Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (3) Apam (20) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (120) Brownies (15) Cakes (113) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (5) Fondant (1) Gifts (1) Health (1) HELP (1) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (99) Lauk-pauk (117) MANUALS (2) Muffins (38) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (12) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (22) Rice n Noodles (52) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (9) Stories (14) Tag (9) Trips (8) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Friday, April 16, 2010

Kek Marble Trio (CMG)

Jumaa Mubaraq to everyone....



How far will you go to help a friend? Different people may have different level of helpfulness. I think I once came under the level extreme. Why did I say that? Because I can still remember mak saying this to me....

Kau ni kalau pasal kawan, sanggup jual kepala....
Translation : For the sake of a friend, you're just too willing to sell your head (hihihi.. betul ke mama translate ni? Ala belasah je la!!! Ada korang kesah? Muahahaha...)

Well, to me, whenever someone asked for help, and if I am able to help, I will try to help till the maximum I can go. I'm just happy to see others happy with the little deeds that I had done. But then, I don't really like if the tiny deeds I had done, are to be mentioned over and over again or if being repaid. A sweet little THANK YOU is more than enough for me, to show that my effort is appreciated......And to all of you my dear visitors, I thank you for dropping by my blog. Thank you for your good deeds.....

RECIPE....I've tried this recipe last Sunday to bring over to my brother's house, the day he and mom were flying for Madinah. Just too happy to see the eagerness of my nephew and nieces to get their share. Makes all the effort worthwhile! If only their house is nearby, Allah knows what else I'd be baking! Hahaha...

Came across this recipe a long time ago but didn't try it out until that day. Why did I wait that long? I don't have the answer. But my thanks goes to the famous chef of Sedenak, Mr Mat Gebu. Bila sebut Mat Gebu, terasa macam nak pantun pulak...tapi pantun yang tak boleh dibawak masuk periksa ye... nayo kantoi....

Mat Gebu popular di sana sini
Sebut aje namanya, semua orang tahu
Jangan tak cuba kek marble trio ni
Rasanya sedap tidak terkata you....


Kek Marble Trio

KEK MARBLE TRIO
Source : Cik Mat Gebu

Ingredients :

300g butter
280g flour*
1 tablespoon milk powder*
1 teaspoon baking*(sift together all ingredients marked *)
5 large eggs
1 tablespoon ovalette (cake stabiliser)
250g castor sugar
50ml fresh milk
1 1/2 teaspoons chocolate emulco
1 teaspoon strawberry emulco
1 /2 teaspoon rose essence
a tint of pink coloring

METHOD :

1. Prepare an 8 x 8 x 3 inches cake tin. Grease the sides with butter and a bit of flour. Line the base with greaseproof paper.
2. Beat butter till pale in color. I beat manually. Add in flour, a little at a time till all flour are used and mixture is well mixed. Set aside.
3. In a mixing bowl (clean and dry), beat eggs and ovalette.
4. Add in sugar, a little at a time and continue beating on high speed till mixture is light and fluffy, like the chiffon mixture.
5. Reduce the speed and add in the butter and flour mixture, a little at a time.
6. Pour in the fresh milk and rose essence.
7. Divide the mixture into 3 equal portions. Add 1 portion with chocolate emulco. Another portion with strawberry emulco and a tint of pink coloring. Leave 1 portion plain.
8. Spoon 2 tablespoons of plain mixture onto the middle of the cake tin. Top it with 2 spoonful of pink mixture, followed by the chocolate mixture. Repeat the process until all the mixture are used up.
9. Bake in a preheated oven at 180 C for 40 to 45 minutes.

Note : Oven temperature and baking time may differ.
Feedback : Mak Chu, Mak Ngah (my sister in law), my nephew and nieces liked the cake very much. Will that convince you guys to try? We'll see... *wink* *wink*

Have a nice and safe weekend everyone. Take care of yourself and each other...


19 comments:

  1. assalamualaikum mamafami..
    wah kek ni ader kat sini plak. lama dah teringin nak buat marble marble ni.cantiik la marble mama tu, kalu tangan tu dah terroor jadiii je kan.bagi skit seni tangan tu kat saya ma..nak buat emulco starwberi lak tak de..hehhe..memanjang tak de nye

    ReplyDelete
  2. Salam, MaMi (singkatan dr MamaFami.. hehe)

    kita ada buat kek ni 2, 3 bln lps, samalh CMG punya rcepi. Mak kita suka sgt. Tngok MaMi buat rasa mcm nak buat lagi laks (~_~)

    ReplyDelete
  3. Menawan....tapi oven tu kalau baking2 kek ni sensitip sikit....temperature tak sekata....nak kena cari pengganti dulu rasanya...tengoklah kalau sanggup ambik risiko...selamat berhujung minggu ya!

    ReplyDelete
  4. yeahhhhhh...mama dh wat kek tu..hehhee....nak skettt!

    ReplyDelete
  5. warghhh mamaaa.. jiya dah lama tak baking membaking ni. terasa nak makan kek sendirik tapi malaaaaaasssss!! uwaarrghhh!! tumpang makan lehh mama? huehuehue

    ReplyDelete
  6. cantik marble kek tu ma..kita lom try2 lagi tau rsp ni....

    ReplyDelete
  7. AS SALAM MAMA...sedap nyer nmpk kek tuh resepi dah amikk nnt ley try..kOi ada buat kek marble jgk baru nie tapi xjadi lak belang2 dier malas nk post kat blog he3..ermm kOi sokong mak mama..mmg betul mama mmg seorg yg rajin menghulurkan pertolongan..mama dh byk bagi info kat kOi thanx mama...i lap u..

    ReplyDelete
  8. salam ma...
    rindu nk masuk dapur ma nih.. semua best2!! nk stat mana dulu ntah nih! makin pjg list duk mundar mandir sana sini... ngeeee...

    ReplyDelete
  9. izahdaut :
    Waalaikumussalam Izah. Kek ni sebenarnya dah melompat-lompat dari satu 'rumah' ke satu 'rumah'. Biasalah kalau benda sedap kan... hehehe... Manalah berseninya Izah oi.. main cepuk cepuk je dalam tray.

    Sari Yusa Ibrahim :
    Waalaikumussalam Sari... sesukaaaa haaati je bagi mama nama baru eh... hehehe... asal bahagialah ye... Kek ni memang sedap kan Sari...

    Watierman, rmanbkr :
    Oven Watie mintak pencenlah tu...about time to get a new one kot...
    Same to you... enjoy your weekend dear...

    Jun :
    Ha ah, finally after ku peram tah berapa lama.. rasanya kalau mengandung, dah bersalin dah! Hahaha....

    Jiya :
    Tu la, asik sibuk wat chop jempol je sampai dah lama tak baking ye.. nanti oven merajuk, baru tahu tau....hehehe... Nak tumpang makan? Boleh aje, tapi bukan sekarang ler ye, dah selesai dah pun kek tu...

    maklang azie :
    Terima kasih Mak Lang.. Ohh ada geng kita gak eh... memerap resepi ye... hahaha....

    mizwa :
    Waalaikumussalam kOi...Ala kOi, marble tak jadi cantik, tak kisah sangatlah. Janji, rasanya sedap! Orang lebih appreciate rasa dari rupa. Alahai, pertolongan mama kat kOi tu, sebesar zarah je....

    hana :
    Waalaikumussalam Hana. Ooo dah seronok seronok pergi makan angin, baru ni nak teringat kat ma ye.. hehehe... mesti Hana cakap... sket baik aku masih nak ingat kat mama! Muahaha... Sabor je la. Ala Hana punya list panjang tu, kejap je jadi kontot nanti... Hana kan suka wat experiment. Nanti berdas das laaaa entry dia keluar lepas satu...satu! Tunggu je la...

    ReplyDelete
  10. Ma, sori hari ni sibuk sikit xdan nak chat n ronda2..ni blk rumah kejap OL hehe..mmg mengancam kek Mat ni, dulu penah buat, tp lama sgt dah..x igt rasa dh pun...mintak skit la Ma..jgn hantar rmh Maz je tauu...ni boleh pos kan, tahan 2 3 hari nih..Ma courier ptg ni, thgri esok smpai sedang elok Ummi leh wat minum petang..hehee...

    ReplyDelete
  11. ma..smpat lgi mentrio tu...memang sdp kan kek jejaka sdenak tu..tgk ma buat nki trasa mcm nk buat plak la...nak DEKOOOO...hihi...

    ReplyDelete
  12. sedap nyer mama.. tu baru tgk jer blum masuk tekak lagi hehehe

    ReplyDelete
  13. Salam Ma...Fantastic bake Ma!!!

    BTW, my sis & bil dah kemaruk ngan tart shells..kita hulur sikit suruh try, dia orang makan laju jer shell kosong tu.. minum ngan air teh..they said very nice makan just the shells..sekarang dah habis.. tu lah Yat nak citer..

    ReplyDelete
  14. ala, ala, alahai, manisnya rupa...macam anak dara...keknya...

    ReplyDelete
  15. salam ma,your cakes never fail to amaze me laa ma...cam munge, bekelopak2 gitu..anak2 mokwo dan, dan suruh buat..but lately mokwo rase tangan mokwo keras semacam jek nak meng'kek'

    ReplyDelete
  16. errk....[sedawa] kenyang makang chic gordon bleu ituuu....kek nih x tau la,bab kek mengekek ni malaih skit.bila sis nak bukak bakery?boleh MT pi tunjuk2 je.

    ReplyDelete
  17. salam mamafami ..

    GELEDAH DAPUR

    nak jemput mamafami buat macam mat gebu buat ... berminat tak ? kalau berminat , mamafami ikut macam tu ek .. pastu tinggalkan link di blog ben ..tqqqqqq

    ReplyDelete
  18. rindunye...dah lama kita tak jumpa rupanya akak dah balik msia.sejak saya balik msia dah lama tak bukak fotopages akak...tetiba jumpa blog ni..rindu sesangat.

    *** cuba le buat marble cake guna tepung optima...sedappppp!!!!

    ~aida kyushu~

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!