Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (3) Apam (20) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (120) Brownies (15) Cakes (113) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (5) Fondant (1) Gifts (1) Health (1) HELP (1) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (99) Lauk-pauk (117) MANUALS (2) Muffins (38) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (12) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (22) Rice n Noodles (52) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (9) Stories (14) Tag (9) Trips (8) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Sunday, March 28, 2010

Red Bean Cake



A very good morning to all of you! I hope everyone is keeping well...

Did you turn off the lights yesterday night from 8.30pm till 9.30pm? I turned off the lights at 8.25pm till a few minutes after 9.30pm. Why earlier? Because Akademi Fantasia 8 starts at 8.30pm and I am just too lazy to get up and off the switch once I am comfortably sitted right infront of my TV. Hahaha... And why a few minutes after 9.30pm mama? Hmmm... just! This year, there were less dark houses around my neighbourhood compared to last year's Earth Hour Campaign.

While in the dark, I watched AF8, alone. Hubby went upstairs to watch his golf and Syahmi, watching his own channel. The second AF8's concert was just so so to me. And my favourites are still Adira and Iwan.

Right, now for the recipe to share. I came across this recipe at Ayu's Blog. Fell in love at first sight with her cakes. If only it was daytime when I saw the recipe, I'm sure I would have tried it straight away. But because that was just before midnight, I don't want to wake the whole neighbourhood up with the sweet sound of my mixer! Hahaha... Thank you Ayu for sharing this lovely and soft recipe. I followed the recipe that she had altered and also made a few adjustments to her altered recipe. Allow me to post the recipe here for others to try. To those who wants the Malay version of this recipe, kindly visit Ayu's red bean cake entry.

Red Bean Cake

RED BEAN CAKE
Source : Ayu

Ingredients :

15 floral baking tins
enough red bean paste (I used the readymade paste)
3 large eggs
220g sugar
2 tablespoons honey
350g plain flour
50g corn flour
25g ovalette
2 teaspoons baking powder
90ml water
1 teaspoon vanilla essence
100ml oil
50g almond slice (I substitute with almond nibs)
enough chocolate rice (I added)


Red Bean Cake

Method :

1. Grease each baking cup with a little margarine and flour.
2. Beat eggs, sugar and honey in a mixer for 2 minutes. Add in ovalette.
3. Add plain flour, corn flour and baking powder. Mix till fluffy.
4. Add water and vanilla essence. Mix well then remove from mixer.
5. Pour in 100ml oil and mix well using a wooden spoon.
6. Spoon1 tablespoon of mixture into the prepared cups. Top it with a bit of red bean paste and cover with mixture till 3/4 full.
7. Sprinkle with almond nibs and chocolate rice. on top.
8. Bake in a preheated oven at 175C for 25 to 30 minutes.

Red Bean Cake



21 comments:

  1. good morning.yes we switched off all our lights,but not the tv,I guess you know why.....you were already offline when I saw yr msg last night,sorry.sedap betoi cake ni,rasanya nak cuba la,I'm still alive,only my mind is in a million places,bye,khuda hafiz.

    ReplyDelete
  2. wadussss udah sampai ke sini keknya! harus sampai ke jepong jugak nih! zasss tgk tepung! hihihi

    ReplyDelete
  3. salam mama. wooo weeee, kek comey dah keluar...jom kita tukar dgn ayam vandaloo..hehehe, ma tu jerawat batu ek...seksinyaa..i likeee!!!...hahahaha

    ReplyDelete
  4. salam Ma...wahhhh..kek ni dah sampai sini ek?? kita baru survey..something different ni..

    ReplyDelete
  5. template baru yang menyegarkan :)

    ReplyDelete
  6. minatnya tengok kek yg comel nih..amik resep ni yeee..bestnya jamu mateee

    ReplyDelete
  7. gebunya nampak kek tu....
    tengok insyaAllah masuk dalam list dulu..heee

    ReplyDelete
  8. MAK TEH :
    Hi Mak Teh. When you replied my message, I was comfortably seated infront of the TV. Wishing you speedy recovery Mak Teh...

    hana :
    Kalau travel kat cyber ni, kejap je sampai Hana... Tak caya, tengoklah nanti, jap lagi sampailah kat Nihon tu...

    Mat Gebu> :
    Waalaikumussalam Mat. Ha ah, kek ku dah memunculkan dirinya untuk tatapan umum. Hehehe... Boleh aje tukar Mat, sebab ma suka yang pedas dari yang manis...

    Yat Maria :
    Waalaikumussalam Yat. Masa tengok gambar kek ni kat blog Ayu, ma memang dah fall in love dengan rupanya. Tak sabar nak cuba... and I don't regret.

    Wafaa :
    Terima kasih Wafaa....saja nak ubah selera mata...

    izahdaut :
    Sila cuba nanti ye Izah...

    leen hussain :
    Kek memang lembut dan gebu... nanti Leen cuba ye...

    ReplyDelete
  9. Salam Mama, cantiknya kek tu, rasa macan nak ngap aje...

    ReplyDelete
  10. Ma, kalu bagi Mat kek nih tinggal sikit kat Ummi, kang habis dia nak semua...cantik la guna acuan teciik2 camni eh...eh kita pnya acuan kembang lg dr ni..nnt mst kek tu pecah pulak bila naik eh Ma..pinjam acuan..hehe

    ReplyDelete
  11. Salam mama..baru dapat jalan2 dah malam ni!!..Sorry reply you late..Alhamdullilah, kena dengan selera mama..phew!..hehe..

    Yours looks better dengan acuan mama pakai tu..ha lepas ni tak payahlah sampai termimpi2 lagi kan..hahah..thanks again for trying ya mama..

    ReplyDelete
  12. Opps..sorry ..mintak izin nak link blog mama nilah..susah kalau tak di linkkan, kena pergi rumah orang dulu baru dapat masuk kesini..hehe..thanks..

    ReplyDelete
  13. lembut dan gebu rupanya.. loveee it

    ReplyDelete
  14. dah masuk list dah red bean cakes ni tapi lum smpat buat lagi, gupernya mama dah buat dah, cntikkk..lah! mama, nak tanya red bean tu letak bawah skali atau ltk adunan dulu baru intinya dan tutup lagi dgn adunan tu?

    ReplyDelete
  15. HUWAAAAAAAAAAAAAA.....menangihhhhhhhh tgk dianyer kek nih...mcm dia gak..gebusss...rasa nak pecet2 tau

    ReplyDelete
  16. sedapnya...menggiurkan...tapi ada bahan yang tak cukup pulak..kenalah kiv

    ReplyDelete
  17. Hi my dear!!! Loved ur red bean cake! Simple awesome lor...mintak sikit...:) take care ya!

    ReplyDelete
  18. TREAT AND TRICK :
    Waalaikumussalam. Terima kasih ye...Agak kalau boleh main cekup dan ngap dari screen komputer, mama dah lama cekup semua makanan kat rumah orang... hehehe

    Ummi :
    Daripada nak pinjam acuan mama ni, baiklah beli sendiriUmmi. Leh buat koleksi harta karun untuk anak-anak dara Ummi tu nanti...ahaks...

    Ayu :
    Waalaaikumussalam Ayu. Very busy I see.. Ha ah, bila dah buat sendiri, dah tak mimpi mimpi lagi... hihi...

    Ayu :
    Thank you so much dear.Terharu gitu....

    ♥peachkins♥ :
    It is soft and fluffy... wink

    fuzidss :
    Rupa dan rasa seiring tau....

    Am (Flora Heights) :
    Since mama menggunakan red bean paste yang dibeli dari bakery, mama tak letakkan terus di dalam cups tu. Mama sudukan sesudu setengah adunan dulu ke dalam cawan. Letakkan red bean paste dan kemudian sudukan lagi adunan ke atasnya sehingga 3/4 penuh.

    Jasmeen :
    Hihihi... teman gebus ye... yo la tu. Eeee jangan ler pecet kita punya kek ni wei... Kita sayang banget ni sebab dia jelita!

    kak ina kl :
    Bahan apalah yang koreng tu? Gi kedai bakery cepat ye....

    ♥LOVE2COOK♥ :
    Hi Love.... Love datang lewat sket je. Baru habis ngap the last one! Hihihi....

    ReplyDelete
  19. salam kak mamafami..
    saya nie silent-reader..suka sangat gie blog akak...ada gakla try recipe2 dari blog kak mamafami..siap saya link lagi blog akak..nanti boleh x gie amik award kat blog saya..tq, kak...

    ReplyDelete
  20. Salam mama..mmg sedap kek ni..kite suke rasanya..tp kite bikin tak secantik mama bikin..

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!