Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (4) Apam (21) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (120) Brownies (15) Cakes (114) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (5) Fondant (1) Gifts (1) Health (4) HELP (2) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (103) Lauk-pauk (119) MANUALS (2) Muffins (39) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (13) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (22) Rice n Noodles (54) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (12) Stories (14) Tag (9) Trips (8) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Thursday, January 13, 2011

Hokkaido Oats and Corn Buns

T.H.E R.A.M.B.L.I.N.G.S

How about having this for tea...

And how about baking something else out of this? Will surely be yummier!

T.H.E R.E.C.I.P.E

Hokaido Oats Corn Buns
HOKKAIDO OATS AND CORN BUNS
Source : Rosmarlina

Ingredients :

*Dough*

160ml fresh milk (lukewarm) or just lukewarm water
3 tablespoons sugar
1/3 sudu kecil garam
2 tablespoons water roux
1 egg ( leave about 1 tablespoon for glazing)
4 tablespoons sweet cream corn (I put in fresh sweet corns)
40g instant oats (I used those from the bakery shops)
250g bread flour
50g flour
1 tablespoon milk powder (I used Fernleaf)
6g instant dried yeast
30g butter (I used margarine)

* Glazing* -
balance of egg from the above recipe
a few drops honey
1/2 teaspoon fresh milk

Method : (Bread Maker)

1. Pour water/fresh milk, sugar, salt and water roux into the bread maker pan. Add in egg and sweet corn.
2. Add in instant oats. Top it with both flour. milk poweder and instant dried yeast.
3. Set the breadmaker to Dough function.
4. Once the dough is just combined, add in margarine and leave the Breadmaker to continue doing it's job. This process will takes about 1 1/2 hour including proving.
4. Divide the dough into 20 equal sized balls, weighing approximately 38g each.
5. Shape the dough into small balls and arrange on the baking tray, dusted with a bit of flour. Sprinkle with a bit of water. Let it prove till double the size.
6. Egg wash the buns. Sprinkle a bit of water before putting the tray into the oven.
7. Bake in a preheated oven at 200 degree celcius till golden brown. About 22 to 25 minutes.
8. Once out of the oven, brush some margarine on top.

For the Bahasa Malaysia version, I will copy and paste direct from Ros's blog, with permission that is.....tak gitu Ros...*wink*

Roti Oat Jagung Manis Hokkaido
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com

*Untuk Doh*

250gram tepung roti
50 gram tepung gandum
1/3 sudu kecil garam
1 sudu besar skim milk@susu tepung
3 sudu besar gula
30gram butter ( boleh ganti dengan marjerin atau shortening)
160ml susu segar suam @ air suam
6gram yis
40gram Oat ( ros guna jenama quaker oat)
1 biji telur ( tinggalkan sedikit untuk gliss pada roti nanti)
1 sudu kecil bread improver ( x letak pun takpe atau boleh diganti dengan water roux)
4 sudu besar sweet cream corn ( ros guna sweet corn dari Hokkaido)

* Untuk Gliss* -baki telur+beberapa titik madu+1/2 sudu kecil susu segar dan sedikit sos kastard.

resepi water roux

25 gram tepung gandum
125 ml air

Cara-cara untuk membuat water roux :

masukan semua bahan di dalam periuk dan kacau sehingga pekat dengan menggunakan api perlahan setelah pekat angkat dan sejukkan sebelum digunakan, ( bahagi dua kuantiti water roux tadi, dan boleh digunakan utk 2 adunan roti)
Cara-caranya ( Doh Roti)

1. Buat doh roti, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan Doh dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.

2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh di dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 8 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap atau kain bersih dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.

4. Bahagi doh pada 16 bahagian kecil, dan bulat-bulatkan kemudian susun atas dulang pembakar atau dalam acuan bulat 18cm. Boleh juga susun dalam acuan petak. Pastikan dulang pembakar di alas dengan baking sheet atau digliss dahulu dengan marjerin.

5. Setelah bun naik dua kali ganda, gliss pemukaan bun dengan baki telur+susu tadi, akhir sekali bakar pada suhu 180 darjah selama 20 ke 22 minit atau sehingga permukaan bun perang. Setelah siap dibakar, sejukkan atas redai dan simpan di dalam bekas bertutup, bagi mengekalkan kelembutan bun. Selamat Mencuba.


Take care!

9 comments:

  1. tergoda tgk jagung n roti tu sekali mama....jadi dgn jayanya, tahniah ya, dan terima kasih sbb mencuba

    ReplyDelete
  2. sedapnya mama..nanti boleh cuba ni..:)

    ReplyDelete
  3. waaaaa..nak la rasa ma.....skrng jugak saya terbang ke rumah mama....uhuhu

    ReplyDelete
  4. assalamua'laikum mama...sgt cantik n nmpak sedap ;p~

    ReplyDelete
  5. cantik dan gebunya roti jagung tu....geramm tengokk...

    ReplyDelete
  6. Salam Mama...Ini Roti Jepun Mari Ke Mama?

    ReplyDelete
  7. malas betul nak buat water roux tulah..skrg ni malas betul nak mengguli padahal tepung roti ada dalam simpanan..kenalah merjainkan diri gamaknya

    ReplyDelete
  8. sedapnya mama..nanti blh i try..anak i memang minat..corn....!!

    http://subhieskitchen.blogspot.com/

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!