Labels

A KEEPER (9) Advertisement (5) Airfryer (1) announcement (4) Apam (21) Articles (3) Awards (24) Beef (7) Bread (135) Brownies (15) Cakes (131) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (68) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (4) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (6) Flashback (1) Fondant (1) Gifts (1) Health (4) HELP (2) Information (4) Ingredients (7) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (112) Lauk-pauk (129) MANUALS (2) Muffins (41) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (15) Phillips AirFryer (2) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (10) Ramblings (25) Rice n Noodles (60) Seafood (7) Snacks (37) Step-by-Step (15) Stories (14) Tag (9) Trips (12) Vegetables (7) Video (3) Western (15)

Search This Blog

Loading...

Wednesday, March 2, 2011

Sambal Ayam Bersantan


SAMBAL AYAM BERSANTAN
Source : My mom

Ingredients :

6 pieces chicken - clean and wash
6 shallots
2 cloves garlic
1 inch ginger
3 tablespoons chillie paste
2 tablespoons tamarind juice
1/2 cup thick coconut milk
enough water
salt and sugar to taste
zeal - optional
1 stalk lemon grass - bruised
cooking oil

Method :

1. Coat chicken with salt and turmeric. Fry till half cooked. Set aside.
2. Mince shallots, garlic and ginger.
3. Heat oil in a heavy skillet. Add in the minced ingredients. Fry till fragrant. Add in the chillie paste. Stir for another 3 minutes.
4. Add in tamarind juice. Add in coconut milk and enough water. Let it boil, then add salt, sugar and zeal to taste.
5. Add in the lemon stalk and the fried chicken.
6. Simmer for a while and remove from heat. Ready to serve.


SAMBAL AYAM BERSANTAN
Sumber : Bonda mama

BAHAN - BAHANNYA :

6 keping ayam - dicuci dan ditoskan
6 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1 inci halia
3 sudu besar pes cili
2 sudu besar air asam jawa
1/2 cawan santan pekat
air secukupnya
garam dan gula secukupnya
serbuk perasa - jika suka
1 batang serai - diketuk
minyak masak

CARA MEMBUATNYA :

1. Perap ayam dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng hingga separuh masak. Ketepikan.
2. Tumbuk bawang merah, bawang putih dan halia.
3. Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan bahan tumbuk dan tumis hingga wangi. Masukkan pes cili dan kacau rata.
4. Masukkan jus asam jawa, santan dan air secukupnya. Biarkan mendidih dan masukkan garam, gula dan serbuk perasa.
5. Masukkan serai yang telah diketuk berserta ayam yang telah digoreng.
6. Biarkan mendidih sebentar. Padamkan api dan sedia untuk dihidangkan.

5 comments:

  1. mama..sedapnya sambal ayam tu....
    nak sikitt..he..he..

    ReplyDelete
  2. ini masakan kegemaran kita ma, tapi selalu guna ikan... nyum3

    ReplyDelete
  3. Nak cuba la resepi ni, nampak sodap.. TQ mama for sharing! Eh ma, dah deactivate kan akaun fb ke? Tetiba je si belle dgn gown pink lip lap tu dah hilang daripada frens list saya.. Huhuhu Rindu sih kat celoteh mama di fb..

    ReplyDelete
  4. mama..sedap arr nmpk respi nie...insyaallah weekand nanti bole cuba, rindu ngan celoteh mama kat FB..terasa dekat wlpn jauh...:-)

    ReplyDelete
  5. Salam, kepada semua rakan2. Especially Mama. Saya gemar membaca blog2 masak2 ni. Mama punya masakan memang meletup. Kepada mama dan rakan2 yang membaca blog Mama ni kalo boleh sudi-sudikanlah membaca blog BRING BACK FERRIS TO MALAYSIA dan doakan lah untuk si ibu agar dapat mendapat anaknya semula. Amin. Kak Rina.

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!