Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (4) Apam (21) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (120) Brownies (15) Cakes (114) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (5) Fondant (1) Gifts (1) Health (4) HELP (2) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (103) Lauk-pauk (119) MANUALS (2) Muffins (39) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (13) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (22) Rice n Noodles (54) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (12) Stories (14) Tag (9) Trips (8) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Friday, December 17, 2010

Seri Muka

Jumaa mubarak to all...

Thank you Maz for sharing this nice recipe with us. Please allow me to copy and paste the recipe here for the viewing pleasure of others. Jazakallah..

Seri Muka
SERI MUKA
Source : Maz's sister

Ingredients :

Bottom layer

300g glutinous rice - soak for 20 minutes
300 ml coconut milk
1 teaspoon salt

Method :

Mix together the above ingredients and pour into a baking tin, layered with cling film. Steam for 15 minutes. Cover the steamer's lid with towel to avoid water dripping into the tin.

Top Layer

125g sugar
50g custard powder
400ml coconut milk
1 large egg
a bit of pandan paste
1/8 lime water
1/4 teaspoon salt
green food coloring

Method :

1. Mix all the ingredients together except sugar. Stir to mix and put through a sieve. Add sugar and cook on medium heat till slightly thickens (texture similar to condensed milk)
2. Pour the mixture onto the bottom layer and steam for another 20 minutes.
3. Remove from steam and leave to cool.
4. Cut using a plastic knife and ready to serve.

Seri Muka

SERI MUKA
Sumber Resipi : Kakak Angkat Maz

Bahan-bahan :

Lapisan Bawah

300g beras pulut - rendam dulu 20 minit
300 ml santan
1 sudu kecik garam

Kaedah penyediaan :

Satukan semua bahan-bahan dan kukus selama 15 minit (tutup penutup pengukus dengan kain/towel) - loyang dialas dengan 'cling wrap' supaya senang nak keluarkan dari loyang bila dah masak. Tutup loyang dengan aluminium foil, jadi tidak perlulah membungkus penutup kukus dengan kain/tuala

Lapisan Atas

125g gula
50g tepung kastard
400ml santan
1 biji telur (gred A)
sedikit paste pandan
1/8 sudu kecil air abu (mama gantikan dengan air kapur)
1/4 sudu kecil garam
sedikit pewarna hijau

Cara-cara :

1. Satukan semua bahan-bahan kecuali gula. Kacau sebati dan tapiskan dalam periuk.
2. Masukkan gula dan masak atas api sehingga naik wap (pekat sedikit macam susu pekat tu)
3. Tuang ke atas lapisan pulut tadi dan kukus selama 30 minit.
4. Keluarkan dari pengukus dan sejukkan dulu sebelum dipotong. Kuih kena betul-betul sejuk, barulah dipotong menggunakan pisau plastik. Sedia untuk dihidangkan.

Have a nice day and take care!

7 comments:

  1. berseri-seri la muka mama lepas nie..

    ReplyDelete
  2. Salam Mama,
    Yatie mmng peminat setia kuih kukus2 ni..klau kuih serimuka lagilah suka betul...terliur je tngk kuih mama ni...

    ReplyDelete
  3. Fiza Amran :
    Dah berseri pun sebab buat kuih menjadi!

    Yatie :
    Ma minat makan je, buatnya, kenkadang je minat.. boleh gitu?

    ReplyDelete
  4. Ma..akhirnya trbuat jgk ye..mceh ma sdi try rspi dri kaksu ni..alah jiran kita yg tlong tgk2 umah kita tu la..kita tngal ni pun kaksu la yg tlong siram bunga..dh mcm adik bradik..mcm kita nga mama la kan..mesra alam gtuw..hahaaa..muahh..blik nti nk wak jgk la..

    ReplyDelete
  5. wah menarik dan tertarik....nampak sedap!..;)

    ReplyDelete
  6. mama air abu tu apa? saya nak buat tapi tak de air kapur la,bole skip ke?tq

    ReplyDelete
  7. momma :

    Air kapur (yang bancuh dalam tepung untuk goreng pisang) or air abu (normally orang guna untuk rendam sotong kering) tu adalah untuk mengentalkan bahagian hijau tu. Kalau tak ada pun, insyaAllah tak apa kot, cuma it might be slightly soft la...

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!