaking of Kak Liza, she'll be at Mid Valley this Sunday, 17th May, 2009 for a cooking demo in conjunction of the launching of her books. Will try to be there for you kak, insyaAllah...

CUSTARD (filling)

1 cup evaporated milk
4 eggs
1 cup sugar
1 cup tap water
1 tablespoon custard powder
1/2 teaspoon vanilla essence
a bit of yellow coloring

Method :

1. Mix well all the ingredients
2. Pour into the 1/2 cooked tart





Have a safe weekend ahead... take care...



30 comments:

  1. tgk kt blog list tulis "Egg Tart" tp ade muke akim.
    apekehal nye?
    rupa2nye.. ade ejen AFUNDI kt sini.. ngeh3..

    ma.. o maaa.. nk egg tart..
    yg portugese egg tart ye..
    kasik burnt sket surface die.
    hahah demandddd :D

    ReplyDelete
  2. mama,HIDUP AKIM!!! hahaha dia memang akan sentiasa hidup tp kite yg dok mengundi beria ni yg akan kojol menopap kredit je pulak kejenye wakaka tp ape2pun sy juga peminat akim.suker tgk mukenye yg kiut mulus itu.biler dia buat muke senyum gatai aka miang dia tuh rase nak lentok jek huhuuuuu biler dengo dia nyanyi lagu i'm yours tu togak2 bulu rome adoiiiii kuat tul daya tarikan ko ni akim oiiiii

    tak nak cite pasal egg tart,nak cakap pasai akim jek heheheee nak balik dah hahahhhh

    ReplyDelete
  3. Akim suka makan egg tart ke? heheh. I dont mind Akim tapi kita ada 'cinta' lain taw.. haha..

    ReplyDelete
  4. >> nyonya egg tart ke tu...?:P

    ReplyDelete
  5. akim n hafiz always,these two x tau la nak pilih sapa-ewann is head bend on akim,me?hafiz lah...mlm ni akan keKL-nak gi rumah sis bole?kat mana ya?

    egg tart ni dah no..no..dlm menu mak teh..sob..sob..

    ReplyDelete
  6. mak teh tertunggu2 nak dengaq akim nyanyi lagu Delilah tu..x sampai hajat pulak.

    ReplyDelete
  7. alaa kalu aril tak masuk kompom akim no 2..iskhhh iskhhh

    ReplyDelete
  8. mama,
    awat pulak, ada 'black' days ye. makcik always miss bila akim nyanyi, walau di bagitau dia best. harap dapat catch up ulangan dia....

    have a good weekend

    ReplyDelete
  9. alah mama, nyibuk je si aril tu kan...best lagi akim malam tu...malatop...betui kata mama, akim has really transformed. i likeeee.and i like his new song and also yazid's new song, very easy to sing along hehehe. irfan asyik dok ulang part akim nyanyi je hehehe

    ReplyDelete
  10. || syazwaniadnan || :
    Agen AFUNDI? Hihihi... kalau dapat upah, nak jugak!
    Mama baru je makan Portugese Egg Tart semalam, sepupu bagi...

    Rafizah Nordin :
    Kah kah kah... kelakarlah Rafizah ni.. betul tu, Akim hidup, kita yang kojol top up kredit tepon. Hihi.... Rafizah pun peminat Akim ye. Sayang kan, dia hanya di tempat ke tiga where else he deserves better than that!

    somuffins :
    Akim tak tahulah, tapi Ecah suka.... ahakss...

    jeff :
    Tak tahu ler pulak....yang pasti, ianya Egg Tart... hehehe...

    MAK TEH :
    Kita tetap pilih Akim!

    MAK TEH :
    Lagu Delilah?

    ** yUs** :
    Betul betul betul! Keciwa ma..... Tapi tak apalah, moga Akim tambah menyerlah bila dah keluar nanti....

    makcikkantin :
    Manusia biasa makcik, memang ada ups and downs nya.... Kalau mood dah down, buat apa pun memang will be unsatisfactory.

    zanaz70 :
    Irfan leh geng dengan aunty. Tiap-tiap hari dok ulang lagu Akim lebih 20 kali. Tu yang sampai serak suara budak tu...hehehehe...... Akim memang best!

    lee lin :
    Naper tak tengok? Tak minat eh? Tak apalah, different people different likings....

    ReplyDelete
  11. re: mama, did i miss something? bulan 5 tak boleh makan nasi ke? diet abis ni, hehe :)

    ReplyDelete
  12. wa bleh masuk malaysia record oo...wa langsung talak tgk itu AF7, wa lase mcm sulah mosan ngan ini AF...muhahhaha
    wa mau Astro buat itu ploglam mcm Biggest Looser sibab wa mau join itu ploglam!!..hehehhe

    ReplyDelete
  13. kucingorengemok :
    Konon nak go without nasi for as long as I can, tapi rasanya, nak tahan sampai 1 month, lepas tu nak makan sket aa... tu yang sepanjang bulan Mei ni tak makan nasi... huhuhu....

    Jasmeen :
    Mama suka suka je layan AF ni. I like any competition base programmes.

    ReplyDelete
  14. Salam Mamafami

    Just drop in to say thank you for the sardine rolls recipe. Dah try tadi...sedaaap.. The dough is just nice. Dah di'blog'kan pun...haha!

    Next nak try the egg tart pulak, tapi kena beli acuan dulu. Yang tin tu kan? Berapa nak beli dengan resipi yg ni, ya?

    ReplyDelete
  15. yeay..hafiz menang....ada tak rope guy sebastian?

    ReplyDelete
  16. mama, saya dah berjaya buat kuih appam tu! akhirnyaaa...

    ReplyDelete
  17. ma kata dah antor kat kita? kita tunggu punya tunggu bau kontut telur pun takde LOL

    ReplyDelete
  18. Mama, ayu suka tart especially fruit tart. Slalu mkn yg kat deli france punya, yummy... :)

    ReplyDelete
  19. Kulit tart dah buat..dok simpan elok dlm petiais dah dekat seminggu. Tinggal nak fikir nak bubuh topping ape heh heh heh.... Silap2 nnt sampai kulit retak tak bertopping2 lagi !!!
    P/S Kita pun sama mcm sikucing oren tuuu...tak pernah tengok AF... pasal Astro pun tak der kah kah kah.....

    ReplyDelete
  20. salam ma..
    sedapnye kalu dapat ngap tart tu...bile nak rajin wat pon tak tau...asyik masuk list tp tak buat lg...hahahaha...

    ReplyDelete
  21. salam mama,
    terharu baca komen mama pasal mak. Insya Allah akak ingat nasihat mama tu. Terima kasih

    ReplyDelete
  22. Salam,
    Mama,
    Just nak tanya Mama resepi macamane nak buat krim yang macam RinChan buat dalam entry Rin Buat Kek Kenit. Kalau mama ada resepi boleh share dgn saya? Thanks

    wfazura80@yahoo.com

    ReplyDelete
  23. Peminat AF la..mama ni...
    Kmal belum buat lagi sardine roll tu...belum ade kesempatan.
    re: mama....masa kmal tulis n3 terbaru tu memang dah dekat 2 minggu tak jumpa nasi..tapi 2,3 hari ni tak tahan daulat la mama..jamah jugak sikit nasi...org melayu tu melayu le....letih mengunyah sayur je..mama..memang derita jiwa..

    ReplyDelete
  24. Ydiana :
    Waalaikumussalam.
    Alhamdulillah menjadi sardine roll Ydiana ya... Acuan tu, mama beli yang saiz 3.5 cm. Jadinya kalau satu adunan ni, mama dapat lebih dari 50 pieces.

    MAK TEH :
    Sedih Akim dapat 3rd!

    tunfrida :
    Ni yang buat jeles ni. Anyway, tahniah ye...

    kucai :
    Laa...agaknya mama terbagi kat orang lain la tu...ma ingatkan Kucai...hehehe....

    Mademoiselle Ayu :
    Ma pun suka gak tart, tapi selalu buat sendiri je la... jarang yang beli...

    rinnchan :
    Aik, siap simpan dalam fridge ke Rinn tart shells tu? Mama tak boh dalam fridge pun sebab fridge dah sendat! Hahahaha.....

    Aishah@Ariffin@Aqil :
    Waalaikumussalam. Sabarlah...nanti semangat rajin tu datang, berderet-deretlah projek!

    Kak Jie Jie :
    Waalaikumussalam kak. Be strong ya. Mudah-mudahan dikurniakan segala yang terbaik buat mak akak dan juga buat akak sekeluarga.

    wfazura80@yahoo.com :
    Waalaikumussalam. Kalau menurut entry Rinn tu, dia menggunakan whipping cream sahaja. Kalau begitu, masukkan sedikit coklat emulco dan sedikit vanilla ke dalam whip cream kemudian putar hingga kembang. Siap untuk dilepa di atas cupcakes. Make sure jangan over whip ya... Wallahualam.

    Kmal :
    Huhuhu...peminat setia! Ahaks..

    ReplyDelete
  25. alahai mama..... saya baru perasan entry mama ni.... YUP!! HIDUP AKIM... ahaksss...terkilan dia dpt no 3.. patutnya no 2 tu tmpt dia kan?? huhuhuhuhuhuhu.... penat i undi mlm tu tau...

    ReplyDelete
  26. ♥ aimi @ kamalina ♥ :
    Nak buat cemana, dah rezeki dia takat tu je...

    ReplyDelete
  27. Salam MamaFami..bila dah mixed well all the ingredients nak masak sikit untuk pekatkan x? or terus masukkan dalam tart yang 1/2 masak dan masak lagi say 10+min?

    ReplyDelete
  28. kak Ungku Betty :
    Waalaikumussalam Kak Ungku. The mixture tak perlu di masak sikit. Terus pour aje dalam the half baked tart shells tu, then bake for another 10 minutes or so.

    ReplyDelete
  29. Mama fami I have bookmaked this recipe.Thanks.
    I have one doubt-I was looking at your chocolate cakes and you have used choolate emulco,what is that and can we use just cocoa powder instead?
    Thanks

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!