Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (4) Apam (21) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (120) Brownies (15) Cakes (113) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (5) Fondant (1) Gifts (1) Health (2) HELP (1) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (100) Lauk-pauk (118) MANUALS (2) Muffins (39) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (12) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (22) Rice n Noodles (52) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (11) Stories (14) Tag (9) Trips (8) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Monday, June 4, 2012

Kuih Bakar Labu Bermadu

I bought half pumpkin from the shop a couple of days ago. I thought of making some pumpkin donuts out of it. But I can't seem to find the kerajinan time to do it. So before the pumpkin starts to rot and before I get some free lectures from my mom, I'd better do something. I started to google for easy recipes and wallah... this is one of them. Thank you to HaSue and Ros Jintanmanis for the recipe. I took the recipe from HaSue's blog.

The sweetness is just nice for me and also my regular food tester cum my neighbour, Saerah. Care to try... here's the recipe....


KUIH BAKAR LABU BERMADU
Posted by MamaFaMi
Source : Ros via HaSue


Ingredients :

2 cups flour
2 nos eggs
350ml coconut milk
2 tablespoons honey
3/4 cup sugar
2 tablespoons cooking oil (I used corn oil)
*1 1/2 cup mashed pumpkin ( about 180g )
1 teaspoon cinnamon powder
sesame seeds
black sesame seeds (optional)

* Note : I cut the pumpkin into wedges and steamed till soft without removing the skin. When soft, scoop the soft pumpkin using a spoon.

Method :

1. Grease the sides of a baking tray. Line the base with greaseproof paper. Set aside.
2. Into a blender, place flour, eggs, coconut milk, honey, sugar and cooking oil. On the blender till well mixed.
3. Add in the mashed pumpkin and cinnamon powder. Blend till smooth.
4. Pour into the prepared tin. Sprinkle with sesame seed and black sesame seeds.
5. Bake in a preheated oven at 170 c for 1 hour or till the surface turned golden.
6. When done, remove from oven and leave to cool before cutting and serve.



Have a nice day!

26 comments:

  1. Hi MamaFami, your pumpkin cake look so good, very nice texture. Lovely color too.

    How are you my friend? Your blood pressure so far ok? Take care,dear.

    Have a nice day, warm regards.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Amelia.. To date, my blood pressure reading is getting much better. What a relief! Thanks for asking. Take care too dear friend...

      Delete
  2. Selamat pagi Mama Fami..
    Kuih bakar memang kegemaran gue,tapi belum pernah try buat kuih bakar labu..pastinya enak banget kan..jemput makan..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello Rahel... Kuih bakar ni paling simple nak buat. InsyaAllah enak sebab hubby mama pun makan lebih sekeping! ;)

      Delete
  3. akak pun belum pernah buat kueh bakar, labu ada tu kat dlm esbok ingat nak buat donat,tapi tengok ni dah berbelah bagi pulak heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi... sama kes la kita ni Kak Noor. Selalu tau, kita beli benda ni nak buat kuih tu.. pengabisnya jadi benda lain! Tu pun, kenkadang benda tu dah nak reput baru kita kerjakan! Hahaha...

      Delete
  4. Assalam mama, dah ramai juga yang buat kuih bakar labu ni ya..
    ada juga kemarin beli labu ingat nak buat lah juga..tapi end up ..
    masak labu cili padi jer..heheh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Ayu. Mama ni yang sebenarnya dah lama tak merayau jauh, so tak berapa tahu siapa yang dah buat. So mama mention je kat mana mama landing dan sumber mana yang mama dapat.

      Oh yes.... labu masak lemak cili padi memang best youuuu....

      Delete
  5. assalam mama...
    nak mintak kuih bakar 2 ketul.. tp taknak bermadu... hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Ratna...

      Hahaha.. loyar buruk ye! :P

      Delete
  6. As'Kum Mama cayangg wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh belum sempat nak taip terus meleleh ni hehhee.. sedapnya.... nak kena beli labu baru boleh jadi ni... kawan beregu makan pulak tak ada.. jamu mata kat dapur Mama ajelah ya... tengok sampai habis kecur hehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Sha... nak makan ni, memang kena ada beregunya. Kalau kita sensorang, tak yahlah kot kan... kita jamu mata je la... ahaks....

      Delete
  7. Salam Mama...bermadu takmau tapi bingka bermadu sedap sekali hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Kak Noor. Hahaha... siapa yang nak bermadu ye tak? Kalau boleh tak naklah. Tapi Kuih Bakar Labu Dengan Madu ni, memang sedap...

      Delete
  8. semakin hari kuih ini semakin menggodaku..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terrorlah kuih ni goda goda Sari Yusa ye... ntah apa ilmu yang dia guna... hehehe

      Delete
  9. Assalamulaikum mama,
    Aduiii sedapnya...dah teringin sgt nak makan bingka ni...apalagi yg org lain buatkan hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Azian...
      Kalau nak tunggu orang lain buatkan tu yang tak tahu bila... Tapi kalau buat sendiri.. kejap lagi pun dah boleh merasa... :)

      Delete
  10. Bake pakai api atas bwh ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye, mama bake guna api atas bawah.

      Delete
  11. Wow...this looks extremely delectable....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you dear Lubna for your kind words. So sweet of you to drop by...

      Delete
  12. ish sedap sedap..buat cekodok pon sedap..soft je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belum pernah lak buat cekodok labu nih... wah.. macam-macam boleh dipelbagaikan labu ni ye...

      Delete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!