Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (4) Apam (21) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (120) Brownies (15) Cakes (114) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (5) Fondant (1) Gifts (1) Health (4) HELP (2) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (103) Lauk-pauk (119) MANUALS (2) Muffins (39) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (13) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (22) Rice n Noodles (54) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (12) Stories (14) Tag (9) Trips (8) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Wednesday, August 15, 2007

Rose Swissroll



ROSE SWISS ROLL
Source : Rinnchan

Ingredients :

3 eggs, separated
1/2 cup castor sugar
1/2 cup self raising flour, sifted
1/4 cup corn flour, sifted
2 tblspn hot milk
1 tblspn butter, melted
2 tblspn rose water ( I substituted with 1 tspn of rose essence)
a few drops of red coloring
100ml whipping cream, whipped till stiff peak form

Instruction :

1. Pre-heat oven at 180 deg cel.
2. Beat egg whites till stif peak formed.
3. Add sugar, continue beating till thick and glossy.
4. Add egg yolks little by little, beating well after each addition.
5. Lightly fold in flour with milk till well-combined.
6. Add melted butter and lightly mix it. Add coloring, mix well.
7. Pour batter in a greased and lined a swiss roll pan and bake for 8 ~ 10 minutes.
8. Leave cake in tin for 5 mins. Then take out to cool on wire rack.
9. Place on a wet tea towel and cut sides away.
10. Spread cream and roll the cake.

* Thanks Rinn!



9 comments:

  1. Assalammualaikumm

    Cantik swiss roll yg mamafami buat. saya pernah buat sekali berthn2 dulu tp tak cantik bila gulung pecah dan mcm tak mau melekat setelah gulung,entah mana silap..lepas tu dah putus asa nak cuba lagi.nak mkn beli kat kedai. tp bila nengok mama fami tunjuk step by step ni macam senang pulak. Selain whipping cream apa yg sedap selain jem utk spread sbb whipping cream kat sini mahal bangetlah mamafami. tq.

    ReplyDelete
  2. mama swiss role ni kalo buat triffle sedap ni. sedapnyerrrrr :P

    ReplyDelete
  3. mamasya :
    Waalaikumussalam mamasya. Buat swiss roll ni, kena confidentkan aje masa menggulung tu. InsyaAllah. Gulung guna kain lembab sikit masa panas tu. Elok keluar dari oven, remove kertas alas tu, terus gulung dan biarkan dalam keadaan tergulung untuk seketika. Bila dah sejuk sikit, bukak dah sapukan jem atau krim then gulung kemas-kemas semula. InsyaAllah senang. Selain whipping cream atau jem, boleh gak guna icing. InsyaAllah nanti mama upload resipi swiss roll yang lagi satu ok...

    Mama Irdina :
    Aik...kata dah muak makan manis-manis...ni sebut triffle ler pulak! Hehehe....

    ReplyDelete
  4. kenapa suma orang sgt terror mak + buat cake + dll.. geramzz nyer....

    ReplyDelete
  5. tensen arr..dari semula kita nak komeng asik hang and poblem.. tak suka kita dah ke? hihihi..takle.its on my side..mengong dah laptop ni..nak mintak tukau ke..muahahaha...
    btw, swiss roll ku jua patah ;(

    ReplyDelete
  6. salam..cantiknya swiss roll mama..
    saya ada beberapa kali cuba buat swiss roll ni..tapi my problem same with mamasya,bila nak gulung je..pecah dan yng akhir sekali gulungan tu..terbuka pulak,ni menyebabkan saya kecewa..apa masaalah ya?.Ini blog baru ya..

    ReplyDelete
  7. salam mamafami

    wah bestnya! resepi yg simple & nmpk sgt sedap! bole la org yg xtere memasak kek ni ikut :D

    ReplyDelete
  8. Swiss roll ni suka makan je...
    nak buatnya sampai bila pun tak reti reti...:-D

    ReplyDelete
  9. DiaHarris :
    Mama lom terror sangat.Masih belajar lagi. Dia pun boleh jadi terror, just keep practising ok...

    kindy girl :
    Ampunnn...tak bersalah ni...hehehe....Don't worry, swiss roll patah is a common problem to many. Keep practising, insyaAllah ok. Try following the steps yang mama beritahu mamasya kat atas tu...But most important, be confident and keep trying ok...

    masriyah :
    Waalaikumussalam. Terima kasih Masriyah. Cuba ikut step yang mama tulis untuk mamasya tu. InsyaAllah berjaya. Ha ah, saja saja buat blog ni...tangan gatal ler tu...wakakaka....

    sitilina :
    Waalaikumussalam sitilina. Eh mana pulak sitilina tak terror...semua pun akan terror memasak kalau selalu mempraktikkannya...

    ambig :
    Ala...kalau kat Malaysia, tak yahlah buat bro, beli je kat bakery...tapi jangan makan banyak-banyak..nanti cacit jiji...hihihi....

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!