Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (3) Apam (20) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (120) Brownies (15) Cakes (113) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (5) Fondant (1) Gifts (1) Health (1) HELP (1) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (99) Lauk-pauk (117) MANUALS (2) Muffins (38) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (12) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (22) Rice n Noodles (52) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (9) Stories (14) Tag (9) Trips (8) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Thursday, November 25, 2010

Award dari Love & Tag dari Kucing Oren Gemok

Petang ni, mama nak bereskan dua 'homework' dulu ye. Ada lagi satu menunggu tu.. aduyai, bilalah nak siap nih... Okay, yang pertama, mama bawa balik dulu award yang telah dikurniakan kepada mama oleh LOVE. Terima kasih banyak-banyak ye Love atas ingatan Love tu. Sebagai balasan, silalah bawak balik pulak tag mama ni...kih kih kih.. jangan marah ye Love. Tiada paksaan tau... Kalau rasa-rasa boring abang jauh, buatlah ye...



Homework yang kedua datangnya dari KOG. Ya ampun Lin, dah berkurun baru mama nak jawab ni ha....

1. Bagi 3 makanan yg korang paling suka dan sila bagi specific nama makanan tersebut and the way you like it.
i] Asam pedas ikan tenggiri Uwan stail
ii] Mihun goreng Mak
iii] Karipap, tak kisah inti apa pun, asal halal. :D



2. Dua jenis air apa yang paling korang suka?
i] Sirap bandung soda
ii] Root beer



3. Which type of food yg korang prefer, pilih 3 sajo : Malay, Indian, Chinese, Japanese, Western, Italian, Mexican, Arabian.
Malay, Western, Indian


4. Apa makanan yg korang paling expert masak? Dalam kata yg lain, takyah tgk resepi tapi at the same time bile org lain rasa, org akan kata "wahhh, gila sedap".
Tak ler expert mana, tapi boooolehlah.... Sambal ikan bilis

Sambal Ikan Bilis

5. Semahal mana korang pernah bayar untuk makanan korang?
Mama jarang bayar... yang bayar, hubby! So tak tahulah...


6. Beri nama restoran favourite. Apa makanan kat situ yg paling sedap?
Nandos. Mama suka makan strips and rice. Tapi kan, mama rindu banget kat Nandos di Malawi sebab nasi dia....masyaAllah sedaaaaaappppp sangat... huhuhu....


7. Ayam, kambing, lembu, itik, burung puyuh, burung wak-wak, rusa, landak, merpati, ayam denak. Mana satu yang korang suka? Kalau korang ada suka yang lain, tapi aku tak list, bagitau je la.
TelurAyam


8. Restoran/cafe pertama korang dating bersama pasangan anda? Dan makan/minum apa? Kalau korang ingatlah kannn.
McDonald. Of courselah makan nugget je walaupun lapar tahap gaban. Habis tu, kalau order Big Mac, tak ke buruk rupa nak bukak molot besar besar! Jatuhlah saham! Ahahahaha



9. Apa makanan yg selalu remind korang terhadap pasangan korang?Kenapa?
Asam pedas. Dah tentulah favourite dia!

Asam Pedas


10. Kalau pegi rumah orang, korang selalu berharap orang tu selalu hidang apa?
Mi hun... tak kiralah dimasak cemana...pokoknya...mihun!

Mihun goreng

11. Makanan yg korang mmg tak buleh nak telan langsung. Samada tak sedap atau tekak korang dah kembang.
Sushi kat kedai


12. Menu raya paling disukai.
Ketupat, lemang, rendang, lodeh, kuah kacang.


13. Jajan/Cikedis favourite?
Cheezels


14. Beri dua makanan yg mak korang masak yang korang suka?
i] Nasi goreng
ii] Sambal ayam



15. Makanan paling pedas korang makan? Sapa masak?
Ikan masak lemak cili padi. Sendiri yang masak. Bukan sengaja tapi masa tu di Malawi. Tak tahu yang cili tu pedas macam nak bunuh orang! Lepas tu tobat tak guna dah cili tu!


16.Korang kalau jumpe orang yang tag korang ni, apa agaknya korang nak hidang/belanja?
Mihun la sebab dia kata dia suka mihun! Hahaha.... Kalau orang yang mama tag ni jumpa mama, mama nak makan Kenny Rogers okay! Ahahaha...


17. Sile tag 5 orang dan paksa mereka buat tag ini.
Mama tak paksa ye, kalau sudi nak join in the fun, silalah ye.....

- Ummi Kuantan
- LOVE
- Mokwo
- Izah Muffin Lover
- Mamazieza


Sekian :)

9 comments:

  1. syabas! hantar juga hw walau dah peram sebulan (ingatkan kita dah miss entri tau!) dan pandai pulak denda diri sendiri, haha

    betul kan, kalau baru² kenal dengan bf jangan lah makan burger, huduh! :)

    ReplyDelete
  2. Yeay!!! Syabassss!!!

    Hahaha...I'm tagged uh? Sure will do it when I got the time kak. Banyak soalan tuh! Gotto to crack my super brain n answer them. Thanks for tagging me kak! Huhu, terharuuuu...;)

    Yes kak, my Hubby is a Petroleum Geologist..so he works offshore around the world except for Malaysia :(

    Mmg family takleh ikut...If permanent base, boleh lah migrate...kekeke! perasan je! :D

    Newayz, thanks for accepting the award! :D

    ReplyDelete
  3. Mama...kita x janji tau kita leh buat..malas campur bz...jadi apa? Jadi relaaaxxxx...hahahahhaa, Thanks for the lovely award...yg ni kita insyaAllah amik punyer..hehe...muaaahhh!

    ReplyDelete
  4. mammaaaaaa... hihihihi... den terkono lagiiii.. insyaAllahhh...

    ReplyDelete
  5. mc d..?? kami kat gerai mamak..!!! cendol & rojak mee... heheee..

    ReplyDelete
  6. Sama le kita..kmal pun kalau pergi umah org selalu berharap dijamu dgn bihun..yg lain x nak...

    ReplyDelete
  7. alahai mama kuuus..bakpo dok ngoyak kawe keno tag...Insya Allah ambo usoho kea..

    ReplyDelete
  8. klu mcm nih berpeloh ketiak la klu ma dtg umah kite sbb nak sediakan mihun! siyessss...kite tak pandai msk mihun goreng!! huwaaaaaa... nnti ajak ma makan kedai jerk lah! kikikiki...

    re: psl yg lebihan pastry tuh kan, leh guna smula kak.. uli macam doh then canai nipis cam biasa.. kita pong mula pikir igtkan tak leh gune smula..

    ReplyDelete
  9. saya suka buat tag, jadinya saya dah copy tag ni ke blog saya. sekadar untuk mengekspresikan diri saya. harap tak tersinggung sebab tak minta izin awal-awal... =)


    http://aidah81.blogspot.com/2010/11/sedang-sedang-baca-blog-mamafami-jumpa.html

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!