Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (3) Apam (20) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (120) Brownies (15) Cakes (113) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (5) Fondant (1) Gifts (1) Health (1) HELP (1) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (99) Lauk-pauk (117) MANUALS (2) Muffins (38) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (12) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (22) Rice n Noodles (52) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (9) Stories (14) Tag (9) Trips (8) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Thursday, July 15, 2010

Strawberry Muffins (Katie Mae) & Princess Hours

The ramblings...
The blog is left alone for quite sometime now. Will it be left that way forever? Well, that thought did come to mind though, especially when I can't find time to sit in front of the laptop. But then, why must I stop, just because I didn't update frequently? I won't be punished, would I? Now I must go back to the reason why I blogged in the first place.

Reason being...
1. I like to see the photos that I had shoot, be it nice or horrible as long as it's originally shot by me
2. I like to try new recipes. So why must I just waste it like that. Rather, I post it in the blog for my future reference and who knows, it may be some reference to others as well. At least, if not to try out the exact recipe, they'll have some ideas.
3. I like to write... eventhough the tenses are haywire! Actually I was happy that I had started writing when I was in Malawi but that time it was at MamaFaMi's Fotopages. At least now, if I miss Malawi, I can always read my Fotopage.

Conclusion : InsyaAllah I will keep writing...as long as I am happy doing so....







I had been busy these couple of days. Not with orders actually, but with 24 CDs! This time it was a Korean movie, entitled Princess Hours. I borrowed the CDs from Ibu Nur Azliah. Thank you so much Ibu.... aiyooo mak chu kata, kena bayar dengan fruit tart dan blueberry tart eh? Boleh cam tu? Tart pun tartlah...nak tengok punya pasal! I just love the story..it's like fairy tale and I love fairy tales..... plus the actor and actress are so good looking! But then, after watching that movie, I am really glad I am married to my husband and doesn't have to go through all the tiring ordeal. Why did I say that? Watch the movie and you'll understand why! *Wink*

The recipe :
Thanks to Katie Mae who had posted the recipe at Allrecipes. Allow me to post it here for future reference.

Strawberry Muffins
Source : Katie Mae at Allrecipes dot Com

Ingredients :

1/4 cup canola oil
1/2 cup milk
1 egg
1/2 teaspoon salt
2 teaspoons baking powder
1/2 cup white sugar (add 1/4 cup brown sugar)
1 3/4 cups all-purpose flour
1 cup chopped strawberries

Method :

1. Preheat oven to 375 degrees F (190 degrees C) oil an 8 cup muffin tin, or use paper liners.
2. In a small bowl, combine oil, milk, and egg. Beat lightly.
3, In a large bowl, mix flour, salt, baking powder and sugar. Toss in chopped strawberries and stir to coat with flour.
4. Pour in milk mixture and stir together.
5. Fill muffin cups.
6. Bake for 25 minutes, or until the tops bounce back from the touch.
7. Cool 10 minutes and remove from pans.


Have a nice day!

12 comments:

  1. Maaaa..miss u muahhhhh...takpe ma brblog ni kna ikut time sdri kan..klu time mood ada tu...ada la n3..klu time mls tu..sepi ler jwbnya...hahaha..ma..skrang ni tgh hngat movie dri sberang Benci Bilang Cinta BBC..tpi smua kata crte BBC tu ciplak movie pricess hour tu la...sama je jln crtenya..

    ReplyDelete
  2. wah tak sangka mamapun sama minat ngan Sally..btw..kita dah khatam lama dah cerita ni..selamat menonton ya mama..

    ReplyDelete
  3. err, mama, u wanna borrow anything that's mine? nanti bayar balik pakai sosej buns ok (senang je buatnya tu kan, hehe) ;)

    ReplyDelete
  4. Salam mama..

    sy silent reader blog mama..tp entry ari nie menarik minat sy tuk komen..
    cite nie mmg sgt2 best..saya dh tgk lebih 5 kali...hehehehe..sy suka hero n heroin dia n lagu2 dia pun best2...

    ReplyDelete
  5. Mamaaaaaa...naaaaakkkkkkkk!!!!! nak muffin stoberi tu laaaa.... ^__^

    ReplyDelete
  6. Hai.......saya selalu masuk blog mamafami. Dah lamaaaa..... Hari tu masa saya bukak blog saya terperasan ada comment tentang door gift yg saya buat utk along saya. Tima kacih yek! Ada gak org nak masuk blog saya...MAMAFAMI pulak tuh!

    ReplyDelete
  7. Salam Mama,

    Dah lama tak ikuti citer Korea..Cina...masa sebelum berebut channel tv dgn anak2 suka gak nengok.
    re; skrg masih dok Melaka..... rumahpun kat sini..

    ReplyDelete
  8. salam mama ;)

    time takdak masa nak ngadap laptop tu biasa la...kekadang tu bzzzzz sesangat sampai terkejar2 tapi bila free tu mencurah2 idea nak isi dlm blog & rajin nak snap pict ;)
    resepi muffin ler pulak ;) kat sni stobery dah hujung2 ler....apa lagi rega pun dah mahal ler skit :)

    ReplyDelete
  9. maz :
    Hi Maz... last sekali jumpa Maz, masa selisih kat area pasar malam kan.. men lambai-lambai je... Citer BBC dengan Princess Hours ni memang banyak persamaannya. Cuma BBC ni dia perpanjangkan lagi ceritanya. Macam mana ma tahu? Sebab ma dah tengok kat YouTube sampai habis! Huhuhu.... tak de kerja cari kerja! Hahaha....

    Sally :
    Ma pun dah khatam cerita Princess Hours ni. 2 hari ma pulun tengok kat laptop. Mula-mula tengok kat DVD player sampai CD 10 pas tu DVD player terus terpeleot, tak leh baca plak. Hish buta huruf sungguh! Kah kah kah....

    Quiyah & Hasrul :
    Now my favourite too!!!

    kucingorengemok :
    Mmmmm nanti mama fikirkan dulu ye... keh keh keh....

    aziah :
    Waalaikumussalam Aziah...
    Oooo cam ni eh antara cara-cara nak mencungkil silent reader supaya tak silent lagi. Mmmm jenuh gak tu, nak kena pulun tengok citer Korea! Mau sikit hari lagi ma pandai cakap Korea ni kang! Hehehe... Wah, larat eh tengok sampai 5 kali. Mama tengok sekali ni pun, rasa macam nak demam dah! Ekstrim gitu! Hmmm... nak beli ke dak eh CD dia? Memang best pun kan Aziah... Tapilah kan, if only Prince Shin tu romantik sikitttttttt je lagi macam si Dimas dalam citer Benci Bilang Cinta tu, alangkah syoknya! Hahahaha... terlebih sudah!

    Ummi :
    Hishh budak ni... jangan jerit-jerit... nanti sakit tekak tu! Nak muffin eh? Godak sendiri ye, sebab dah abis! Hehehe.... Ma dah sedekah sana sini...

    nadboogie :
    Terima kasih ye Nadia sudi selalu jengok mama kat sini. Idaklah kesepian sangat. Wah... Mama ni suka terjah blog orang kalau berkesempatan. Ada kala tinggal jejak, ada kala, lalu je... gitulah seadanya....

    mamasya :
    Waalaikumussalam Mamasya.... Lenkali jangan berebut channel. Mamasya ooo-som anak beranak. Siapa menang, dia dapat tengok! Hihihi...

    fiza@tulip77 :
    Waalaikumussalam Fiza. Mama pulak kan, bila tak ada time ngadap laptop, idea mencurah-curah, tapi bila ada masa untuk dok melangok depan laptop... mama blur je! Cemana tuh? Sini strawberry tak pernahnya yang murah pun! Pas tu mostly masam... huhu...

    ReplyDelete
  10. hehehehe..sambil makan kat hostel sorg2 sambil layan cite nie...tu yg larat je..hahahhahaha...ala sy x nengok benci bilang cinta sbb blk dr lab dh penat x sempat nk nengok tv...tp mmg shin goon x romantik sgt..kesian dgn chae gyung...hehehehehe

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum...

    Saya baru ja terbaca blog ni...
    Bagus la..

    Saya suka sangat memasak tapi jarang dpt msk sbb sibuk dgn kehidupan sebagai pelajar...

    terima kasih ya atas resepi2 tu...
    nanti klu ada masa saya cuba...

    suka sangat design cupcakes mama...
    comeyy sgt...

    thank you...

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!