Labels

A KEEPER (9) Advertisement (5) Airfryer (1) announcement (4) Apam (21) Articles (3) Awards (24) Beef (7) Bread (135) Brownies (15) Cakes (131) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (68) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (4) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (6) Flashback (1) Fondant (1) Gifts (1) Health (4) HELP (2) Information (4) Ingredients (7) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (112) Lauk-pauk (129) MANUALS (2) Muffins (41) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (15) Phillips AirFryer (2) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (10) Ramblings (25) Rice n Noodles (60) Seafood (7) Snacks (37) Step-by-Step (15) Stories (14) Tag (9) Trips (12) Vegetables (7) Video (3) Western (15)

Search This Blog

Loading...

Wednesday, February 25, 2015

Coffee Cake Muffins



COFFEE CAKE MUFFINS
Posted by : MamaFaMi
Adapted from : Taste of Home

Ingredients :

1/4 cup packed brown sugar
1 teaspoon ground cinnamon
1 1/2 cups all-purpose flour
1/2 cup sugar
2 teaspoons baking powder
1/4 teaspoon baking soda/bicarbonate soda
1/4 teaspoon salt
1 egg
3/4 cup fresh milk
1/3 cup canola oil (I used corn oil)

Glaze :

1/2 cup confectioners' sugar (icing sugar)
1 tablespoon fresh milk
1 teaspoon vanilla extract



Method :

1. In a large bowl, combine the brown sugar, cinnamon, flour, sugar, baking powder, baking soda and salt. Set aside.
2. In another bowl, combine the egg, milk and oil. Whisk to mix well.
3. Stir into dry ingredients just until moistened.
4. Spoon the batter into paper-lined muffin cups to almost full.
5. Bake in a preheated oven at 175 C for 25 minutes or until a toothpick comes out clean.
6. Cool for 5 minutes before removing from pan to a wire rack.
7. Combine glaze ingredients. Drizzle on to of the muffins. Enjoy!


15 comments:

  1. memang layan ni kalau dihidangkan denga air teh petang petang...
    mama gambar sangat cantik! macam dalam majalah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Mrs Smile. Sebenarnya mama ni dok google untuk cari muffin kopi. Nampak tajuk, terus print. Bila tengah godak, eh, mana pulak ingredients kopi dalam resepi ni. Hmmm... rasa macam Tipah Tertipu je. Tapi sebab dah godak, teruskan aje. Sket baik sedap! Hahahaha... Mungkin maksud Coffee Cake Muffin ni ialah makan masa minum kopi kot. Hahaha... bersangka baik je la!

      Mama tak pandai mana pun ambil gambar. Ni snap gambar guna kamera telefon je. :D

      Delete
  2. wah mama sana sini muffin di tayangkan hari ni teruja kaknoor tengok, boleh naikkan semangat utk bermuffin kot petang ni hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Noor... muffin ni kejadiannya kira macam Bidan Terjun. Ada kawan nak singgah ambil barang dia. Dia suka muffin. Masa dia beritahu nak datang, 45 minit sebelum dia sampai. So kita pun bersilat gayung, baldi segala la. Maka terjadilah muffin ni. Just in time dia ring the door bell, kita tengah nak drizzle glaze atas muffins. Perfect timing! Hahaha....

      Delete
  3. Wow, Mama! Your coffee cake muffins are so in-your-face gitu! Bukak jer, bedebap muffin kat muka I.

    Seronok tu kalau I can just grab the muffin off the screen. I am actually very hungry right now. I think it is because I was eating so much during CNY and I got used to it. But today dah balik ofis and eating normal portions. Macam tak cukup jer....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha... muffin go bedebap kat muka you eh?

      Do wish your dream will come true or otherwise will have to keep dreaming! Tapi kalau you wishes do come true, don't forget to teach me how you did it okay. Then I can also grab anything to my liking from the computer screen! Hahahaha...

      Delete
  4. Ada rumah kosong tak dekat2 situ, nak jadi neighbor mama lah hehee..!!! Tekak perit ni tengok semua sedap esp here..!!! Foto Takoyaki tak sempat upload tadi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rumah kosong banyak je kat sini Mulan. Hehe. Meh ler datang survey 😊
      Dah lama sebenarnya nak cuba buat takoyaki sendiri tapi memandangkan mould yang ada tu guna letrik, sampai sekarang dok dalam kotak lagi. Mama ingat, nak jual je tako maker letrik tu. Tak pernah guna pun since beli...

      Delete
  5. Cheq pun dok ulang baca berkali2....tercari2 kopi nya...
    Dok pikiaq mata org tua nih dah kelabu kot...sbb tu x nmpak kopi...
    Kih kih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi....sorrylah na. Kita sama-sama la.kena kelentong no. Tak pa la hai tak dak kopi pun. Kita bancuh len la. Makan muffin dengan ayaq kopi o kaw...pergh mabeles!

      Delete
  6. eh serius ke ni. 3,4 kali check semula mana bebel bebel mama. aduh cam tak best je tak dpt baca bebel bebel. hahaha
    ala..ni den lomah ni tgok kejadian mapin kek yang segebas segebus..
    insyaAllah. nanti nak try jugak kot kene ngan tekak badak saya ni mama. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi....mama dah jadi pendiam la Izah. Jari kelu untuk berbicara. Tapi kan...untung gak la ada updates kan. Kot bisu terus, lagi haru! Muehehe...
      Hahaha...nama pun Izah MUFFIN LOVERS. Muffin yang ropa selekeh cam ni punnn dia leh lemah tengok...

      Delete
  7. mama.. soalan.. napa coffe. adakah kita makan cicah ngan coffee. haha
    pastu mama tak taruk kacang ek. tak jejas rasakan. anak anak saya kalau kek ada kacang tu musuh la tu.
    hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seperti yang ma reply kat Mrs Smile, yang benornya mama pun tak perasan dalam ingredients tu tak ada kopi. Tapi sebab dah bancuh... teruskan hajer ler. Takkan nak buang kot. Sayang tu. Nak boh kopi kemudian...dah tercurah cinnamon. Ce imagine...cinnamon dan coffee...ngam tak? Tak berani take risk, so mama tak add kopi.

      Dan lagi satu confession nak buat... sebenarnya cara mama buat dengan method sebenar adalah berlainan! Cara Taste of Home buat...macam ada crumble.on top. Cuba Izah masuk link yang mama letak kat atas tu. Mama tak baca betul betul.resepi. Ingatkan macam muffin biasa. Wet ingredients combine dry ingredients. So mama leburlah semua sekali. Ngeh3x. Mama hanya sedar kesilapan ni, masa mama update blog! Dan setelah muffin semua habis!!! Hahahaha

      Delete
  8. sedap sekali ....terimakasih Kami tunggu Lawatan baliknya di maklumat kesihatan Khasiat Jelly Gamat Gold G untuk Obat Rematik dan Obat Asam Urat info -> Cara Pemesanan Jelly Gamat Gold G

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!