Labels

A KEEPER (9) Advertisement (5) Airfryer (1) announcement (4) Apam (21) Articles (3) Awards (24) Beef (7) Bread (136) Brownies (15) Cakes (131) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (68) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (4) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (6) Flashback (1) Fondant (1) Gifts (1) Health (4) HELP (2) Information (4) Ingredients (7) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (112) Lauk-pauk (129) MANUALS (2) Muffins (41) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (15) Phillips AirFryer (2) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (10) Ramblings (25) Rice n Noodles (60) Seafood (7) Snacks (37) Step-by-Step (15) Stories (14) Tag (9) Trips (12) Vegetables (7) Video (3) Western (15)

Search This Blog

Loading...

Saturday, April 10, 2010

Muffin Pandan



Woke up with a bad headache yesterday. It was because the previous night, I didn't 'park' my head properly when sleeping. I realised that I can't simply lie down on a flat pillow or I'll be feeling giddy when I wake up. Age is catching up on me huh? After sending Syahmi to school, I slept again till almost 11am with a 4kg dumbbell on the head! It may sounded funny, but it helps!

Anyway, for today, I will post this Pandan Muffin recipe, requested by one of my foodtester, Madamme Saerah. Made these a few days ago. Thank you to Forum Cari, Rinn and Shima for sharing and promoting this recipe. For those who are interested to try this lovely recipe, here it is....



MUFFIN PANDAN

Ingredients :


200g flour
1 1/2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon bicarbonate soda
1/2 teaspoon fine salt
120g castor sugar
200ml coconut milk
100ml corn oil
2 eggs
1 teaspoon pandan paste
1/2 teaspoon pandan essence
a few drops green coloring
Sliced almonds or almond nibs or any toppings to your liking

Method :

1. Heat oven at 190 C. Prepare the muffin cups with paperliners.
2. Sift flour, baking powder, bicarbonate soda and salt. Add in sugar and mix using a whisk.
3. In another bowl, mix coconut milk, corn oil, eggs, pandan paste, pandan essence and green coloring. Mix well.
4. Pour the liquid into the dry ingredients. Mix lightly using a whisk. Mixture might be lumpy.
5. Spoon the mixture into the prepared papercups. Sprinkl with almond nibs.
6. Bake for 25 to 30 minutes.



14 comments:

  1. sedapnya nampak muffin pandan ni & combination of almond nibs sure yummy

    ReplyDelete
  2. Amboiiihh Ma, kata smlm kepala pusing2, pinauu2...aleh2 siap gak pandan muffin nih...kepala tu sensitif, len kali jgn le lepak x tentu pasal je..haaa, kena letak elok2 dalam almari kaca ke, dalam tempayan ke...baru la x feninnn..hehehee

    ReplyDelete
  3. shamin :
    InsyaAllah sedap Kak Pah... kalau tak caya, cubalah sendiri ye...

    Ummi :
    Mi, muffin ni kita buat hari tu, bukan semalam. Tapi semalam, dalam berpinau tu, ada gak buat experiment. 2 lagi tauuu.. hihi..eksennya! Semalam tu dah letih, tak kuasa nak naik atas. Tergolek depan TV je kat bawah. Hubby pun sama tergolek kat bawah sebab dia nak tunggu golf kat TV kol 4 pagi...kira meneman ler nih....

    ReplyDelete
  4. Ma...rehat ckup2 tau..nti kan ada lgi experimennya tu..mksih ye Ma bgi kita mffin wangi n sdp ni..muahh..nti kita plak publish mfin Ma ni...hihi..

    ReplyDelete
  5. mama tak sihat ke banyak2 berehat ye..menggoda jiwa betul muffin tu kalaulah sampai tangan ni memang dah cekut seketul..mmmmmmmmm

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum mama.. wah muffin pandan..dah lama ngidam nak buat mafin nih.. suka rasa pandan2 nih, akan tetapi pandan paste asik lupe nak beli je.. bak mai sketul ma..

    ReplyDelete
  7. Hello MamaFami, ada lagi ke muffins? I ta'pernah makan muffin pandan.
    But I think 5 pieces with iced coffee will be nice.
    Have a beautiful Sunday, Lee.

    ReplyDelete
  8. cuaca skrg pun mmg boleh buat kepala pening kak. kejap panas kejap hujan. minum air masak n suam byk2 ok. Take care..

    yummy..muffin pandan...mesti try lps nih..

    ReplyDelete
  9. salam mama,
    pandan muffin nampak sedap!!..kalau dapat rasa lagi sedap..
    apa kata, mama kasi ni sebagai birthday cake kita boleh tak?..hehe

    Thank you mama for the wishes, rasa terharu sangat dapat wishes dari kawan2 semua!!..

    ReplyDelete
  10. Salam Mama,

    Lama tak singgah dapur mama yg sentiasa ceria dgn makanan..
    tembam molek muffin pandan tu..geram nak kidnap..hi..hi..

    ReplyDelete
  11. maz :
    Rehat tu rehat gak, tapi kerja rumah yang banyak ni saper nak buat wei! Huhuhu...

    Datil El :
    Terima kasih Datin El. Mmm kalau leh cekut, beritahu kita cemana eh...nak gak gi mencekut kat rumah orang lain gak....hihi

    Izahdaut :
    Waalaikumussalam Izah. Sedap tau muffin ni... lemak lemak gitu. Kalau tak ada pandan paste, letak je pandan essence dan warna hijau. Hentam ajelah labuuuuu.....

    Uncle Lee :
    Hi Uncle Lee. Thanks for dropping by. Muffin sudah historylah Uncle Lee... I pass pass rumah my neighbours. Interested to be my neighbour? Hhihi....

    Eliza :
    Betul tu Eliza.. kepala mama memang tak tahan panas... Kalau air tu, memang berkoyan dah minum. Kerjalah asyik nak ke bilik air je... hehehe.... Nanti cuba ye muffin pandan ni. Sedap.

    Ayu :
    Waalaikumussalam Ayu. InsyaAllah the muffins are nice. Jauh tu nak pass kat Ayu pun. Agak agakkkk ler! Hahaha...

    mamasya :
    Waalaikumussalam Mamasya. Tu la, asyik sibuk je awak tu. Tak apalah, ada masa tu, singgahlah ye....

    ReplyDelete
  12. salam mama..sedap gila muffin ni.. dah buat dh.. tp xla cantik cam mama pny..thanx ek for the recipe. bnyak culik resepi dr blog ni..

    ReplyDelete
  13. salam mama...muffin ni memang gebu dan sedap kan.... apapun take care ya mama... leen pun selalu senoneng-senoneng kepala... cuaca tak tentu lagi,tido kureng lagi..huhu... take care..

    ReplyDelete
  14. hehehe tu diaaaa jd dah muffin mama!!
    ikshh nampak mama punya cam lembab jekk muffin tu sure lemak berkrim nih! hehehe

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!