Labels

A KEEPER (9) Advertisement (5) Airfryer (1) announcement (4) Apam (21) Articles (3) Awards (24) Beef (7) Bread (136) Brownies (15) Cakes (131) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (68) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (4) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (6) Flashback (1) Fondant (1) Gifts (1) Health (4) HELP (2) Information (4) Ingredients (7) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (112) Lauk-pauk (129) MANUALS (2) Muffins (41) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (15) Phillips AirFryer (2) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (10) Ramblings (25) Rice n Noodles (60) Seafood (7) Snacks (37) Step-by-Step (15) Stories (14) Tag (9) Trips (12) Vegetables (7) Video (3) Western (15)

Search This Blog

Loading...

Sunday, April 11, 2010

Murtabak Mi Segera

I had a lovely day yesterday.
Doing what?
Doing absolutely nothing! I was just infront of the television, watching whatever's showing! It's so relaxing! Wish I could do that more often! Hahaha...

By the way, I'm taking this opportunity to congratulate Negeri Sembilan Football team for winning the Piala Malaysia. Hubby and me watched the game, towards the end because, of course my Konsert Akademi Fantasia comes first! Hahaha...

Recipe....
Last Friday, soon as I've finished reading Watie's entry about her Murtabak Mee Segera, I just can't wait to give it a try. It's just like how Watie had said...SEDAP! I've made a slight adjustment to her recipe for my own convenience. Served it to Syahmi's tuition teacher when she came. Out of two packets of noodles, I managed to get 5 pieces of this murtabak. Syahmi ate 2 at one go, and this is what he has to say.....

"Wah ma... lazatnya. Frankly speaking, this is so delicious!"

So thanks Watie for the wonderful and simple recipe. It's indeed a keeper. For those who's wondering how lovely this recipe is, you'll just have to give it a try yourself. And this is my version....



MURTABAK MI SEGERA
Posted by : MamaFaMi
Adapted from : Watie

Ingredients :

1 packet instant noodle (curry flavour)
2 eggs
1 packet curry flavour (in the packet)
1 piece beef burger ~ diced
1 onion ~ diced
1/2 red capsicum ~ diced
1/2 yellow capsicum ~ diced
1 tablespoon butter
cooking oil

Method :

1. Boil water and add in the noodle. Cook till noodles are soft. Put through a sieve. Keep aside.
2. In a bowl, break the eggs. Add in curry flavour and half of the diced onion. Keep aside.
3. In a pot over medium heat, add in butter. Once melted, add in the other half of the diced onion. Saute till translucent. Add in beef burger, red and yellow capsicum. Fry till beef burger is cooked through.
4. Add the burger into the eggs mixture. Add in the soft noodles and mix well.
5. Heat a bit of oil in a small non stick pan. Spoon the noodles onto the pan dan leave to cook. Flip it over so that both sides are well cooked.
6. Serve with tomato or chillie sauce.

This is the non stick pan that I had used to prepare this murtabak.



To my best friend, HAJJAH HASLINDA HJ NOAH and hubby HAJI FARIZ JAAFAR, happy 17th anniversary to both of you. May there be many more happy years of togetherness. May Allah bless you both....insyaAllah...


19 comments:

  1. Mama...bila nampak mee maggie nie teringat masa lampau zaman remaja poket tak penuh dulu..kerap makan maggi yg di pelbagai rasa. Tapi time tu harga maggi sebungkus bary 45 sen sekarang mencecah rm1...dah tak murah. Anyway terliur lihat terasa nak makan pula

    ReplyDelete
  2. mcm nk buat jgk la..msuk list dlu...ma tdi fiza nordin mai rmah kita...mtak teman p kdai lea...dia sruh call mama..tpi kita tkut ma g dting dgn cik abe ke...tu yg xgangu...hihi...

    ReplyDelete
  3. comelnya...macam mana mama buat bagi bulat macam ni?? pakai acuan apa?

    ReplyDelete
  4. noor :
    Tu la kan Kak Noor. Sekarang ni semuanya dah mahal. Kalau kita kenangkan harga dulu dan sekarang, rasa macam takut je nak beli kan kak....

    maz :
    Buat jangan tak buat. Maz ni pantang betul tengok ye.. semua nak buat. Tapi kalau dimakan tak apalah ye....Mama busy hari ni...tapi sempat gak lelapkan mata kejap tadi....

    Kancilbiru :
    Terima kasih Niza... mama gunakan non stick pan yang kecil seperti dalam gambar tu ye....

    ReplyDelete
  5. ye ke?? pasni nak try buat comel2 mcm ni la bagi en suami cuba...hehe. tq mama..

    ReplyDelete
  6. Salam Mama....hehe..kita pun nak guna frying pan yang kecik comel tu jugak lah!!!TQ for the idea.... I likeeee!

    ReplyDelete
  7. Nak buat juga, memandangkan i ni gebu, guna pan saiz besau..ahak, tak de masa nak buat comey2..malassss!!!!

    ReplyDelete
  8. salam mama..kiutnye ..kite mmg suka mertabak ..megi pun suka gak..hehe semua suka..

    ReplyDelete
  9. Salam mama!
    mmg berseni tgn mama ni, buat murtabak maggi pun kiut miut gitu!! kawaiii....

    ReplyDelete
  10. Ooo..kita ada pan comel nih..beli kat Langkawi 5 thn sudah...RM5 jek..now tgk kat pasaraya sini jual, oiii dekat RM20 sebutir...hehee..Ma, nmpak sedap, nnt nk try ler jugak..jeles nih..ni mst hantar rumah Maz gak nih eh..tukar2 dgn roti jala...huhuuuu

    ReplyDelete
  11. salam Mama, ros dtg nak makan murtabak maggi tu, fuhh menggoda habislah mama, nnt ros nak cube jugaklah, terima kasih ya sharing resepi tu, Mama ros datang bwk roti anpanman, hellokitty n doraemon, jom makan same2 : )

    ReplyDelete
  12. Salam mamafami and others..

    nk ajak ramai² join VemmaBuilder.. selain utk kesihatan.. kite dpt extra money setiap bln.. insyaAllah.. belum try belum tahu.. jom! :)

    http://www.vemmabuilder.com/26529048

    -shahida-
    VemmaBuilder's Team Member

    ReplyDelete
  13. penah buat sekali dulu... dah lama..hehe.. kena buat lagi ni.. sbb senang & sedap!!

    re: mama sori.. aritu sy gatal dok godek2 sekali terklik apa entah.. terus tak keluar box utk komen.. ni baru sy perasan & sy dah betulkan..heheh.. thanks mama sbb tegur..
    p/s: mama.. macamana nak letak yg kat bwh entry tu (anda mungkin juga meminati) nak klik tang mana??

    ReplyDelete
  14. salam mamafami...sodap tu..akak kroake pun tak terbuat lagi..

    ReplyDelete
  15. Hello MamaFami, first time saya tengok this style of murtabak. Like a UFO flying saucer, ha ha.
    I love murtabaks, "tarok banyak bawang, tiga terlor"....my usual old days.

    Your this pic looks very sedap, I guess bila makan nampak bulan naik an hour early, ha ha.
    Have a nice day, and simpan satu lagu dalam hati, Lee.

    ReplyDelete
  16. Selamat malam mama,,
    kmal pernah buat murtabak mee segere ni tapi masa belum ada FP...dah lama tak buat...sebab mee segera jarang ada stok dlm rumah..kalau ada hero2 kat umah ni tak makan yg lain dah asyik nak mee segera je..

    re: Resepi kmal dah letak..kalau mama nak cuba...mama rasa ikut selera mama tau...

    ReplyDelete
  17. mama, thanks for the recipe... memang dah lama teringin nak masak murtabak megi ni utk hubby.... nak buatlah weekend ni.. thanks ma!! ;)

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!