Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (3) Apam (20) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (120) Brownies (15) Cakes (113) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (5) Fondant (1) Gifts (1) Health (1) HELP (1) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (99) Lauk-pauk (117) MANUALS (2) Muffins (38) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (12) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (22) Rice n Noodles (52) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (9) Stories (14) Tag (9) Trips (8) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Tuesday, June 1, 2010

Sedih? Sedap? Sempoi?

S.M.S 4
plus
S.M.S 6
equals.....



We can never deny the fact that internet has strong influence towards human life. If it's for the better, than you're lucky but if otherwise, than you have to snap out of it soonest possible.

Reason why I wrote the above is because, I am one of the 'victim' of the internet influence! Had been visiting KOG's blog quite frequently nowadays and had been following her S.M.S series... now featuring episode 7 already. What does S.M.S stands for? Well, according to KOG, it's SIRI MAKAN SEDIH. But as days go by, I find her photos do not tally with the name of the series. What's more appropriate would be either....

(i) SIRI MAKAN SEDAP
or
(ii) SIRI MAKAN SEMPOI

Well this morning, after going through 7 tortures from her, I ended up with this for breakfast! Just can't wait till lunch! That's how strong the torture is! I had combined S.M.S 4 and S.M.S 6. Mine can be in this category because....
(i) I used LEFTOVERS rice
(ii) I used less anchovies and more onions
(iii) I used the free gift plate...if not mistaken, when I bought the toothpaste long time ago....

But all that does not matter. What matter the most is, I had a wonderful breakfast..... thanks KOG for the idea....


SMS4+SMS6

......who wants the recipe for this combo? Please put up your keyboards..... hahahahaha.....

Have a great day everyone!


23 comments:

  1. Salam mama!!!! mamaaaaa..nostalgia betull menu mama niiii, biasanyer mkn2 mcm ni kita sgt2 berselera masa bersahur! suke sahur dgn sambal kicap ikan bilis dgn bwg yg bykkkkk tuuu sedappppppppp!!!!!!!! eeeeee..terasa nak makan lah pulak! hihihi

    ReplyDelete
  2. ma, kita repky kat sini jer ya klu komen n3 kita baca ajerr n balas kunjungan hihihi... rasa lain sikttttt sbb ada iras2 rasa putu piring.. sedap! tekak kitalah kan hihihi...

    ReplyDelete
  3. Salam mama, sedapp ni i likee, saya kejap lagi nak keluarkan menu bubur nasi...tatau lah tekak ni tak sihat, tu yg makan bubur...

    ReplyDelete
  4. Kalau ada orang suapkan maunya 3 pinggan menu Mama ni!!!!

    I used to suap my kids....sambil tengok TV....semua nganga mulut....macam bagi makan anak burung....kalau rajin ...at times I still buat cam tu lagi....yang besar2 kunyah cepat....tak terkejar tukang suap...hehe..menu nostalgia tu!!

    ReplyDelete
  5. ma...ni la menu kgemeran anak2 kita...hri2 kecapppp je...klu ada plak cili padi bleh hbis 1 pngan..tu menu kita plak la...hehe..

    ReplyDelete
  6. salam mamafami,
    ini menu saya time sorang2 kat rumah ni....hikhik

    ReplyDelete
  7. huiiii lama x makan menu camni kan, time susah2 dulu, yg ni la yg plg sedap...tp syukur kita bleh makan gak kan...

    ReplyDelete
  8. salam kenal mamafami...
    walaupun menu ni tak dapat masuk majalah mcm cik mat gebu, tapi percayalah, menu ni pun boleh menambat hati org yg tersayang...heheheheh

    ReplyDelete
  9. Ingatkan apa laaaaa yang mama merepek..... semenjak dua menjak sambut 19th anibeseri niiii !!!

    ReplyDelete
  10. Salam kenal & ziarah mamafami :) Nice blog!! Kite follow :)

    ReplyDelete
  11. Hi Mamafami, this dish looks fantastic and delicious too.
    I think I should be able to polish off two plates easy, ha ha.
    I love ikan bilis especially.
    You keep well and happy cooking. Lee.

    ReplyDelete
  12. ma..eh, mcm biasa ku tgk la..hahhaahaaa...selalu gak masak camtu..sedap ape..nak plak kalu nasi tu panas2 berasap lagik...hmmmm....

    ReplyDelete
  13. sedap... tadi baru mkn....tapi no cili lah sbb panatng cili...

    ReplyDelete
  14. ingat apa tadi..menu cm ni sekali sekala mmg sedap mama..nak pulak kena time hujung bulan gaji belum dapat...ihik!

    ReplyDelete
  15. Kelihatannya, sedap sekali.... nyam..nyam..


    Salam kenal,

    ReplyDelete
  16. oh sungguh lazat berzat gitu.. mai la mama datang kerteh...

    ReplyDelete
  17. menu wajib masa kat skool dulu..mklumlah dgn biasiswa yg ciput mana bisa makan fancy2..tapi peliknye biarpun dulu makn menu nih hampir hari2, klau mkan sekarang boleh bertambah nasik 3 pinggan ..klaulah dpt body kering cam dulu gak....huhuhu

    ReplyDelete
  18. ijayuji :
    Waalaikumussalam Ika...Betul cakap Ika, bila time sahur, macam tak ada selera nak makan. Jadinya, menu sesimple ini je yang mampu membangkitkan selera kita kan...

    ijayuji :
    Wah, buat kuih apam tapi ada rasa putu piring... magic ni...

    Mat Gebu :
    Waalaikumussalam Mat. Moga Mat cepat sembuh ye. Terus demam ko kena kejar dek si Jelita ye... hehehe...

    Watierman, rmanbkr :
    Eh betullah Watie.... I love to suap my kids till now tau. Diorang pun, serupa anak-anak burung... mulut nganga je! Pas tu, kalau kita suap, bukan main banyak diorang makan walaupun lauk tu diorang tak berapa berkenan. When I was much younger (hihii...tak mau ngaku tua tu!!!), my nanny used to suap us 3 beradik with nasi panas, kicap, ikan selar goreng dan kangkung goreng. Pergh... laju semacam kami makan!

    maz :
    Oh ala, senangnya Maz...kicap sokmo... anak-anak mama, kicap dia ada reject sket....

    indahhouse :
    Waalaikumussalam Nurindah..... menu sempoi ye.. tapi yang penting enak!

    inabu :
    Membangkit nostalgia ye Ina... hehehe... sometimes we tend to overlook the simple stuff... dok asyik tengok masakan canggih je kan.... Sib baik si KOG buat promosi baikkkkk punyahhh!!!

    azian :
    Salam kenal buat Azian juga. Hihihi... sabor je la... Kalau menu ni leh masuk majalah ler... tak tahulah nak kata... mungkin majalah dah ketandusan idea kot... ahaks...

    Rinnchan :
    Ish mana lak merepek... kan KOG tulis cam tu... kita folo je la....

    Mama Nani/Mama Hawa :
    Salam kenal juga dari mama.Thanks for following ya... Your food photos look so delicious! Rasa nak ngap je screen...

    Uncle Lee :
    Hello Uncle Lee. It's the simplest dish ever la Uncle Lee... time malas masak! Hahaha....

    Jun :
    Betul tu Jun... tapi jangan panas bebeno... ada yang melepoh molot tu kang!

    yatie sawanila :
    Oh, Yatie pun suka macam cam ni eh? Sedap gak kan?!

    Sally :
    Suspenggg ye Sally... catchy what! Kalau ma, bukan kata hujung bulan, tapi more to...di hujung rajin... ahaksss....

    kartunmania :
    Memang sedap pun! Salam di sambut mesra. Selamat datang ke dunia hamba....

    "MULAN" :
    Berzat ke Mulan? Sesukak haaati je kata berzat! Hehehe.... Oooo Kerteh mari ehhhh.... last year ada gi Kerteh. Dating dengan Kak Liza dan MakLang Lina kat McD. That mall nearby, mesti dah bukak kan?

    ReplyDelete
  19. salam ma..
    inila menu kegemaran ank sy..klu bleh hari2 dia nk mkn mcm ni. tp bab kicap tu sllu dia kena marah sbb suka tuang byk2.. dh la kicap kipas udg, import dr msia..bkn bleh bwa byk2..:D

    ReplyDelete
  20. uishhhhh..macam nih lah yang sodappppppppp!!

    ReplyDelete
  21. kiter pong sama cam zaiy! kicap kene catuu! tuang sket2!! klu tak abes, sanggup simpan smula lam esbok sok lusa recycle la balik! muahahahahaa... sadisss sadisss duk kat negara xde kicap sedap!huhuuu

    ReplyDelete
  22. adoii makkk janji nasi panas emang layannnn....ada plak cili api sket haduiii terangkat...tau2 mau abish 1 pot nasik sowang2 ahahhaah

    ReplyDelete
  23. wakakaaa... ma! tak kusangka² mamafami pun terikut jugak s.m.s ni (that's 2 incl http://mysinfulobsession.blogspot.com/)

    nama je sedih, tapi sebenarnya senang, sedap, syukuurrr!

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!