Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (4) Apam (21) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (123) Brownies (15) Cakes (120) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (6) Fondant (1) Gifts (1) Health (4) HELP (2) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (103) Lauk-pauk (121) MANUALS (2) Muffins (39) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (13) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (25) Rice n Noodles (56) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (12) Stories (14) Tag (9) Trips (10) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Monday, December 20, 2010

Roasted Blackpepper Chicken

JALAN-JALAN CARI MAKAN

Big Plate Shah Alam

Big Plate Restaurant
27 Jalan Alfa F U6/F
Subang Permai
Shah Alam
Tel : 03-78591078

Big Plate Menu

T.H.E R.E.C.I.P.E

Made this for kid's dinner last Friday and I got a very positive feedback from the two of them. Alhamdulillah. Thank you Noor for sharing this simple yet yummy recipe with us. Allow me to copy and paste it here for the reading pleasure of others.

Roasted Blackpepper Chicken
ROASTED BLACKPEPPER CHICKEN
Source : NoorMasri

Ingredients :

1 whole chicken, medium size - cleaned
2 cloves garlic - minced
3 tablespoons sweet soy sauce
3 tablespoons oyster sauce
2 tablespoons blackpepper sauce
2 - 3 tablespoons honey
blackpepper corns - crushed
1 tablespoon butter
salt to taste

Method :

1. Mix the above ingredients.
2. Rub the chicken inside out with the above paste. Place it in a baking tray or casserole.
3. Marinate for at least 3 hours.
4. Roast the chicken in the oven for 1 hour or till golden brown and done. Oven temperature, 170 Celcius. I roasted my chicken on the stove using the Korea King Multi Cooker from Cosway.
5. Remove the chicken and keep the juice.

GRAVY : (I didn't do this)

Add 1 cup or water or more into the casserole. Stir. Pour the mixture into a pot. Add 2 teaspoons flour and simmer on slow fire till thickens. Add salt to taste or chicken granules. Remove from heat, pour onto the roasted chicken and ready to serve.

Roasted Blackpepper Chicken
ROASTED BLACKPEPPER CHICKEN
Sumber : NoorMasri

Bahan-bahan:

1 ekor ayam saiz sederhana
2 ulas bawang putih - ditumbuk halus
3 sdb kicap manis
3 sdb sos tiram
2 sdb sos lada hitam
2-3 sdb madu - boleh ganti dgn gula
lada hitam biji - ditumbuk kasar secukupnya
1 sdb mentega
garam secukupnya

Cara :

Cuci ayam dan toskan.
Perap ayam dgn semua bahan diatas selama sekurang2nya 3 jam
Panggang dlm oven pd suhu 170C selama 1 jam atau lebih bergantung kpd saiz ayam
Bila dah masak angkat ayam, simpan jus dlm loyang pembakar.

Gravy

Cara :


1. Masukkan 1 cawan air atau secukupnya ke dalam loyang pembakar ayam tadi. Kacau sikit.
2. Pindahkan campuran air tadi ke dalam periuk.
3. Tambah tepung gandum 2 sudu kecil, kacau atas api perlahan sehingga agak pekat. Rasakan garam secukupnya. Jika suka boleh masukkan serbuk ayam ssedikit tapi akak tak letak pun.
4. Angkat dan sedia utk diguna.


Korea King Multi Cooker

Have a nice day!!!

12 comments:

  1. Wow Wow...that roasted chicken is calling me!!! Akak makan mutton tak? Brought some yogurt mutton curry for U! hehehe ;)

    ReplyDelete
  2. wahh cam janji jerk kite arini... tp kite nyer ayam bertaraf low profile... hikhikhik

    ReplyDelete
  3. mf,blog ni lambat la nak loading gamba2 tu,saya rasa mama kena upload gamba yang saiz failnya lebih kecil.saya peminat blog ni,hari2 saya mai sini.tp slow la nak browse.

    ReplyDelete
  4. wah !! suka2, simple jer nak buat kan ..rajin ngan idak jerk..hehe

    ReplyDelete
  5. ohhooo mama...!! dah bertahun adik2 citer pasal big plate tapi tak sampai2 pon lagi.. ni tak sabar nak pi ni..!! bila la nk ke kl ni..??

    ReplyDelete
  6. tq mama krn sudi try resepi sempoi tu...

    mama g big plate eh...dah dekat dgn umah saya tu...huhuhu..

    ReplyDelete
  7. Salam mama. Sama lak menu kita mlm ni. Berkenan lak dgn multi cooker tp takut nak beli nnt hubby bising, byk sgt dag peyuk collection tp tak pakai kata nya...

    ReplyDelete
  8. salam mama...
    Periuk macho tu macam besss jee maa..macam menggoda jeee...macam jelesss jee mat gebu tengok..macam mat gebu nak rembats jeee..macam mana nihh...huhu.. :-)

    ReplyDelete
  9. as salam mf....wau sedapnya....izinkan kak ham copy resepi ni ya...tq juga kepada penyumbang resepi...:)

    psstt...nak tanya restoran big plate kat mana ya?

    ReplyDelete
  10. Waaaaaaaaaa, Ma kita pun kan terjeles tgk piyuk tutup meraaahhh tuh..adeehhh mata xmo kejip2 pun...asyik tenung jek kat piyuk tuh... ^__^

    ReplyDelete
  11. restoran big plate tu 1 minit dr umah mertua saya. mmg best makan kat situ. restoran tu di desa subang permai.

    ReplyDelete
  12. assalam,mama macam sedap aje ayam tu ye masak dengan periuk datang dari jauh nun korea mari ye....

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!