Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (4) Apam (21) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (123) Brownies (15) Cakes (120) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (6) Fondant (1) Gifts (1) Health (4) HELP (2) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (103) Lauk-pauk (121) MANUALS (2) Muffins (39) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (13) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (25) Rice n Noodles (56) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (12) Stories (14) Tag (9) Trips (10) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Thursday, May 13, 2010

Sup Ayam Istimewa (Tulip77)


I am down with fever at the moment. Felt really hopeless, not having enough energy to do the house chores. For the past two days, all I did was sleep and sleep and again sleep. If it's only the body that is weak, I think I can still handle it, but then the head decided to join in the 'fun' and it's the headache that really gets to me! This morning, I took a big glass of Hor Yan Hor tea with one 'asam boi', 2 panadols and 1 clarityne. And that's it...off to Dreamland with a 4kg dumbell on my head! But before that, managed to hang the first batch of laundry out to dry....

When I woke up, I received this.....



with a card attached to the bouquet...
'Dear Ms MamaFaMi, I would be very happy if you would honour me with your lovely presence to a dinner date.
Date: May 22nd, 2010.
Venue: Singapore Raffles Hotel'

This came together with the bouquet...


From Uncle Lee

How am I going to Singapore? Well this gentleman had attached together a same day return Air Ticket, last flight 11pm.


From Uncle Lee


Not only that, he had bought for me a L'air du tempe, Nina Ricci perfume....


From Uncle Lee


...to go with this stunning dress.....


From Uncle Lee


Who else have all these stylish way of asking a lady out. non other than Uncle Lee!

Thank you Uncle Lee for including me in your list. You made my day. Only thing, about the dress.... if only I can fit into that skinny thing, I'd be the happiest human on earth! Hahahaha....

RECIPE TO SHARE :

Sup Ayam Istimewa

SUP AYAM ISTIMEWA
Source : Tulip77 of MyResipi

Ingredients :

1 chicken ~ cleaned and cut to 16 pieces
1 onion
2 cloves garlic
1 inch ginger
cinnamon stick
4 cloves
2 star anise
3 cardamons
2 potatoes ~ peeled and quartered
1 carrot
1 bowl of boiling water
pepper
salt
zeal/ajinomoto
enough chicken stock (I just diluted chicken cube + water)
spring onion ~ chopped
cripy fried onion

Method :

1. Soak the cloves, star anise, cinnamon stick and cardamons in the boiling water till the water cools down. Remove the spices and keep the stock.
2. Mince the onion and garlic. Pound the ginger.
3. Slice the carrot to 1.5cm thick.
4. Heat a bit of oil and add in the minced onion. Fry till fragrant. Add in ginger and the spices.
5. Add in chicken and stir to mix for about 10 minutes.
6. Pour in the spices stock plus another bowl of water. Add more water if you want more soup.
7. Add in the potatoes and carrots and let it boil.
8. When chicken is tender, add in chicken stock, salt, zeal and pepper to taste. Let it boil for a while.
9. Once done, remove from heat and add in the spring onion and crispy fried onion. Close the lid of the pot for 20 minutes before serving.
10. Enjoy!

Have a nice day!


12 comments:

  1. oohh kesian mama.. makan obat, rest well, get well soon & take care ya..

    sup ayam mmg sedap masa sakit..

    ReplyDelete
  2. salam mamafami,
    Rehat2 ya kak. gantung periuk dulu.. take care.. :)

    ReplyDelete
  3. Salam mama! rest byk2 tak pe piyuk tu sume delivery ke rumah kita kita sudi nak tolong gantungkan :D, get well soon k ;-) suke sup ayam tu mkn pedas2 sedapnyer!

    ReplyDelete
  4. salam mama, get well soon dear!..
    take care and take this opportunity to really really rest ok.

    ReplyDelete
  5. Mama, dah sihat ke..demam lg eh..alaa cakap kat U.Lee tu nape beli baju seksa sgt tuuh..hehee..nasib yg Ummi ok sikit..Ma, mana tau satu hari leh pakai baju camtu kan...hehe, mmg cik abang xnak gi kerja sebulan...nak berkepit jek..kan, kan..Ma, get well soon k..love u, muaahhh!!

    ReplyDelete
  6. Dear Mama...

    Have a gd rest & get well soon :)

    ReplyDelete
  7. "MULAN" :
    Thanks Mulan. Memang dah rest banyak ni, tapi tu la, rasa macam bazir masa je pulak asyik tidur je... pakkal badan tak larat tau...

    indahhouse :
    Waalaikumussalam Inda. Terima kasih ye. Periuk mana leh gantung dik oi. Warga rumah ni perlu makan.... masak cincai je...

    ijayuji :
    Waalaikumussalam Ika. Laaa ingatkan piyuk suruh delivery ke rumah Ika sebab Ika nak tolong masak, rupanya tolong gantung...cis...hampa perasaan! Hahahaha...

    Ayu :
    Waalaikumussalam Ayu. Thanks so much for your duaas. Adoi ai, too much rest pulak rasa macam wasting time... cemana tuh.

    Ummi :
    Lom 100% sihat. Cemana nak 100%, baru nak ok, dah mama buat kerjarumah. Cam no....

    Yat Maria :
    Thanks Yat...

    ReplyDelete
  8. salam mamafami..alahai dah jadi mak org pun tak kenal ikan lagi ker???
    tulah ikan pelaling..kalau ikan selar ada line kuning lah kat tengah...nak kena babab ni..jom belajar nama ikan kat akak..sorry gurau manja ajer..

    untung ek kawan dgn uncle lee tu..mcm-mcam kamu dapat.

    ReplyDelete
  9. kak ina kl :
    Waalaikumussalam Kak Ina. Ha ah kak, kita ngaku, kita memang bodoh pasal ikan ikan ni. Sebab ikan yang kita makan, very limited. Malaslah nak gi belajar. Bukan nak amek exam pun...ahakss... jangan mare!

    Kawan dengan Uncle Lee, dapat macam-macam kat alam maya. Kawan dengan Kak Ina, dapat loyang dan turntable kat alam nyata! *wink* *wink*

    ReplyDelete
  10. salam mama dah lama tak berbicara dgn mama ni sbb dekat fp skrg dah ak leh nak leave msg dah tp jenguk gak.
    ala ma klu dah KL tu leh lah dtg jamu selera kat sy punya gerai.
    Gerai bakso dgn ABC tu kawan punya saje nak tayang bg tau byk pilihan sebenarnya byk lagi tp itu gerai yg paling hampir dgn gerai sy

    ReplyDelete
  11. Salam Mama.

    FUYOOOOO (nak jerit kuat-kuat ni...)

    Besarnya rasa hati bila mama buat "lawatan mengejut" kat fp Za tu...Bukan senang nak dapat komen dari Mama, tau....I'm honoured....betul ni...Thanx ya Mama...

    Pasal dinner invitation tu....huhuhu....terkejut tang dress tu la....Ingatkan betul saiz Mama boleh fit...rupanya kita serupa ye.....sedey...sedey...

    You take care Mama....Makan ubat tau!!! Za tak pernah masuk blog Mama. Asyik masuk fp saja tapi takleh komen....Nanti kena tukar link Mama kat fp Za tu ke blog link instead of fp....

    Re : Jangan meroyan tengok kek zebra tu...you did better Ma...Thanks...

    ReplyDelete
  12. ida :
    Waalaikumussalam Ida...Ha ah, terpaksa tutup ruang komen kat fp sebab takut orang tanya soalan, tak sempat nak jawab. Kalau mama lalu lalu kat gerai Ida, insyaAllah leh singgah. Mana tahu kot MaDiHaA nak bawak ma ke... ahakss....

    Za :
    Waalaikumussalam Za....

    Eh sabor saborrr.... bawak bertenang... Jangan jerit, nanti terkejut satu kampung! Hehehe.... Alahai, siapalah sangat mama ni yang boleh buat Za begitu happy. Anyway, mama pun nak happy samalah...(tengah dok tepuk tepuk tangan ni)

    Tu la tu, Uncle Lee ni, dia main beli je baju tu untuk mama, bukan dia nak tanya size apa ma pakai. Kot dia salah dengar kot. Ma kata XXL tapi dia dengar XXS kot. Tu yang jadi gitu!

    Terima kasih sudi peringat ma makan ubat ye. InsyaAllah ma makan ubat sebab penatlah kalau sakit ni, sebab asyik terbaringggg je.....

    Bukan ma je meroyan tengok belang kek Za tu, Zebra pun boleh mati cemburu tau! Hahahhaa....

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!