Labels

A KEEPER (3) Advertisement (5) announcement (3) Apam (18) Arabic (1) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (115) Brownies (15) Cakes (111) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (58) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (56) Dessert (1) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (5) Fondant (1) Gifts (1) Health (1) HELP (1) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Korea (1) Kuih-muih (92) Lauk-pauk (110) MANUALS (2) Muffins (38) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (10) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (4) Porridge (1) Pudding (8) Ramblings (19) Rice n Noodles (49) Seafood (7) Snacks (36) Soup (2) Steamed (1) Step-by-Step (9) Stories (15) Tag (9) Trips (3) Vegetables (7) Video (3) Western (10)

Search This Blog

Loading...

Lijit Ad Wijit

Saturday, October 6, 2012

Snow Cheesecake

T.H.E R.A.M.B.L.I.N.G.S

My neighbour really made my day today. I emailed to her the photo of my snow cheesecake and her response was...

"Fuhhhh anggun nya wak, rasa nak naik pelamin gue tengok lu punya kek, hahahaha"
(Translation (roughly) : So lovely! Looking at your cake, I feel like being a bride again... hahaha...)

I laughed when I read her reply. It's just a simple decorated cake, just with grated cheddar cheese and she was imagining something grand! But nevertheless, that made me happy! Thank you wak for cheering my day...as usual.... Hope you liked this yummilicious cake..


T.H.E R.E.C.I.P.E


 SNOW CHEESECAKE
Posted by MamaFaMi
Source : Sherry Mz
Guidance from sifoo : Mak Lang Azie


Ingredients :

100 g flour
60 g corn flour/maziena
1 teaspoon baking powder
100 g castor sugar
6 eggs
2 tablespoons ovalette
50g chilled water (from the fridge)
75g melted butter

Topping :
1 box Philadelphia Cream Cheese (250g)
1/2 can condensed milk

Mix both ingredients and beat with electric beater till smooth and light. Ready to use.

To sprinkle :
1/2 box Kraft Cheddar Cheese (grated)



Method :
1. Place all the ingredients except melted butter into the mixer bowl. With a K beater, beat the ingredients on high speed till white and fluffy.
2. Reduce the speed and add in melted butter. Beat for a few minutes then cut and fold the batter using a spatula.
3. Pour into a 9 inch square greased baking pan and lined with parchment paper.
4. Bake in a preheated oven at 180 C for 30 minutes or till a skewer inserted in center of the cake comes out clean.
5. Remove from oven and after 5 minutes, remove the cake from the baking pan, onto the cooling rack.
6. When the cake is cool enough, cut the cake into 2 layers. Pour some filling on top of one slice and sandwich with the other layer.
7. Cover the cake with the balance topping. Then sprinkle with the grated Cheddar cheese.
8. Chill for two hours before serving. Enjoy!!!



Have a nice day!


45 comments:

  1. Assalamualaikum Mama,
    waduhhhhhh cun abes snow cheesecake mama ni, mmng sedapkan kek ni...Yatie pun dah pernah buat guna resepi ni...mmng sedap....ada lagi ke tu, meh bagi Yatie sepotong, Yatie ada bawakan mama butter cheesecake plk ni...adilkan kita tukar2 menu..he3...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Yatie...

      Ha ah, betul tu Yatie... memang sedap. Tak sia-sia mama menggagahkan diri cuba buat kek ni. Bukan apa, mama phobia sket kalau nak buat kek yang ala ala sponge cake ni... dalam banyak banyak kali cuba buat tu, yang ini kali kedua menjadi. Selebihnya... amat menyedihkan. Kena mandi bunga gamaknya... ahahahaha.....

      Delete
  2. selamat malam mama....
    gerenti sedap ni cheesecake ni kak noor pernah buat tapi guna tepung optima cuma tambah telur dan butter je hee orang malas lah katakan,rajin lah mama boleh tak hantar sepotong teringin nk makan lama dah tak buat hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat malam Kak Noor....

      Hanya yang pernah rasa je yang tahu keenakannya kan Kak Noor. Tapi what makes me really proud of myself, is because, I managed to bake the sort of sponge cake dengan jayanya. Kalau tak, selalunya supposedly-sponge-cake kita pancit!!!! Ngeh ngeh ngeh... Eeee jauh tu nak anto... kitak lak kurang rajin ni....coweyyyy

      Delete
  3. waduhh mamaaaa..ni mmg mengancam jiwa & nyawa gak nih..hahaa!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ina... kolestrol pun mengancam gak kot ek... ahahaha.. itu belakang kiralah.. shakali shakali enjoy tak apa kan... hehehe

      Delete
  4. Salam Mama,
    betul2 marveles.
    www.my-mintroom.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Marsita... memang mabeles.. rugi kalau tak cuba...

      Delete
  5. ya allah mama..nampak sungguh menggiurkan kek ni..gebu dan seksi hehe..dah lama nak cuba buat kek snow cheese ni tapi blom ada rezeki lagi..apa rasanya Mama?lemak lemak manis?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik Manggis.... rasanya sangat sedap. Amat rugi kalau tak cuba. Ini telah diperakukan oleh anak dara mama. Dia tu, kalau tak sedap, dia cakap direct je, tak de lapik lapik. Gitu gak kalau sedap... Tadi mama suruh dia rasa sekeping, dia tambah lagi... confirm sedap! Hehehe

      Delete
    2. ya ke mama?Alamak besok kena buat ni..bahan-bahan semuanya ada kecuali keju Cheddar...tak tahan tengok gambar kek ni...Thanks Mama dan selamat malam...

      Delete
    3. Ye Cik Manggis, sedap. Kena kat tekak mama dan juga anak dara mama la, kalau orang lain, tak tahulah pulak... tak cuba tak tahu.. jeng jeng jeng.... Keju Cheddar tu mama beli kat Giant je...RM12 lebih untuk seketul 250g

      Delete
  6. Memang enak banget kek keju salji ni...

    ReplyDelete
  7. adehh..sana sini dok ada kek ni..sedap eh ma..hmm mcm menarik utk dicuba..tp kebizian melanda..aci dak mama je buatkan..hehhe..apa pun kita simpan dlu resepinya..buat bila blkg kira ye dak..hik!MUAH skali lagi..do take care tau!
    -nabialishad-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Intan, sebab sedap ler maka sana sini ada kek ni... ce terai cer....

      Delete
  8. Assalam mama,
    very nice cake ni ma..
    sesuai juga dibuat slice cheese cake kan..
    hahah..bila baca comment mama on anak dara mam yg cakap direct..
    sama jugalah kat rumah kita ni ma, tapi kita punya hubby dan my mum..
    kadang2 sampai terguris dihati ni..hehehe sabor ajelah kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Ayu....
      Betul cakap Ayu... presentable untuk buat sliced cheese cake...
      Anak dara mama ni cakap direct tapi idaklah sampai ada hati yang terguris... cuma merajuk sikit je... tapi rajuk pun tak sampai 10 minit... ahaha... mama ni kan, dalam hati ada taman... dia baa baa cak sikit je, mama dah okay dah... ahahaha

      Delete
  9. Aslmkm Mama. Long time no chat2...hehe. Wow, looks fabulous! Cantik your topping cheese tu - so fine!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Along. Tu la tu.. mama ni pun jarang dapat jalan sana sini. Sekali jalan tu, tinggalla jejak bertapak. Kenkadang bila ada chance nak jalan, sekadar menjengah dan berlalu.

      Topping tu, rasa macam nak grate guna yang besar punya pulaklah next time I make this cake... nak tengok ada beza rasa tak.. ;)

      Delete
  10. Salam MamaFami....sedapnyer kek mama tu....fiza dah la penggemar cheese...dah terliuq dah ni...fiza tunggu kekasih hati mr "RAJIN" berkunjung baru leh nak buat...he he he...dapnyer...dap...dap...dap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Fiza. Memang sedap kek ni. Ce seru sikit Mr Rajin datang cepat....

      Delete
  11. Mmmm memang sedap kek nih, saya pon takut nak buat kek sponge tu...br je penah buat sekali coklat sponge tp xjd.....last2 letak ganache, jap jer abis semua mkn hehehe. Buat dulu beli nona sponge mix cake hahaha. Nak buat lg nanti......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hanim, jangan sesekali berputus asa kalau ingin berjaya. Mama pun dah BANYAK kali buat kek span bantat... tapi mama tetap terus mencuba. This time, tak bantat tau... lembut je. Allah maha mengasihani terhadap hamba-hambaNya.... alhamdulillah. Di mana ada kemahuan, di situ ada jalan... achewa... cam bagus je motivate orang... hehehe

      Delete
  12. ehem ehem ehem..mamaaaaaa sedapnya kek tu, alhamdulillah!! ok gambar memang shantekk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahhhh Cik Besan I datang ke alam maya pulak. Terima kasih sudi berkunjung ye cik Besan. Kek yang dibekalkan tu, bagi tak cik Besan lelaki I makan? Ish tak elok tau makan sensorang je... ahaks...

      Delete
  13. perhh..mengancamnya tengok kek tu mama...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mas, ngancam dan sedap tidak terkata.... ;)

      Delete
  14. wiiwiiitttt.... ala ala anak dara kampung kek nih. hahhaa.. sangat soft dan anggun .. mesti cam kapas je kek ni kan sbb 6 biji telur, tepung ciput je kan.. hmmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboi... ada mat rock kapak ngorat anak dara kampung lalu eh... hihihi.. sabor je la...

      Ha ah, kek lembuts gebusss you... Dap dap dappppp....

      Delete
  15. Ellerinize, emeğinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you for your kind words Mr Fuat..

      Delete
  16. Replies
    1. Hihi... nanti kita buat button like eh... Anim click banyak-banyak kali tau.... hihihi

      Delete
  17. telan air liur tengok cheese kek mama ni.. terpesona..aduhh.. nak buat macam x yakin jer hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yakinkan diri Atie untuk cuba buat ye. Kalau tak cuba, macam mana nak tahu samada kita akan berjaya atau tidak. Aja aja fighting..... chaiyokkkk

      Delete
  18. Yey!! Dapat juga merasa akhir nya.... tq Mama for seducing me!

    ReplyDelete
  19. salam mama....kita dah cuba dah smlm. aritu ntah camne terjumpa resepi mama terus salin and try...marvelous...first time gak buat sponge cake and menjadi...alhamdulillah. but topping tu next time nak kurangkan susu dia. too sweet. 1 cwn ok kot. thanks mama for sharing the best recipe ever..

    ReplyDelete
  20. Hi, may i know half can of condensed milk means how many ml ya? waiting for your reply.

    ReplyDelete
  21. OMG! tempting nye.. !!mama nak tanye, guna tpung biase ke.. nnti nak try lahh.. hihi

    ReplyDelete
  22. Mama...kita baru nak cuba buat snowcheese nih. Org lain dah smp ke bulan dah..kikiki..anyway, thanks for marbeles recipe

    ReplyDelete
  23. Assalam...ni nak bagi reprot kat tuan rumah. Snowcheese saya dah menjadi. yeeeyyy...cheese x merajuk masuk batu belah batu bertangkup. Kikiki...tq 4 the recipe. Sgt2 sedap dan senang bangat nak buat rupanya !!!! Meh mama tgk hasilnya kat rumah saya. Nak soh tok guru komen ckit. (tp jgn komen bab deco ye! Memang hancusss)

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!