Labels

A KEEPER (9) Advertisement (5) Airfryer (1) announcement (4) Apam (21) Articles (3) Awards (24) Beef (7) Bread (135) Brownies (15) Cakes (131) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (68) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (4) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (6) Flashback (1) Fondant (1) Gifts (1) Health (4) HELP (2) Information (4) Ingredients (7) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (112) Lauk-pauk (129) MANUALS (2) Muffins (41) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (15) Phillips AirFryer (2) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (10) Ramblings (25) Rice n Noodles (60) Seafood (7) Snacks (37) Step-by-Step (15) Stories (14) Tag (9) Trips (12) Vegetables (7) Video (3) Western (15)

Search This Blog

Loading...

Thursday, July 17, 2014

Pandan Sugee Cookies

T.H.E R.A.M.B.L.I.N.G.S

WASPADA ...!!
BAGI LAKI-LAKI DAN PEREMPUAN. SAYA DAPAT INFO INI DARI GROUP LAIN. BACA DENGAN TELITI

Kejadian mengerikan di kawasan Bandar Tawau... Kejadian ini baru saja terjadi di bulan puasa, jadi saya peringatkan berhati-hatilah buat kalian yang kerja di lokasi Bandar Tawau dan sekitarnya. Setidak-tidaknya cerita ini akan menjadi pengajaran bagi anda semua agar tidak terjadi pada anda..!

Seorang pekerja wanita yang bekerja di sebuah pasaraya di Bandar Tawau (maaf tidak disebutkan) setelah penat bekerja hingga larut malam menahan sebuah teksi yang lalu di depannya... Waktu itu pukul 09.00 malam dan pekerja wanita tersebut langsung duduk di kerusi belakang teksi sambil menyebutkan daerah Tumpang sebagai tujuannya kepada pemandu taksi. Kerana kepenatan, wanita tersebut langsung tertidur, tetapi tidak berapa lama kemudian dia merasakan teksi tersebut berjalan makin lama makin lambat.

Kerana dia merasa ada yang tidak kena, dia terbangun. Dan apa yang terjadi sungguh mengerikan.. !! Semasa dia melihat ke depan, pemandu teksi ternyata sudah tidak ada.! Yang ada hanya bangku kosong dan suasana yang sepi dan gelap, namun teksi tersebut tetap berjalan meskipun tanpa pemandu dan berjalan lambat. Dan secara reflek menjeritlah wanita itu dengan sekuat tenaga.

Tiba-tiba dari balik jendela teksi, muncul kepala pemandu teksi sambil berkata: "CIK, TOLONG JANGAN MENJERIT-JERIT, NANTI DISANGKA KENA ROGOL .... TEKSI NI ROSAK.... BANTULAH TOLAK...


Hihihii...amboiiiii seriusnya membaca! Hehehe... jangan mare! Mama pun terkena. Sharing is caring okay! Peace!


T.H.E R.E.C.I.P.E


PANDAN SUGEE COOKIES
Posted by MamaFaMi
Adapted from : Waheedeana of MyResepi


Ingredients :

450g ghee (I used Windmill)
780g flour - sifted
1 egg yolk
1 tablespoon castor sugar
1/2 teaspoon pandan essence
green food coloring
enough castor sugar to coat
enough paper cups

Method :

1. Beat egg yolk and 1 tablespoon of castor sugar. 
2. Add in ghee and beat to mix. 
3. Add in pandan essence and green food coloring. 
4. Add flour a little at a time till a soft dough is formed. * Amount of flour may vary. 
5. Take a bit of dough and make it into a round ball, the size of a marble. Arrange it on the tray. Repeat the process till all the dough is finished. 
6. Bake in a preheated oven at 150C for 25 minutes. * Oven temperature and baking time may differ. 
7. Remove from oven and let the cookies cool before coating them with castor sugar. Place the coated cookies in the papercups and store in an airtight container.


Have a nice day!


18 comments:

  1. Replies
    1. Size tu pun taklah juga sama.. ada gak beza sesikit. Patutnya mama buat besar sikit, lagi cantik. First trial, tak tahu samada kukis ni mengembang ke tidaknya. Tu tak berani buat besar. :)

      Delete
  2. alo...terkena...serius baca....
    apapun sedapnya cookies....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Muahahaha... mesti muka serious banget bila baca ek? Siap dup dap dup dap lagi kan? Patutnya lepas habis baca, kena cakap wa sudah kena beb! Hahahaha....

      Delete
  3. tak fikir macam2 dah baca cerita ini...hahaha rupanya terkena....cantik biskut suji mama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pergh kental, tak pikir memacam ye... ahaks..
      Terima kasih. :}

      Delete
  4. hah..hah...hah...Mama you nih....I almost choke on my lunch lah. Ingatkan cerita hantu. The sugee cookies look so nice. But this is a big recipe. I may have to halve it.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Phong Hong, I've a confession to make la. Actually, when I was typing/editting that story, I was actually thinking of you. I said to myself, the one person that I know who will read this thing is Phong Hong. What will her reaction be when she reads this! Hahahahaha... And you've answered the big question mark in my kepala! Hahaha... Sorrylah Phong Hong, didn't mean to make you choke on your lunch... kih kih kih...

      Ha ah, it's a big recipe. Better you halved it and make a slightly bigger size than mine. Don't worry, the cookies won't expand. They stay the same size. If you buat kecik kecik eh, I'm afraid, your other half will find you sleeping in the kitchen while holding the dough.... sebab you dah dozed off to Dreamland... hahahahaa....

      Delete
  5. Replies
    1. Hihihi... seram tang mana tu sis? ;)

      Delete
  6. hi hii mama upanye pndai wat lawak jgk..kih kihh..trkna sudh..sekut comeiinye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan mama pandai wat lawak Zila... mama dah terkena dulu! Sharing is caring la kan... ngeh ngeh ngeh...

      Delete
  7. Assalamualaikum mama. Size sama je lah. Nmpk sgt cute. Fida nk kena try ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Fida. Size suji ni dah tercomel sikit. Takut nak buat besar, takut dia kembang, rupanya tidak. Boleh tersengguk sensorang menggentel kuih ni. Sket baik sedap... hahahaha

      Delete
  8. hampir-hampir nak stop membaca...suji pun dah taknak pandang
    terkena rupanya!

    cantik sekut suji mama...hijau itu mendamaikan

    ReplyDelete
  9. berapa biji dpt ni kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Disebabkan mama buat cinonet cinonet... maka dapat dalam 120 lebih kurang

      Delete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!