Labels

A KEEPER (9) Advertisement (5) Airfryer (1) announcement (4) Apam (21) Articles (3) Awards (24) Beef (7) Bread (136) Brownies (15) Cakes (131) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (68) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (4) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (6) Flashback (1) Fondant (1) Gifts (1) Health (4) HELP (2) Information (4) Ingredients (7) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (112) Lauk-pauk (129) MANUALS (2) Muffins (41) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (15) Phillips AirFryer (2) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (10) Ramblings (25) Rice n Noodles (60) Seafood (7) Snacks (37) Step-by-Step (15) Stories (14) Tag (9) Trips (12) Vegetables (7) Video (3) Western (15)

Search This Blog

Loading...

Tuesday, May 11, 2010

Roti John versi Hana

Good morning everyone... Let's see what I will be sharing with all of you today.......


Roti John versi Hana



But before that, let me just post all the photos of what I had done in this one week period.

Thanks to Norlida for ordering these. I do hope you're happy with all of them...


Order from Mrs Strozze


Order from Mrs Strozze


Order from Mrs Strozze


Order from Mrs Strozze


And Ayu, my hubby's cousin, for trusting me to bake this cake for Adam's 5th birthday. Hope he had a swell party in school.

Adam's 5th Birthday

RECIPE : This time, it's a Roti John recipe from Hana's Blogspot and of course with a slight adjustment to the recipe. Why did I adjust? Not to be clever that is, but to try out the corned beef. I had never cook using corned beef before, so I was just curious. It turned out lovely! Thank you Hana for creating this recipe and sharing it with us. Should have named it Roti Hana! Hahahaha.....

Roti John versi Hana

ROTI JOHN
Source : Hana

Ingredients :

150g corned beef
1/2 onion ~ diced
1 teaspoon meat curry powder
salt to taste
2 eggs ~ lighty beaten
spring onion ~ chopped
butter
Hotdog rolls ~ halved
Chillie sauce or Tomato Ketchup
Mayonaise
Thousand Island sauce

Corned Beef

Method :

1. Heat a bit of oil in a small wok. Add in chopped onion and fry till fragrant.
2. Add in the corned beef and curry powder mixed with a bit of water to form paste.
3. Stir well and add in salt to taste. Cook till the liquid is almost dried up. Remove from heat.
4. In another bowl, beat eggs. Add the fried corned beef, salt and chopped spring onion. Mix well.
5. Heat a bit of butter/oil in a nonstick flat pan. Pour a ladle of egg mixture onto the pan. Place the sliced hotdog rolls on top of the egg mixture.
6. Remove the bread from the pan, once the egg is cooked.
7. Pipe some chillie sauce or tomato ketchup, mayonaise and Thousand Island sauce.
8. Garnish with lettuce and fresh tomatoes.

OTHERS : YESSSSS.... Shahir is back in AF. I hope this time he'll make it to the final and be among the top 3! All the best to Shahir and Adira! And to the others as well... *wink*


Have a nice day! Take care!


18 comments:

  1. Salam mama! arrrgghhhhh!! tensionnyer tak de roti hot dog tu kat sini! nak buat tgh malas malasan lah tuu.. sedapnyer ma! tp kan kan kita suke kek mama tu kemas jer hasil kerja mama! ;-) kalau leh order sekarang kita order skrg jugak! :D

    ReplyDelete
  2. salam mamafami,
    wah! menggoda betul roti john tu. geram nengok.

    ReplyDelete
  3. uwaaaa... aku nak wat gak la roti jon ni... guna sekut kering leh tak mama? tu jek stok lam umah. akekekkekekee

    ReplyDelete
  4. bila tiba jer pasar malam, time tu lah ujan..tak dapat ler nk beli roti john..lama dh tak makan..nk membuatnyer?? tunggulah vitamin R sampai dulu....

    ReplyDelete
  5. That's an awesome Roti John! Yeah, I agree with U kak...I'll name it Roti Johnhana! hahahaha! ;)

    ReplyDelete
  6. http://mombloggersplanet.com/contest-i-blog-about-food-pick-me/ - masuk lah contest ni ma, tapi minggu depan la sebab minggu ni kita dah masuk and i don't wanna run up against u, haha, sure lah aku kalah!

    ReplyDelete
  7. hahahahaaaa... ader2 jerk la mama nih! kang si mary merajuk la pulak john dah ada hana! kikiki... ppon klu dah masuk dapur mama semua nampak perpect!! kalah roti john si hana tuh! hihihi..... thanx mama sudi try!

    ReplyDelete
  8. salam ma, hepi belated mother's day! mokwo c&p recipe of chic cordon bleu yer!
    chantique nyeeeeee kek2 mama....hemmm bilalah mimpi ku nak makan kek buatan mama menjadi nyata! heheheh

    ReplyDelete
  9. Salam Ma...kita sungguh rindu dengan Mama..bila dapat borak2 eh...Bz betul ya Ma? Xpa laaa..kita kirim rindu di angin lalu jek...huhuuu, pastu nak gak roti john tu..sub, sub..

    ReplyDelete
  10. ayat terakhir tu yg tak tahan....peminat af juga ye,dlm bz memasak tu!

    mama...kakzana ambik resepi Apple Bun tp mkn dgn inti kastad, jgn marah eh...

    ReplyDelete
  11. erk!!! roti john hana?? uihhhh jeles lak gepren si john ni kang, ekekekekeke...

    nak bikin tak sempat(alasan)..amik sepotong ya Mama

    ReplyDelete
  12. terliur tgk roti tu... teringin kalu ngandung ni...

    ReplyDelete
  13. saya suka sangat roti john...!!

    ReplyDelete
  14. Ma...roti john 2...satu tuk bekpes..satu lg tuk tea nnti..boleh kan kannnn? hmmm...Dah ok feva Ma? mwah3

    ReplyDelete
  15. Hello Mamafami, ada lagi ke? I think 3 pieces with iced coffee will do me fine, ha ha.
    Have a nice day, Lee.

    ReplyDelete
  16. salam Mama..paling akak suka tengok kek mama tayang so cute ler..kemas gitu..tulisan kat atas kek tupun sangat cantik..kita tak pandai buat camgitu..hancusss jadinyer nnti..tat tu pun sama..ade masa ingat nak gak buat..salam kenal

    ReplyDelete
  17. salam mama..haha mmg sehati sejiwala kita kan..semalam pun kita wat roti john gak!! puas hati makan homemade punyer kan!!

    ReplyDelete
  18. ijayuji :
    Waalaikumussalam Ika. Tak de roti hotdog, hentam je la roti biasa. Janji roti! Hehehe... Terima kasih Ika... takat tu je la kemampuan mama dalam mendeco cake. Dalam gambar nampak kemas, tapi kalau tengok betul-betul sememeh oooo....

    indahhouse :
    Waalaikumussalam Indah. Jangan geram-geram ye... bawak bertenang.. hehehe

    Jiya :
    Kalau guna sekut kering, tak de ler nama dia ROTI John... kena boh SEKUT Jiya ke atau SEKUT Kamben ke... hehehe....

    Noorma :
    Hihi...memang tak de jodoh nak beli roti john pasar malam ler gamaknya...shian la pulak..

    ♥LOVE2COOK♥ :
    Hihihi... kelakarlah Love... roti Johnhana... nanti hubby si Hana kejar si John dengan penyapu, baru tahu!

    kucingorengemok :
    Ooo minggu depan eh.. ok... ma tunggu ye... Naper tak nak run up against me, mama punya blog bukan powerful pun...lainlah si Mat, Ummi atau si Hana tu....

    hana :
    Tu la kan, tadi ma kata takut hubby Hana kejar John... ni pulak, takut Hana dikejar dek Mary plak! Kih kih kih....Mana perfectnya cik oi... cantik lagi gambar Hana. Kita tembak pakai kamera poket je....

    mokwonik :
    Waalaikumussalam Mokwo... Thanks for the wish. Copy Mokwo, jangan tak copy. Meh ler rumah, leh ma buatkan kek...harap-harap tak bantat ler.....

    Ummi :
    Waalaikumussalam Ummi. Nowadays time very limited la Ummi. Dok depan laptop pun, macam sekut Chipsmore... jap ada, jap lesap. Nak roti John? Ala Ummi kan terror bikin sendiri.... Ummi punya mesti lagi best!

    ~~zAnAfAhMi~~ :
    Masak tu masak gak.... AF layan ooo.... mana leh tak layan! Hehehe... Best nampak roti Kak Zana... tak kisahlah kak, biar kita modify ikut selera kita kan, barulah syok nak makan!

    AbbotCottage :
    Tu la pasal... gepren John, nama dia Mary.. Itu Hana yang beritahu...hahahaha....

    Diarihatiku1976 :
    Alamak... kalau ngandung, cepat gi cari roti John ye. Takut anak keluar nanti ada freckles lak kat muka...terkenan kan mat salleh... hehehe...

    "MULAN" :
    Saya pun begitu juga!

    Jun :
    Fever still on ler Jun. Nak roti John eh, nanti mama suruh Maz buatkan Jun eh...Makcik tu memang rajin banget... hehehe...

    Uncle Lee :
    Hello Uncle Lee. If you're asking about me ada lagi ke, well, yes, I am still breathing! Hehehe... If you asked me about the roti John, then it's long gone! Hahaha... You have a nice day too Uncle Lee and thank you for the sexy cocktail dress. If only I can fit in!

    Kakasma :
    Waalaikumussalam Kak Asma. Terima kasih atas komen Kak Asma tu ye. Sikit-sikit bolehlah kak......

    inahar ali :
    Waalaikumussalam Ina. Tu la kan Ina...sama pulak kita.... tapi kan, kita yang penat buat semuanya, John yang dapat nama kan kan kan...

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!