Search This Blog

Friday, September 26, 2014

Tomyam Fried Rice

T.H.E R.A.M.B.L.I.N.G.S

Madu dan Kayu Manis - siapa pernah terfikir?

SELESEMA : bagi yang terseksa dengan selesema perlu mengambil 1 sudu besar madu bersama 1/4 sudu serbuk kayu manis 3 kali sehari. Proses ini akan menyembuhkan kesemua batuk yang terus, demam , dan membersihkan sinus (ruang udara di dalam tengkorak sekeliling hidung).

PERUT MERAGAM : Madu diambil bersama kayu manis menyembuhkan sakit perut dan membersihkan @ menyembuhkan perut dari sebarang ulcers. Kembung (gas) : kajian yang dibuat di Jepun dan India, mendapati bahawa madu yang diambil bersama-sama kayu manis akan mengeluarkan gas dari perut.

IMUN SISTEM : penggunaan harian madu dan serbuk kayu manis menguatkan sistem pertahanan (imun) dan melindungi badan dari serangan kuman dan bakteria. Saintis mendapati bahawa madu mempunyai pelbagai vitamin dan zat besi dalam jumlah yang besar. Penggunaan madu secara tetap akan menguatkan korpuskel sel darah putih (dimana mengandungi dna) untuk melawan penyakit yang disebabkan bakteria dan kuman (virus).

TIDAK HADAM : Serbuk kayu manis dicampur bersama 2 sudu besar madu yang diambil sebelum tidur akan merembeskan asid dan menghancurkan makanan berat.

INFLUENZA : Saintis dari sepanyol membuktikan bahawa madu mempunyai kandungan semula jadi yang membunuh kuman influenza dan menyelamatkan pesakit dari flu.

UMUR PANJANG : Teh yang dibuat bersama madu dan serbuk kayu manis,bila diambil secara tetap , mengelakkan kerosakan disebabkan bertambahnya usia. Pengambilan 4 sudu teh madu, 1 sudu teh serbuk kayu manis dan 3 mangkuk kecil air panas untuk membuat teh. Minum 1/4 mangkuk - 3-4 kali sehari. Ini akan mengekalkan kesegaran kulit, kelembutan dan ketegangan. Jangka hayat dipanjangkan , dan mereka yang berumur 100 tahun sekalipun boleh memulakan aktiviti seperti berumur 20 tahun. (dalam Islam , kita ada beberapa amalan untuk panjang umur - amalkan di atas + bersedekah dan menyambungkan silaturrahim - in sya allah, umur kita akan panjang) .

Bersambung........

Rujukan : Dr Zulkifli Sharif

Allah sebaik-baik penyembuh , Dia menurunkan penyakit dan Dari Dia disembuhkan segala Penyakit. Assyafi , Arrahman ArRahim. Kepada Allah kita mohon pertolongan...wa iza marid tu fahuyashfin!!

T.H.E R.E.C.I.P.E


TOMYAM FRIED RICE
Posted by MamaFaMi
Source : Kak Liza


Ingredients :

2 cups leftover cooked rice (loosen up)
100g shelled and deveined prawns
100g squid - cleaned and cut into rings
100g chicken fillet - sliced to small pieces
100g frozen mixed vegetables
1 egg - lightly beaten
cooking oil
salt

chopped scallion - for garnishing
crispy fried onions - for garnishing

Tomyam Paste (blend to form paste)

10 pieces dried chillie
1 stalk lemon grass
2 cloves garlic
3 shallots
1 tablespoon dried shrimps

Method :

1. Heat oil in a wok. Add in the tomyam paste and stir-fry till fragrant.
2. Add the chicken and stir-fry till chicken is cooked.
3. Add the prawns, squids, mixed vegetables and salt. Stir.
4. Add rice and stir to mix. Once mixed, shove the rice to one side of the wok.
5. Add a bit of oil and put in the egg. Once the egg is half cooked, stir to mix the rice.
6. Stir-fry for a few more minutes and remove from heat.
7. Garnish with chopped scallion and cripy fried onion when serving.Have a nice day!


0 comments:

Post a Comment

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!