Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (4) Apam (21) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (120) Brownies (15) Cakes (114) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (5) Fondant (1) Gifts (1) Health (4) HELP (2) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (103) Lauk-pauk (119) MANUALS (2) Muffins (39) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (13) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (22) Rice n Noodles (54) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (12) Stories (14) Tag (9) Trips (8) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Tuesday, June 12, 2012

Red Velvet Cake Classes

A very good day to everyone....

It had been such a hectic weekend for me. Infact, it started way before the weekend. I don't know what was I busy with but the next thing I know, a day has gone by. Time flies...

Anyway... thank you to these lovely ladies Amelia, Kak Noor, Amie, Zana and Mak Teh for leaving a comment on my previous entry. Thank you for your concern. The reason for me being tensed was because I had to whip some fresh cream! What's wrong with whipping fresh cream, you may ask. Well, all these while, whenever I whip the cream, it won't be fluffy. Easy said... it didn't turn out to be what it is supposed to be! That's why I ended up buying those in the cans! Hahaha.. there goes my 'dark secret'!

But I am grateful to have bunch of friends who are always willing to teach me. One of them is Mat Gebu. He told me to keep the mixer bowl and the balloon whisk in the fridge before using. And I did just that. Today, he said to use the non-dairy so that if we over-beat the cream, it won't do much harm. Oooooooo now I know!!!

What did you do with the fresh cream mama?
Well, thanks to Fadzlina for always torturing me with her Red Velvet cake orders. Told her that I am not good at whipping the fresh cream but she insisted. For her very first order, the topping wasn't stiff at all. I thought that would be the end of her ordering RV cakes from me, but I was wrong... terribly wrong! For this time, she repeated her order... A cake and a dozen cupcakes. Not only that, her officemate Fiza decided to join in as well. That explains the hair pulling photo in my previous entry! Hahahaha....

For my daughter, Fatin

Ordered by Fadzlina

Ordered by Fiza

For darling Mak Chu
Ordered by Fadzlina


Unfortunately, I won't be able to share these lovely cakes' recipe with all of you in order to respect my RV Cake sifoos.... yes sifoo with an s, because I had used 2 recipes to produce this lovely cakes. But never fear, they do have classes for this particular cake. Please feel free to contact both my sifoos.


SUZANA ABDUL RAMAN
Location : Sg Dua Butterworth
Handphone : 019-4741363
Email : cake_lovers69@yahoo.com
Website : http://elianas-homemadecake.blogspot.com
YM : cake_lovers69
Facebook : Suzana Raman (Elianas Homemadecake)


In Suzana's case, she will consider having classes out of Penang, if there are minimum of 10 students per class. Please contact her personally to discuss further.


MAK LANG BAKERY
Location : 174, Jln Samudera Selatan 7, Tmn Samudera
Batu Caves, Selangor (dekat Giant Batu Caves)
Handphone : 0193720502
Email : nurzimah@gmail.com
Webpage : http://maklangazie.blogspot.com



Thank you to Zai for buying the Vivo whip cream for me.


Have a nice day!

39 comments:

  1. Salam mama...cantik dan cute sangat.Kita pun guna Vivo juga..kadangkala mauripan brand untuk cream...sedap tau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Kak Noor. Kita baru first time guna Vivo sebab area kita ni tak ada jual Vivo cream ni. Yang sekotak ni pun, ihsan dari Zai.

      Delete
  2. Wow, they look fantastic and if you do overbeat cream and they curdle, just add a little bit of milk and whip again and they will be back to normal!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Kakak Tina,
      Thanks for the tips. The milk you've mentioned is fresh milk is it? Whenever the cream curdles or doesn't show any signs of transforming itself into that fluffy thingy, I just panicked! Hahaha... Very hazardous indeed!

      Delete
  3. As'kum mamafami cayang.. wow!!! cantikkkkkk gilezzzzzz.. i likee... moga rezeki Mama melimpah ruah amin....... aminnn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Sha cayanggg..... Amim amin atas doa mu itu ye. Semoga kita sama-sama dilupahkan rezeki dan rahmat oleh Allah SWT, insyaAllah. Amin.

      Delete
  4. Assalam mama.. Wah menarik RV tu.. Cantik..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Juwita... Terima kasih. Cuppies Princess yang Juwita buat tu apa kurangnya... ;)

      Delete
  5. salam ma..ooooh patutlah...jangan tensi2 ok..rezki tuh Alhamdulillah..moga lepas nih lebih banyak ode RVC lagik...hihi
    ma , mokwo dah buat itu hokaido cc tap kan it fails with flying colours...huwaaa..but the taste is superb!! nanti nak try lagik...maybe mokwo terlbih pukul itu telur daaa....sib baik resepi dia dpt ciput jek! happy baking!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Mokwo. Alhamdulillah pada rezeki yang Allah kurniakan.

      Eh kenapa Hokkaido CC Mokwo fail with flying colors? Mana silapnya ni? Aisehmen, ini yang buat hati tak syok nih. InsyaAllah kita tepek resepi sejibik sejibun cam kita buat... tiga kali plak tu. So far, alhamdulillah. Tak ada masaalah. Cuma cc yang terakhir kali kita buat ni, kita terbalikkan kek tu selepas keluar dari oven, nak bagi dia menten montoksss... Harap Mokwo tak serik nak cuba lagi... Putih telur tu, pukul sampai kental, bila terbalikkan bowl, putih telur tu tak jatuh. Bekas kena bersih dan kering. Kita rasa Mokwo dah arif bab tu semua kan... :) Tak pe Mokwo, cuba lagi.. aja aja fighting!!!!

      Delete
  6. As salam mama...salam perkenalan dari faez...suke blog ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Faeiyz. Salam perkenalan disambut mesra. Terima kasih kerana sudi bertandang ke mari... enjoy your visit ya... :)

      Delete
  7. Salam mama!!...oder from mak chu tuu....masya Allah....gojes, mabeles, sexy, hot....grrrr....pitammm >______<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Mat. Kek tu Mak Chu tak order tapi mama je bagi dia...SURPRISEEEE! Hehehe.... Aisehmen, takkan pitam kot Mat... ahahaha...

      Delete
  8. Hi Mamafami, thank you for your sweet mention.

    Glad to hear that you're ok. Was worried thought what happen to you. Aiyahh.... it was the cause of the whipped cream that made you so tensed up!! Darah ada naik upstairs tak?

    But our cuaca panas teruk, whipped cream susah nak stay longer. Usually I use cool whip, non dairy is more stiff. Or you can add 1tsp gelatin to 3tsp water for 3 cups of whip cream.

    Have a nice week ahead. Take care,cayang. muaahhzzz.................

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello my dear friend...

      Reallyla, whenever the recipe calls for whipped cream, terus je i surrender! Huhuhu... Another one, yet to keep trying is sponge cakes. Adoi... But thank God this time, my whipped cream jadi whipped cream la... hahaha...

      Thanks for the tips ya....

      You too take care... muaaahhhh....

      Delete
  9. alhamdulillah ma murah rezeki tuhh.... kiter plak mmg dah lama tingin nak rv smula.. hentah biler gaknye.... igt nak order jer sape2 leh buatkan.. hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah Ina. Bila rezeki datang bertamu... achewa... Ce tanya Kak Ummi tu, kot dia amek order... ahaks... kalau dia tak amek pun, PAKSA je dia amek... muahahahaha...

      Delete
  10. MF...kkida nak order kek red velvet ni boleh tak? serious ni...kkida teringin nak makan tapi tak berapa pandai nak buat + kurang rajin nak buat...:)
    MF dok kat mana...boleh ke deliver kat kkida kek tu...email me please...kkida nak order cupcake yg macam kat atas sekali tu......+ cream cheese sekali...boleh ye...:]

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kkida... kita dah email. Huhuhu... mana nak ku cari itu Vivo cream!

      Delete
  11. Assalam Mama darlinggg....waaahh patutlah haru biru dan berkuntau jek hari Ahad tu eh...miss Nona...ahakss! Xpaaa...at least you've had learned the tricks and treats on whipping cream, me too, mmg mcm failed jek kekadang bila nak whip...hahaha, lg senang topping the RVC with creamcheese...selamat sikit...hehe... Mamaaaaaaaaaaaaaaaa, miiiissss yooouuuuuuu....leeebbbb biiiuuuuuu....muaahh, muaaahhh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Ummi darling. Selain dari buat RV ni, kita memang sokmo busy la Mi nowadays. Dari pagi sampai ke malam. Tapi tu la, kurusnya idak gak... tembam adalah... ahahaha...

      Delete
  12. Thanks MamaFami bestnye ada mention nama makcik Noor ni heeee sedangkan akak tkde buat apa2pun ..RVC Mama tu sangat cantik patut lah ramai yg tempah,kalau akak sbelah sana pun akak buat perkara yg sama menempah kek ni je dah malas nak buat kueh asyik tak menjadi je heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi.. cantik ke cam tu Kak Noor oi... sememeh je ropanya. Tapi memandangkan rakan dan taulan yang menempah ni jenis yang tak cerewet punya orang, tu yang kita dengan rela hati sanggup buatkan... kalau cerewet, awal-awal lagi kita dah kata kita tak buat red velvet cakes.. ahahaha

      Delete
  13. adeh.. pepagi nengok red velvet ni buat jd lapar lak... ishhhkk... mama nak kekk!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kek sudah habis la Adriea.... jangan mare!

      Delete
  14. cunnya RVC tue...geram tengok cream tue..saya kalau buat mesti macam cair jer cream tue...huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mrs Kayrul... you are not alone okay. Inilah first time mama buat cream untuk red velvet cake jadi stiff molek cam ni. Dulu ada buat sekali.... jadi macam salji cair... ahahahaha.... tapi mama tak serik.. masih cuba lagi. Alhamdulillah berhasil kali ni... aja aja fightingggg!!!!

      Delete
  15. Cutenya kek baldu merah tu kak...macam nak gapai satu..bole gak buat kudap2an nanti petang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gapai gambarnya aje ye Rahel. Keknya udah habis! Hihihi....

      Delete
  16. tq mamafami sudi war-warkan kat blog ma yg meletop ni...ma student yg terang ati...belajar online pun leh buat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah I punya sifoo sudah mari tau. Buat inspection! Hahahaha.... Student kena concentrate tapi cikgu tu kalau bagus dan ajar sepenuh hati, tu yang buat student leh cepat pandai... achewa... kena jack habis-habisan ni supaya sifoo tak serik jadi sifoo... ahahaha. Terima kasih Ana atas segala ilmu yang dicurahkan. Moga Allah murahkan rezeki Ana sekeluarga. Amin.

      Delete
  17. Assalamualaikum mama!

    wah gojesnya RV cupcakes tu!! i like hihihihi btw jangan tension2 ma nanti kita pegi spa ok :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi... Cik Besan I pun sudi berkunjung ye... Nak pergi spa mana pulak Cik Besan oi... I manalah sempat berspa bagai... I kerja kat rumah sampai cam nak berspai! Hahahahaha....

      Delete
  18. happy b'day dear sis, mak teh doakan semua yg terbaik milik sis selama2nya.Ameeen

    mak teh oder 100 red velvet cuppies utk doorgift anakmenakan kawin minggu depan.oder ngan kawan di sg petani.fuyoooo...mahalnye..sbb cheese kot ya

    bye, have a blast day.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you so much for the kind wishes and amin amin to your duaas.
      Red velvet cuppies memang mahal kot sebab ingredients topping tu a bit costly. Tapi tak apalah, janji sedap! :D

      Delete
  19. Salam ma.. :)

    kot boleh share pengalaman intan..intan slalu guna non-dairy whipping cream Value Pride punya..memang stakat ni menjadi yo..alhamdulillah..dan x perlu nak tambah icing ke apa..sbb manisnya dah manis2 buah..dappp.. :) intan pun br tau beza dairy whip dgn non-dairy..tu yg start pakai brand ni..mmg slalu ada kat bakery shop n klu x silap yg paling murah berbanding RICH..xtau la kot kalau intan salah..maaf ye kalau info x betui! :)

    MUAH! RINDU2.. :p
    -nabialishad

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Intan. Terima kasih banyak atas info yang Intan bagi ye... nanti mama nak try guna yang non-dairy. Mana tahu, 'sumpahan' whip cream mama leh hilang kan... ahahaha.... Windu gak kat Intan... long time no meet.... anak-anak Intan mesti dah besar panjang dah kan...

      Delete
  20. Dap! Dap! Dap!.... Timer kacih daun keladi.... Lenkali ada lagi???? :)

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!