Labels

A KEEPER (9) Advertisement (5) Airfryer (1) announcement (4) Apam (21) Articles (3) Awards (24) Beef (7) Bread (135) Brownies (15) Cakes (131) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (68) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (4) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (6) Flashback (1) Fondant (1) Gifts (1) Health (4) HELP (2) Information (4) Ingredients (7) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (112) Lauk-pauk (129) MANUALS (2) Muffins (41) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (15) Phillips AirFryer (2) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (10) Ramblings (25) Rice n Noodles (60) Seafood (7) Snacks (37) Step-by-Step (15) Stories (14) Tag (9) Trips (12) Vegetables (7) Video (3) Western (15)

Search This Blog

Loading...

Thursday, August 26, 2010

Air Tembikai Laici


T.H.E R.A.M.B.L.I.N.G.S

Spent the whole morning doing the tart casings. Would have done more if I didn't run out of ingredients. Had to go to the shop and buy before I can continue. And this morning, I did the tart casings while watching television. The TV must be wondering, why did this lady kept me on for a long time not like always, she won't even look at me... not a glimpse! Hahaha... Yeah, this morning, I watched the sinetrons, one after and also some game series! Among all, I fell in love with Cinta Kirana. I had told myself not to start watching these sinetrons any more after Benci Bilang Cinta, but did I hear my warning? No I didn't. I watched. And the same episode, trice! Why? I like to see Galang (Randy Pangalila). Ahaks... sorry abang.. jangan jeles ye.. hihihi....eleh...ada dia kisah!!!! Muahahaha.... When will this newly founded misery will end? Huhuhuhuhu.....

T.H.E R.E.C.I.P.E

Prepared this drink yesterday for Iftaar. Much liked by Syahmi. Got the recipe from Majalah Rasa. But before that Maz did mention about it. Didn't try it out as I was just lazy to buy the watermelon. But day before, Iddin's mom gave us some watermelon, so I decided to give it a go. And I am not disappointed.

Air Tembikai Laici


AIR TEMBIKAI LAICI
Source : Majalah Rasa, August 2008

Ingredients :

(A)

1/2 watermelon
4 tablespoons sugar
50ml chilled water

(B)

1 canned lychee and syrup
ice cubes
enough chilled water (I added)

Method :

1. Place ingredients A in a blender and blend till fine.
2. Pour into a jug and add in Ingredients B. Stir to mix well.
3. Serve chill.



Have a nice day!

9 comments:

  1. mmg best air ni ma..kalau gi makan luar mesti saya order tembikai laici..tapi sekarang risau gak bila jakim kuar bagitau ada certain laici yg tak halal..mcm mcm kan..

    ReplyDelete
  2. salam dan slamat bbuka puasa ma.. kiter pong suker air nih.. bg sejug pong xpe! hihihi

    ReplyDelete
  3. Ma...ptut la duk npak merah2 je bleh atas bukit tu..rupe2nya ada air best..hehe..waaa..dah pndai tgk movie ni ma..kang lepas ni xmau tnggal tv..hahaha..ma ckut dah start ke lum...

    ReplyDelete
  4. salam ma...sedapnya klu dpt minum tembikai laici!!

    ReplyDelete
  5. mama.. td kita pon wat air tembikai tp tadak laici la. sedap nyamannnn!! minum x hingat!

    ReplyDelete
  6. izahdaut :
    Mama kalau makan luar, mama order air tembikai sahaja. Kalau ikut email yang ma terima, laici keluar Narcissus tak boleh..Kenkadang sakit hati kan? Naper semua benda nak kena ada benda haram tu kan? Mencik!

    hana :
    Waalaikumussalam Hana. Kussmangat, satu jug? Mau kembung ko nanti!

    maz :
    Maz, mak ma ada kat rumah ni. Moh le datang. Ko layan mak sembang mentara mama sibuk wat sekut. Sambil sambil ko pot pet tu, leh ler tolong gentel kuih sekali...bley?

    ain :
    Waalaikumussalam Ain. Ha ah, sedap air ni...

    Jiya :
    Wah bestnya air tembikai...Nanti kalau terbeli tembikai, leh ler buat air tembikai plaks...

    ReplyDelete
  7. semalam cik abang kite pun order air tembikai laici.siap call tgahri dr opis.tp biler kate laici aje ade, tembikai tadek & suruh dia beli masa balik kije, terus tak jadi.kakakaaa dia malas nak singgah2.jadinye semalam minum air laici ajelah...

    hihihiii kite pun minat tgk muka si Galang tu.cik abang kite suka tgk kirana pulak.padahal sebelum ni tak suker pun dia/kami tgk sinetron ni.bila sy cakap kirana nilah si bawang merah dlm sinetron fofular tu(fofular ke...? hahahaa) dia kate, ye ke??? ha, nampak sgtlah tak minat/tak ambil tau sinetron indon ni, kan...
    sblm ni sibuklah tgk benci bilang cinta.suka tgk baim wong,cik abang kite plak suka tgk si winda. sampai sekarang pun si mierza asyik ulang2 sebut "dimas... winda... dimas... winda..." hehehee

    pst, sinetron cahaya pun ok jugak.

    habislah...lepas ni klu jumpa fiza, dah bisa ngomong indon dah... kakakaka seharian layan sinetron aje...

    ReplyDelete
  8. Fiza Nordin
    Haha..pandai order je ek? Mintak tolong beli, terus tak yah ek? Sabor je la orang lelaki ni kan.
    Wah, sudah bagus...isteri minat si hero, suami minat si heroin. Bolehlah dok sekali layan sinetron. Hubby ma plak, kalau angin dia nak tengok, dia tengok je. Tak de ler dia nak minat saper-saper pun. Pengabisnya kalau dia dah letih tengok, dia akan kata.. pening kepala aku! Hahahaha...
    Psst Fiza..citer Safa & Marwah pun sedap tau...hihihii.. dah Indon plak haku ni...

    ReplyDelete
  9. Wah...follow Cinta Kirana ye..akak follow citer Thai..hehe..terkejar2 buat keje bila dah follow cerita tv.
    Musim panas ni nak minum air jus je, hari2 jus!!

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!