Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (3) Apam (20) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (120) Brownies (15) Cakes (113) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (64) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (5) Fondant (1) Gifts (1) Health (1) HELP (1) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (99) Lauk-pauk (117) MANUALS (2) Muffins (38) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (12) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (22) Rice n Noodles (52) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (9) Stories (14) Tag (9) Trips (8) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Wednesday, March 31, 2010

Banana Cake (Chef Zu)





Too much to do in too little time! That's how I am feeling at the moment. I declare, this week as a VERY BUSY WEEK for me. I guess by the end of this week, I'll be flat. At the same time, making duaas that next week will be a hassle free week for me or... I'll demand a vacation! Hahaha... Keep wishing...

Anyway, let's not waste time. I will slowly update on our surprise visit to Fatin's hostel yesterday and yes, I have awards to collect and 'assignments' to do before that. InsyaAllah, slowly but surely.... For today, I am going to post this cake recipe, taken from the ever so busy lady Mak Lang Azie who got it from Chef Zubaidah. Thank you to both ladies for sharing this lovely recipe with all of us. Allow me to translate and post it here....

Banana Cake Chef Zu

BANANA CAKE
Source : Chef Zubaidah

Ingredients :

200g flour
1 teaspoon bicarbonate soda
1 teaspoon baking powder
150g ripe bananas ~ mashed (I used 2 ripe bananas, medium size)
3 eggs
1 tablespoon ovallette
a few drops of banana essence (I added)
170g castor sugar
120g melted margarine
Enough chocolate rice/vermicelli ~ coat with a bit of flour

Method :

1. Sift flour, bicarbonate soda and baking powder. Set aside.
2. Beat eggs, ovalette and banana in a mixer over medium speed. Add in banana essence.
3. Add in sugar a little at a time. Continue beating. Pour in the melted margarine.
4. Fold in the sifted dry ingredients and the chocolate rice.
5. Pour into the prepared tins.
6. Bake in a preheated oven at 180 C for 40 to 45 minutes. (Oven temperature and baking time may differ)

Banana Cake Chef Zu


18 comments:

  1. Salam mama! apa2 pun yg berkaitan dgn pisang2 ni mmg kita sukeeeeeeee sgt! suke bau dia dbakar tu mmg harum! masuk list! satu lg variasi resepi kek pisang maceh ma!

    ReplyDelete
  2. aduh...sedapnya kek ni kelihatannya...mama!! lapo kek pisang...hehe

    ReplyDelete
  3. alapakkkk bestnyer nengok kek nih! harus masuk list neh!!

    ReplyDelete
  4. Salam mama,

    Apa khabar? Kek pisang,ish my feberet tu..tak tolak punya..tq for sharing the recipe.

    Your niece Zana mesti dah besar skrg ni?? Peluk cium buat dier...hihi.Take care.

    ReplyDelete
  5. maaaaaaaaa..kita xnak ckp apa..nk tgk je...dah slmat msuk perut..mksih ye ma bgi kita rsmi kek pcang sdp ma ni..lain kli leh g jejln lgi tu...muahhh..lebiuu..

    ReplyDelete
  6. salam mama..kita pun wat kek pisang chocolate cip petang td..tp lom updet lg kt blog..hehe!! nmpak sedap mama punyer kek nih..kena masuk listla nmpaknye!

    ReplyDelete
  7. Salam mama. Kek ni nampak moist ler, masuk list dulu, pisang kat pokok 2 tandan belum ripe...hehe

    ReplyDelete
  8. salam ma..kebetulah pisang ade. choc rice ade..cuma semangat nak meng'kek' je tak dek..huhhu cedok resepi dulu..harap2 buat sebelum pisang lebam!

    ReplyDelete
  9. salam mama.... nak buek pun sonang niii... dah masuk list in waiting tapi entah bila menjelma kat blog...ahahahaha

    ReplyDelete
  10. salam mamafami.
    telan air liur klak-klak (kata org kelantan) kakchik tengok kek pisang ni. sudah pasti rasanya pun enak.

    ReplyDelete
  11. MamaFami, all I can say is, 'WOW'! One more time, 'WOW'!
    You are good! The cake looks perfect! I can get the lovely scent here too.
    Outstanding!
    Lee.

    ReplyDelete
  12. apa2 jenis pisang pun boleh ke?

    ReplyDelete
  13. salam mamafami..happy birthday buat fatin..semuga berjaya di dunia dan akhirat..

    sana sinun kek pisang..laku sungguh pisang kat kedai ek.

    ReplyDelete
  14. Salam MamaFami...yummy 2 biji pisang jer cukup erk nak wat kek ni...ooo nanti kita check peti keramat tu..rasanya ada kot 2 biji pisang yang nak menopause...( di ambang...lahtu!)..Ya Allah berikanlah aku kerajinan....sebab nak sangat rasa kek sedap kat skrin tu!!!

    ReplyDelete
  15. salam Mama..pergh! enaknye ..kite mmg suka sangat kuih2 yg berpisang ni..

    semuga mama sejahtera sentiasa dan bergembira selalu hendaknye..

    ReplyDelete
  16. sungguh tempting cake pisang mama ni!!..ada lagi tak ma?..

    ReplyDelete
  17. salam mami, sihat ke tu? ros tak boleh tgk lah kek pisang ni, mmg suke sgt, thanks ya mama share resepi kek pisang ni, nnt ros nak cubae lah...

    ReplyDelete
  18. ijayuji :
    Waalaikumussalam Ika... Kat rumah ni pulak, kalau pisang tak berapa nak jalan kecuali kalau mak ma ada la...

    epelijau :
    Kelihatan sedap dan rasanya pun sedap tau Am....

    hana :
    Ooo alaPAK pulak eh.. baru nih... leh folo! Hahaha....

    Nuridah :
    Waalaikumussalam Nuridah. Alhamdulillah sihat. Most welcome. Nanti cuba ye. Ha ah, Zana dah 4 tahun hari tu... lama tak jumpa dia.. Kalau jumpa memang peluk cium minah tu....

    maz :
    Nanti mari le lagi eh.. teman ma breakfast... pas tu nanti ma saji benda lain pulak. Wah, macamlah rajin benor!

    inahar ali :
    Waalaikumussalam Ina. Kek pisang Ina tu mengancam apa... banyak chocolate chips!

    HomeKreation :
    Waalaikumussalam Along. Wah, rumah Along ada tanam pokok pisang ye. Senanglah nak dapat daun dan buah pisang ye....

    mokwonik :
    Waalaikumussalam Mokwo. Semangat meng'kek' tu akan datang, kalau mokwo simpati dengan nasi si buah pisang... hehehe...

    leen hussain :
    Waalaikumussalam Leen. Sonang yo nak buek... jangan tak buek yo....

    kakchik :
    Waalaikumussalam Kakchik... insyaAllah sedap rasa kek pisang ni...

    Uncle Lee :
    Hi Uncle Lee. Thank you for dropping by. And thank you for your kind words ya.... Had been pretty busy these couple of weeks. Will try to drop by you 'place' soon ya... take care...

    Anonymous :
    Frankly speaking, mama kalau buat anything to do with pisang, mama main cebur je apa pun jenis pisang yang ada... janji pisang! Hahaha...

    kak ina kl :
    Waalaikumussalam Kak Ina. Terima kasih wish Fatin ye dan amin atas doa akak.
    Ha ah, tadi kita gi kedai, pisang out of stock kak... hahaha...

    Watierman, rmanbkr :
    Waalaikumussalam Watie. Ha ah, all it takes, 2 biji je dapat 2 foil tu. Jimat kan? Ya Allah, kau makbulkanlah doa rakan ku ini... agar kerajinan milik dia.. amin amin ya rabbal alamin...Ala Watie, tak yah mintak doa pun, Watie memang dah terlebih rajin laaa.....

    Datin El :
    Waalaikumussalam Datin El. Nampaknya ramai sungguh yang sukakan juadah berasaskan pisang ye.... Amin atas segala doa Datin El. Terima kasih...

    Ayu :
    Habis dah lah kek pisang ni. Satu tray bagi kat my brother. 1 tray lagi, dapat bagi kat Maz dan juga kat adik di kedai dobi tu... hehehe.... Itulah antara mangsa mangsa ku!

    ros@JMC :
    Waalaikumussalam Ros. Hari ni tak berapa nak stabillah. Agaknya mama dah terlalu letih this week. Ni lagi sorang yang suka pisang ye. Boleh bukak Banana Fan Club ni! Ahakss....

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!