Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (4) Apam (21) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (123) Brownies (15) Cakes (120) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (6) Fondant (1) Gifts (1) Health (4) HELP (2) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (103) Lauk-pauk (121) MANUALS (2) Muffins (39) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (13) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (25) Rice n Noodles (56) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (12) Stories (14) Tag (9) Trips (10) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Tuesday, February 23, 2010

Apam Koko

.....at times, whatever I said I am able to do, turned the other way round... that will be revealed in my upcoming entry...

Well the story continues.... Sal had asked me if I could whip up something nice and soft for her to bring to her MIL's place. She suggested for Apam. And I confidently said Yeah Sure... sometimes my confidence is scaring me! Hahaha... A day before the collection date, I tried a new apam recipe. Well, that one didn't turn out nice. So I said to myself, let me just use the recipe that I've used before. And on THE day, I got to work. I was so upset with the outcome. Macam kena sumpah je mama punya kuih apam tu... huhuhu... Since I ran out of time, I just gave Sal to taste. Luckily besides the apam, she wanted some savory tarts. At least that saves the day!

When I came back home from sending the goodies to Sal, I saw my steamer on the stove and still not satisfied with the failure that I've just bitterly accepted, I went on the net and start browsing for new apam recipe. My 'hop' brought me to Am's Kitchen and chose Apam Koko among all the other apam recipes that she had served in her blog. Thank you Am for healing my disappointment for that day. And Ain, you're just the lucky ones to get both unfailed products. Ain had emailed me, whenever I am making anything for orders, just make a few extras for her to taste. So this is her first time tasting my food. Thanks Ain for the feedback. Alhamdulillah, glad you liked them... To Am, thank you so much for sharing this lovely soft apam recipe with all of us.... Allow me to share the recipe here.....



APAM KOKO

Ingredients :

2 cups flour
2 tablespoons (heap) cocoa powder
11g instant yeast
1 cup sugar
1 cup water



Method :

1. Sift flour and cocoa powder. Add in yeast.
2. Dissolve sugar in water and pour into the flour. Mix well.
3. Keep aside for 20 minutes to rise.
4. Grease the plastic cups with a bit of butter. Prepare the steamer.
5. Spoon the mixture into the prepared cups till full.
6. Steam for about 5 to 6 minutes. Remove from the steamer and ready to serve.



18 comments:

  1. salam mama!! kita suke segala jenis apam tp kan (ayat yg sama kita guna kat sume umah org) lebih bahgia kalau ada kelapa parut hihihi.,..

    ReplyDelete
  2. Salam Mama..
    ya ya ya..kite paham apa rasanya bila kita membaking dan hasilnya tidak seperti yang diharapkan..(bukan orang len, akulah itewwww yang selalu kecewa especially baking cake)

    ReplyDelete
  3. mama..nanti nk guna talian hayat ma pulak hihihih buat apam koko nie..

    ReplyDelete
  4. akhirnya kluar jgk apam ckelat ma ni..elok je tu ma..apam pink bila plak nk kuar tu..muahhh...

    ReplyDelete
  5. Salam MamaFami....golek mai sini 2 bijik apam koko mu itu.....sedapnya....kalau dapat segolek dua....nak nya FOC!!!

    ReplyDelete
  6. Salam Ma..
    cuba lempau kan barang seketol dua kat sini....nak jugak ngasser....
    -luv QJ.

    ReplyDelete
  7. ijayuji :
    Waalaikumussalam Ika... Ala mama malas panjat pokok kelapa la Ika... pas tu malas nak parut kelapa. Tu sebab kuih apam mama ni togel je! Hahaha...

    Sue @ Nenie :
    Waalaikumussalam Sue.... Eee mama kan, kalau buat experiment kecundang kan... makan dalam oooo... hati sakit. Dan hanya boleh dileraikan kalau mama berjaya buat benda yang sama, tak kiralah guna resepi yang sama atau yang lain. Pokoknya...mesti jadi! Kenapa dengan kek Sue. Cuba try test apa yang ma suggest ni ye... bila masukkan tepung, Sue kacau guna senduk kayu. Bukan kacau seenak rasa tau, tapi kaup balikkan manja-manja gitu. InsyaAllah kek jadi lembut. Sebab dulu, mama pun kantoi gak buat kek. Bila buat procedure ni, barulah jadi KEK dan bukan BINGKA. Hahaha....

    ana :
    Tak yah baziaq talian hayat Ana oi. Hang pi beli yeast yang baru jaaaa..... hahaha...

    maz :
    Sabor saborr..... satu satu ler... biarlah suspen sket.....

    Watierman, rmanbkr :
    Waalaikumussalam Watie. Apam dah selesai ler. Sebab buatkan untuk Ain dan di masa yang sama, sebagai penebus kekecundangan ku sebelum ini....

    QueenJay :
    Waalaikumussalam QJ. Ish... kita kalau nak bagi kan, kita bagi sopan sopan je tau... tak men aar lempau lempau... takut salah landing je nanti! Kah kah kah!

    ♥LOVE2COOK♥ :
    Adoi Love...everything I sajikan kat sini, semua pun you nak. What a big appetite you have there... hahaha... just joking dear....

    ReplyDelete
  8. Wow mama, something new! Tak pernah nampak kat pasar lagi kuih ni! Nak buat pun, along takda acuan...

    ReplyDelete
  9. Salam Mama,
    hah? apam ni eggless ek? kite tak pernah buat apam... best nye nampak. gebu je...

    ReplyDelete
  10. dah lama tak buat kuih manis... diet lah konon! konon!!!
    ma, musim2 panas cenggini minum air barli suam (barli yg direbus sendiri - barli serbuk tak aci!), bagus utk kurang kan panas badan.. klu dpt kembang semangkuk + chinese dates + gula batu pun bagus.. kasi kurang sket panas dlm badan...
    pastu, dengar org kata jgn minum ais sbb ais tu panas sebenarnya.. betul ehh..?

    ReplyDelete
  11. wahhh...asik mengapam aje ye ma...nantikan apam pecah wa lak..ekekeke.....

    psstt..cantik le logo yg chef batu tu ckp...

    ReplyDelete
  12. gebusnya apam mama ya..! menjadi sungguh nmpk.. thaniah..! kita ni pun antu apam tau.., tu yg yg dapur kita balik2 menu apam memanjang..

    ReplyDelete
  13. HomeKreation :
    Kalau teringin, why not try buat dalam loaf pan. Rasanya boleh kot sebab this apa, texture dia macam kek..

    ♥peachkins♥ :
    You bet!

    ijan :
    Waalaikumussalam Ijan. Yes this apam is eggless which makes it even better kan> Hehehe.. Naper tak pernah buat? Cubalah. But then, kalau Ijan jenis yang tak berapa suka makan kuih apam, then tak yahlah....

    linahilmin :
    Wahhh Lina diet eh. Bagus tu. Mmmm thanks for the tips. Nanti mama cuba ye....

    maklang azie :
    Tu la tu, asyik mengapam, badan pun cam dah dipam pam... kih kih kih...
    Wah, Mak Lang wat apam pecah apa lak ni? Wat suspenggg je...

    Am-flora :
    Alhamdulillah berkat resepi yang Am kongsikan, terhasillah apam yang lembut lagi enak ini. Terima kasih ye...

    ReplyDelete
  14. Ma, apa ada pada rupa, most important thing is the taste, sure sedap ni...Maybe mood Ma tergesa2 kot, so apam tu pun masak ala-ala desperate jek..hehee..kalau campak sini, mmg semacam je laku Ma..no more worries..hehe

    ReplyDelete
  15. I made this tonight. It was my first time eating apam and I enjoyed it a lot. Thanks for posting the recipe! I read your blog every day and have found so many delicious things to try that I wouldn't normally see here in England. Thanks Mama!

    ReplyDelete
  16. Hai apa khbr smua peminat apam? Sy dah buat apam koko ikut resepi ni,memang menjadi,enaaak.Sy buat guna koko van hauten jd takla rasa pahit2.

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!