Labels

A KEEPER (9) Advertisement (5) Airfryer (1) announcement (4) Apam (21) Articles (3) Awards (24) Beef (7) Bread (135) Brownies (15) Cakes (131) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (68) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (4) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (6) Flashback (1) Fondant (1) Gifts (1) Health (4) HELP (2) Information (4) Ingredients (7) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (112) Lauk-pauk (129) MANUALS (2) Muffins (41) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (15) Phillips AirFryer (2) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (10) Ramblings (25) Rice n Noodles (60) Seafood (7) Snacks (37) Step-by-Step (15) Stories (14) Tag (9) Trips (12) Vegetables (7) Video (3) Western (15)

Search This Blog

Loading...

Thursday, May 23, 2013

Rancangan Bersama MamaFaMi - Episode 3

Assalamualaikum semua...

Alhamdulillah masih dipinjamkan umur kepada Mama untuk terus bersama kalian dalam Rancangan Bersama MamaFaMi. Hari ini, kita tak akan belajar memasak ye. Hari ini kita belajar cara menggosok baju pulak. Hidup kita bukan hanya berkisar pada makanan sahaja, tetapi mencakupi lain-lain bidang kerja juga dan salah satu darinya ialah menggosok (hihihi...favourite mama ni!).

Okaylah, untuk tidak membuang masa lagi.... kita terus aje ke rancangan kita ye. Ilmu ini telah diturunkan kepada mama oleh Allahyarham abah mama yang tercinta dan ilmu itu akan kekal di dalam ingatan mama, selamanya.... terima kasih abah..







Sekian untuk kali ini. In Sha Allah kita ketemu lagi di lain rancangan, salam sayang dari mama untuk semua...



8 comments:

  1. Hahaha......i very the kagumess sama Mama Fami...soo swettt....lepas ni tunjuk cara nak cuci pinggan pulak ok, sebab ai kat rumah guna mesin cuci pinggan's...manual nya cara ai tak reti laaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha... Gedik je ko Mat!!! Kalau cuci pinggan pun nak kena tunjuk cara kat ko, mau mama lepokkan aje!

      Delete
  2. MamaFami, kerja rumah yang I paling tak suka ialah.....gosok baju! Tapi I belajar jugak dari you. When I was small, my grandpa did show and explain to me how to iron clothes. He says that the older model of irons that are heavier are better because you don't have to press so hard. Anyway, I lebih suka cuci pinggan mangkuk berbanding dengan menggosok baju. Hee..hee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. We are the opposite. Kerjarumah yang I paling suka is gosok baju! I can stand for hours to gosok baju, enjoying every second of it. Unless the baju is so hard to licin, then I will naik angin! Hahahaha....

      Betul tu, I like the older model of irons, the heavy ones. Masa I belajar dulu, I purposely chose the heavy one to bring with me. Tapi nowadays we have the steam iron, so tak perlulah yang heavy ones. Masa baru balik Malaysia dulu, hubby pergi kedai nak beli iron and ironing board baru for me. He told the guy, I nak iron yang paling besar dan board yang paling besar! Hahahaha.... Tapi memang best iron yang i guna ni... I sukaaa sangat...

      I cuci pinggan mangkuk pun i suka juga... yang I selalu malas is memasak, especially bila I sendiri kena fikir apa nak masak. Nak fikir aje I dah penat, lagi pulak nak masak! Hahahaha... And imagine, my blog is more about memasak! Hahahaha....

      Delete
  3. Mamafami! Student fast learner nk tanya ni....errr err saya pandai masak yg complicated giles punya. Boleh x tunjukkan cara masak air pulak? sbb ai kekokla buat menda yg senang2 ni....
    Heee...bestla tutorial ni....lg satu tutorial menawan hati suami ada tips baru x? Muekeke

    ReplyDelete
  4. Hahahhaa...kejisnya entry taaauu...saja jer... Tau lah Mama suka gosok baju sampai 1 almari sehari...suka la sangaaatttt kan..
    Boleh x nak tumpang antor baju...lepas gosok, Mama courier blk kat ai okeh!
    Lawak betul Mat, cuci pinggan manual tu senang, ko rendam sume dlm kolah, tabur sabun, angkat dan rendam dlm air kolah baru pulak....angkat terus toskan..!! Hahah.. (*ayat mcm wat spaghetti Chef Nazri dlm iklan tu lak..)

    ReplyDelete
  5. lama tak singgah sini, sis buat tutorial gosok baju pulak dah...:))

    pst pst macam mana sis buat 'cop mohor' mamafami tu ye?

    ReplyDelete
  6. haha bijak mama!printscreen wasap ye?

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!