Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (4) Apam (20) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (120) Brownies (15) Cakes (113) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (5) Fondant (1) Gifts (1) Health (1) HELP (1) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (99) Lauk-pauk (118) MANUALS (2) Muffins (38) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (12) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (22) Rice n Noodles (52) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (9) Stories (14) Tag (9) Trips (8) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Tuesday, February 9, 2010

Steamed Sandwich Layered Jam Cake


Kept telling myself, not to blog hop so much but I just never listen! I still do it repeatedly. Ended up, feeling happy with the loads of new found recipes but at the same time, stressed out because I don't think I'll manage to try all of them though I'd really love to. Why can't try all of them mama? The answer is, who's going to eat them all? My family is not that a good eater. They are not so adventurous as me...that explains the difference in our sizes. Them, in the range of S to M and me alone, in the category of above XXL! Hahaha... tak apa, janji hati senang dan tak menyusahkan orang lain, sudah!

But nowadays, I have to thank all the tuition teachers, my hubby's cousin's family, Iddin's family and Harith's family for being there for me. They are the ones who terpaksa are willing to be my food tester. I hope you guys won't be asking for an early retirement ya... I have lots of recipe still waiting to be tested... hahaha...

For today, let me just post this Steamed Sandwich Layered Jam Cake, recommended by Mak Lang Azie. I've made a few changes to the recipe to give more variety. Thank you Mak Lang for sharing the recipe with us. The cake turned out to be soft and yummy.



STEAMED SANDWICH LAYERED JAM CAKE

Ingredients
:

3 eggs (medium size)
1/2 tablespoon ovalette
30g water
100g castor sugar
100g self raising flour
20g milk powder
30g cooking oil
1 teaspoon vanilla essence
1 teaspoon chocolate emulco (I substitute with orange coloring)

Filling : Mango pie filling

Method :

1. In a mixing bowl, beat eggs, sugar, ovalette and water till thick.
2. Sieve the flour and milk powder. Fold into the creamed mixture.
3. Lastly pour in oil and mix well.
4. Take out 2 tablespoons of mixture and add the emulco. Mix well and pour into a piping bag.
5. Pour the plain mixture into the baking pan. Pipe straight lines with the colored mixture on top. Using a cake tester or a clean toothpick, make lines across the piped lines to give that zigzag effect.
6. Steam for 20 minutes.
7. Slice the cake into 2 pieces and spread the jam. Sandwich the cakes together and enjoy.

15 comments:

  1. Tgk je dah tau kek tu lembut.. emm terliur daaa...

    ReplyDelete
  2. mama fami..tengok meatloaf tu yang terliur..sedappp tu..pakcik guard mesti keluar air liur tu:) suka lah design spice n splendour ni cantik:)

    ReplyDelete
  3. wallahhhh! tgk pong dah tau lembut gebus masa mengunyah! org tua xde gigi mesti suker kek nih! apatah lg kiter yg tk tua! oppss blom tua! (perasan masih belasan taun! hihihi)

    ReplyDelete
  4. Salam Mama..
    dekat² ngan rumah mama ada rumah kosong tak...Nak pindah sanalah...nanti mama tak sedih lagi pasal ada orang yang sukarela ni nak temankan mama explore resipi² mama tu....ha ha ha

    ReplyDelete
  5. Salam mama! alalalala...nmpk tersgt lembutnyer kalau budak2 kena seletkan jem cekelat baru laku yg buah2 ni kena org tua yg makan ehehe...

    ReplyDelete
  6. Hahaa...kelakor la pulak xda food tester kat rumah eh..meh pggil kitaorg ramai2 makan. No hal...size baju belakang cerita..hehe. Ma, tengok tekstur pun punyalah gebusss..sure makan nnt tekstur badan ku begitu jugak...huh! Oleh itu, ku ingin minta saja sepotong dua dari mu, xleh buat nnt 'ter'sengaja, 'ter'makan 'terbanyak...uwaaaaa..Boleh kan Ma..

    ReplyDelete
  7. Uish, looks tempting! ;)

    Well, luckily my son is willing to test my cookings! Hehehe, he's a great critic. If nice, he'll compliment, If no...he'll say NO NICE on ur face!

    Hubby is my 2nd tester whenever he's at home. :D

    Next would be my little daughter! kiki...

    ReplyDelete
  8. steamed bread has this distinct flavor.. and I love it.

    ReplyDelete
  9. bravoooooo....npk sungguh ayu...hehe

    ReplyDelete
  10. Mama FaMi bersize xxl? Takde pon.

    ReplyDelete
  11. macam texture apam baghdad Pekan, Pahang... uummmm, drooling..!!

    ReplyDelete
  12. hahaha zana pun suka blog hopping bila ada masa then copy & paste recipe dlm file...cuma tak serajin mama untuk mencuba... tak ada motivasi..isu yg sama ngan isu mamafami, yg kat umah ni tak rajin makan, and kalau buat tak tau nak kasi sapa...tpt baru ni lum kenal neber...

    promosi tiramisu cuppies & baby cistat in Penang, layari http://zanaz70.blogspot.com

    ReplyDelete
  13. salam mamafami,bt breakfast sedap ni.pekena kopi ais - voila!

    ReplyDelete
  14. Rinn pun dah lama tengok dan nak buat tapi tak jugak buat-buat resipi ni... he he

    Ma ni saja memperbesarkan isu... Mana ada mama size XXL.... entah2 XXS !!!

    ReplyDelete
  15. ziedazzle :
    Nak tahu rasanya, kenalah cuba buat ye Zie...

    MamaTiaMia :
    Baru tengok dah rasa macam sedap kan. Nanti kalau MamaTiaMia buat, barulah betul-betul dapat merasa kenikmatannya!

    hana :
    Hihihi... tk tua ye? Bukan TAK la, tapi BELUM... hehehe...

    Sue@Nenie :
    Waalaikumussalam Sue...sebelah rumah mama ada kosong tau Sue. Owner baru je cat rumah, nak bagi sewa...banner pun dah tertampal kat depan gate tu. Meh ler...

    ijayuji :
    Waalaikumussalam Ika. Betul tu, kalau selet cekelat, mesti now you see it now you don't kan Ika...

    Ummi :
    Esh, kalau panggil ramai-ramai, takut tak cukup pulak!

    ♥LOVE2COOK♥ :
    My 'victims' kat rumah ni, not so cooperative la.... choosey. So kenalah bagi kat neighbours dan cikgu-cikgu tuition saja. Hahaha..Kesian diorang kan?!

    ♥peachkins♥ :
    Yummy!

    maklang azie :
    Thank you Mak Lang sebab sudi kongsi resepi ni ye...

    Wafaa :
    Ehemm... ye ke tuuu? Bukan XXL eh? Tapi kalau tengok dalam gambar, rasa macam TRIPLE XL je!

    MULAN :
    Hmmm... apam Baghdad? Kat Pekan Pahang? Hmmmm...

    zanaz :
    Zana kena buat baik dengan jiran tetangga. Barulah boleh jadikan mereka mangsa-mangsa testing kita...hahahhaa...

    Deliah's Deli :
    Waalaikumussalam Deliah... wah, combo baru lak ye...kuih dengan kopi AIS? Orang selalu minum kopi-o panas...:D

    Rinnchan :
    Jangan tengok je Rinn... buat la pulak. GARENTI lagi cun melecun punya. Sapa kata ma XXL? Ma xxXL tau! Hahahha... XXS? Ohhhhhhh how I wishhhhhh!!!!! Sungguhlah Rinn, dari anak dara dulu pun, tak pernah pakai S... kita ni jenis berisi! Gebusss... macam kuih ni gak! Hahahhaa

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!