Labels

A KEEPER (9) Advertisement (5) Airfryer (1) announcement (4) Apam (21) Articles (3) Awards (24) Beef (7) Bread (135) Brownies (15) Cakes (131) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (68) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (4) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (6) Flashback (1) Fondant (1) Gifts (1) Health (4) HELP (2) Information (4) Ingredients (7) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (112) Lauk-pauk (129) MANUALS (2) Muffins (41) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (15) Phillips AirFryer (2) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (10) Ramblings (25) Rice n Noodles (60) Seafood (7) Snacks (37) Step-by-Step (15) Stories (14) Tag (9) Trips (12) Vegetables (7) Video (3) Western (15)

Search This Blog

Loading...

Friday, May 7, 2010

Chocolate-Chocolate Chunk Muffins

Jumaa mubaraq to all....




No stories today as I have to settle some chores before this afternoon. Do have a nice day and a nice and safe weekend everyone!

Tried this recipe yesterday, after baking some cupcakes and cakes. Will post the photos in my later entries. These muffins are nice and moist. Thanks to Dorie Greenspan for sharing and allow me to re-post it here, with some adjustments that I had made.


Chocolate Chocolate Chunk Muffins

Chocolate-Chocolate Chunk Muffins
Source : Dorie Greenspan, Baking: From My Home to Yours

Ingredients :

6 tablespoons unsalted butter
4oz bittersweet chocolate, coarsely chopped
2 cups all-purpose flour
2/3 cup sugar
1/3 cup cocoa powder, sifted
1 tablespoon baking powder
1/2 teaspoon bicarbonate soda
1/2 teaspoon salt
* 1 1/4 cups buttermilk
1 large egg
1 teaspoon vanilla essence

(To sour milk: Use 4-1/2 teaspoons white vinegar plus milk to equal 1-1/2 cups)

Method :

1. Layer the muffin cups with papercups. Set aside.
2. Melt the butter and half of the chopped chocolate together in a bowl over a saucepan of simmering water; or do this in a microwave. Remove from heat.
3. In a large bowl, whisk together the flour, sugar, cocoa, baking powder, baking soda, and salt.
4. In another bowl, whisk the buttermilk, egg and vanilla extract together until well combined.
5. Pour the liquid ingredients and the melted butter and chocolate over the dry ingredients and, with the whisk or a rubber spatula, gently but quickly stir to blend. Don’t worry abo ut being thorough – a few lumps are better than overmixing the batter.
6. Stir in the remaining chopped chocolate.
7. Divide the batter evenly among the muffin cups.
8. Bake for about 20 to 25 minutes, or until a thin knife inserted into the center of the muffins comes out clean.
9. Transfer the pan to a rack and cool for 5 minutes before carefully removing each muffin from its mould.


Chocolate Chocolate Chunk Muffins


Take care!


26 comments:

  1. Salam Ma, looor sama time lak posting ni dgn ikan sira cili padi ni..hehee...Pahang cuti hari ni..hehee..Hari Hol...rasa nak bersantai2 jek, nak balik kampung x lepas sebab Subuh kang Najwa punya bas sampai dari Arau lak, cik abang kita lak dah pergi Tioman sesudah subuh td..huhuuu, ada event sana.. :((

    ReplyDelete
  2. salam mama. menggodanya tgk muffin cekelat. boleh buat saya lupa berat badan dah naik 2 kilo nih..

    Take care n nice weekend...

    ReplyDelete
  3. mama.....pantang tul nampak yg cekelat2 ni...heee

    ReplyDelete
  4. cuit sket muffin mama... ngee!

    ReplyDelete
  5. oh nooo.....chocolate...nyummyy...fav

    ReplyDelete
  6. mama.. adoi geram dengan semua yg cokelat2 ni..

    nak tanya mama ni.. kalau muffin & cupcakes, api oven atas & bawah or bawah je..? tq tq..

    ReplyDelete
  7. mama kita pong pntang nengok muffin2 ni lagi ler cklat2 ni ha..!

    ReplyDelete
  8. best ni mama kalu ada teh.. nyum2.. harus ku makan tiga sekali

    ReplyDelete
  9. waduhhhh daku sudah tergodaaa... smlm dh suh cik abe bli koko! mmg harus buat esok nih!

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum mama..terjojol mata tengok muffin.nak nak lagi yang naked tuh..hakhak..seksi maaaaaaaa

    ReplyDelete
  11. chef belum tersohorMay 7, 2010 at 3:26 PM

    mamafami, buleh tanya tak mamafami buat watermarks tu macam mana? berkenaan pulak nengoknye :P

    ReplyDelete
  12. salam mama...wowwww..kelasss gitu...

    MAMA TERMENUNG TEPI TINGKAP
    TUNGGU ABANG TAK BALIK-BALIK
    AMBOI, NAMPAK MACAAAAAM SEDAP
    WALAUPUN LEGAM TETAP MENARIK...

    PSTT..MAMA, KEK YG TADI KAT "YM" TU GOJESSS....I LIKEEE!!!!

    ReplyDelete
  13. salam maa..kalu kita tukor buttermilk ngan yogurt..leh x? rasa muffin tu berbeza x??

    ReplyDelete
  14. Salam rindu buat Mama cayangg...SELAMAT HARI IBU, semoga sentiasa diberkati, di dalam lindungan Allah swt selalu, moga bahagia selalu di samping suami dan anak2 tersayang...muaaahhh!

    ReplyDelete
  15. Salam mama!! masuk list!!! mmg nak kena masuk list aduiiiii dia punyer cekelat bukan main byk! nikmat sungguh ni klu dpt cuit yg mama punyer ni :D btw, happy mothers day to u!!!

    ReplyDelete
  16. nasib baik anak-anak krg nak makan benda camni..
    Selamat Hari Ibu.

    ReplyDelete
  17. walla muffin...
    cam tau2 jek mama ni kita tgh kemauk muffin..
    ari2 dok bedal muffin pgi ptg siang mlm..huhuu
    nk try resepi ni nnti yuhuu thanks ma!! muahss

    ReplyDelete
  18. selamat hari ibu kak, ade kad dari ros khas buat akak, nnt klu sudi ambil kat JMC ya kak, gambar makyong pun ade heehehehe...kak nak muffin buleh...lama tak buattt

    ReplyDelete
  19. salam ma...ni muffin yg kiut & senang nak ngap!! ku suker...budak2 lagi suker....happy mother day Ma!!

    ReplyDelete
  20. Salam mamafami. Lama tak mai sini... Selamat Hari Ibu. Kalau sudi amik kad dari Along ya.

    ReplyDelete
  21. Salam mama,
    Selamat Hari Ibu buat Mama :)

    ReplyDelete
  22. salam mamafami,
    sedap betul nampak muffin tu. saya suka chocolate.
    Selamat hari ibu,mamafami. thanks a lot sbb jadi ibu, rujukan buat saya yg masih amatur masak2 ni. saya follow dr FP lagi. suka tgok kak baking cake n roti :)

    ReplyDelete
  23. salam mamafami...must be very bz kan mothers day ni...apa2 pun nak ucap Happy Moms Day kat mama yg teramat rajin dan pandai memasak-muahs! :D

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!