Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (4) Apam (21) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (120) Brownies (15) Cakes (114) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (5) Fondant (1) Gifts (1) Health (4) HELP (2) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (102) Lauk-pauk (118) MANUALS (2) Muffins (39) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (12) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (22) Rice n Noodles (53) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (12) Stories (14) Tag (9) Trips (8) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Sunday, December 6, 2009

My First Fondant Cake...For Alin & Wizam


Tak do kojo cari kojo, ado kojo tocongang-congang tocungap-cungap!
That's how I describe myself at the moment. I had challenged myself to prepare a fondant cake for Alin's wedding. Alin is my hubby's late cousin's daughter. She's getting married today at 9.30am to Mr Wizam. I had promised Alin's mom to bake her the hantaran cupcakes and decorated it with fondant. Alhamdulillah managed to prepare those cupcakes without much problem, as I've done these kind of cupcake's deco a couple of times before. Here are the cupcakes for Alin's hantaran....


Now comes the story of my own created challenge. Since I don't have the experience of covering a cake with fondant, Daalia had been kind enough to coach me. She had asked me to bake a cake and go to her shop to do the decorating. I thought that was the best idea because in case I am short of the things needed to deco a fondant cake, I can just buy it straight away from her shop. I went to her shop at 9.30 pm. Didn't manage to go earlier as I was pretty busy that day. Stayed there till 4.30 am! Yes, you read right...4.30 in the morning! I managed to deco the cupcakes and half-way done with the cake! I think I am just too excited, which makes me stayed awake with no problem at all! Infact, when I reached home, I still took time to sleep! I slept only for 3 hours, then woke up to finish decorating the cupcakes ordered by Khatijah.

Note : The edible image is from Eleafrost website.
Thanks Khatijah for ordering with me. Hope you like those cuppies. Happy birthday to your darling Arina.

At 11.30 am, I went back to Daalia's shop to finish decorating my fondant cake. Finally done at 3pm. I am a very happy lady! I am satisfied with the end product and I think, all the time spent is worthwhile. My heartful thanks to Daalia and Diana for the coaching. May Allah bless you both.....

I proudly present to you my first fondant cake.....

Note : The fondant that I had used for this cake is from Daalia's shop. You can find many other bakery products at her shop. Just click at Bakery Product's website.
ALIN & WIZAM
TAHNIAH SELAMAT PENGANTIN BARU. MOGA KALIAN BERBAHAGIA BERSAMA SELAMANYA...
AMIN....

~ Doa dari Pak Long, Mak Long, Fatin dan Syahmi ~

Warmest regards,

30 comments:

  1. 1st time buat fondant cake dh jd gini....WOW...impressive

    ReplyDelete
  2. Thaniah wakkkkk berjaya buat fondant cake !!!!! cantek wei... jeles kita ...... next time kalau ada fondant cake order, kalau orders kita full boleh pass kat awak la ekkk.....

    ReplyDelete
  3. mama...chanteknya...ini first time...2nd time tak tau lah macam mana cantiknya nanti...hmmm my first fondant...hampehhh...

    ReplyDelete
  4. Congrats on making such a lovely fondant cake for the first time!

    ReplyDelete
  5. Mama!! cantikknyer!!! baru first time buat pun cantik sangat dah tue... tahniah2 :)

    ReplyDelete
  6. mama fami ni tangannya memang seni .. cuma dia dok low profile sokmo .. hehe ... jgn mare ye maaa.... wakkk.. kita dah upload gambar kek awak kat blog kita ... hehe

    ReplyDelete
  7. cantik..cantik...cantik..congrats mama..cuma dya jer belom dapat semangat utk deco semula...huhu

    ReplyDelete
  8. waaaaaaaaaaaaaaa...nangis wa tgk wooooo...jelez2!!..mueheheheh...lawo banget la ma...ikhlas nih...congrate2!!!...x tercapai lg diakalku ini ma...

    ReplyDelete
  9. congrat ma.. cantik dn sweet jer..

    ReplyDelete
  10. Salam Ma..Wah, your 1st attempt looks great enough! Congrats!!! Nanti Ummi leh tempah la eh..hasil yang sangat halus la Ma...nak berguru leh ke..buka class kat YM eh..(*gurau je) hehe..

    ReplyDelete
  11. cantik nya....anak makteh papoo nak kawin nanti blh la mintak sis buat ye..i guess we'll be seeing more of beautiful fondant soon eh....tahniah.mak teh bila lai ntah la...ku takut sekali...

    ReplyDelete
  12. 1st fondant cake pun dah cantik...2nd,3rd???wahhh tak dapat nak bayangkan...congrats mama...santeknyeeeeeeee

    ReplyDelete
  13. Soooooo beautiful! serba boleh lah mama ni...bole jadi sifu online ni...hi hi hi

    ReplyDelete
  14. betul ker mama yg buat nih?
    cam takcaya..cam takcaya..
    (smbil geleng sambil garok2)
    tapiii....apa plak mustahilnya kan ma?

    Ish ish ish....jaki nyer! engeh3...

    ReplyDelete
  15. Hi Mamafami, I guess you have recovered from your 'not feeling well' other day, judging from the beautiful cakes here.
    Glad you okay now.
    And the cakes are beautiful! You are an artist....an architect of cakes. Lee.

    ReplyDelete
  16. sukerrrrrrrr....cantik nya love yang ada frills tu. Original. Keep it up!

    ReplyDelete
  17. First time gini...dah kira Bravo la ma..cayok!!cayok

    ReplyDelete
  18. Ni yg jeles ni...dia dok dekat dgn Daalia, boleh gak lari-lari pi kedai Daalia. Kita dekat dgn mamazieza tapi dia suka lari-lari...susah nak tangkap !!! ( Ni kalau dia baca sure Rinn kena pelangkong !!!!....)

    Cantik maa...berbaloi2 tak tidur tuuuu.

    Re : Ma bagi hadiah buku kakliza kat depa ni ka?? Right, saiz hadiah tak penting. Isi di dalam juga mau tengok huhhhh.....

    ReplyDelete
  19. WOWIEEE! Tersangat leeee cantiknyeee..ni yg ku jeles ni! bila laa sesi nak ajo intan pulok..ahaks! caiyok caiyok!berbaloi2.. ;)

    -nabialishad

    ReplyDelete
  20. Well done Mama! That cake look lovely. Im sure they are happy with the result. Apa flavor cake tu?

    ReplyDelete
  21. wahhh2..1st time dah vogue gini 2nd time pasti molotupp..hehee..leh perturun ilmu fondant pasnih :D tahniah yer mama ;)

    ReplyDelete
  22. perghhh!! cantik glosss!! biler ler nk pandai cam mama nih! huhuhu

    ReplyDelete
  23. fuyoooo....1st fondant cake !!!! canteknyeee....mama...

    ReplyDelete
  24. Jue :
    1st time buat tapi under supervision by super sifoo, tu sebab leh dapat hasil macam ni... Kalau mama yang

    taram sendiri, ntah apa yang jadi... hahaha...

    D.a.a.l.i.a. :
    Dek kerana awaklah kek tu jadi ropa tu. Kalau awak tak tunjuk ajar, tak tahulah kot rupa cekodok benyek kot...

    hihihi.... Hah, pass kat kita orders? Kita rasa, lepas tu kan, customer awak pun lari tau! Baru naya awak!

    Anyway, thanks a lot for your time and patience dalam menghadapi anak murid kertu yang sorang ni ye...

    jasamu ku kenang..... muahhh....

    zarin :
    Cantik ye... terima kasih. Mmm since the first one ni dah cantik, maka, takutlah pulak nak cuba yang second

    one sebab takut tak jadi cam ni lagi... hehehe...

    ?peachkins? :
    Thank you for your kind words dear...

    blogresipi.com :
    Terima kasih banyak ye. Alhamdulillah...tertunailah hasrat di hati (eh eh, macam pernah ku dengar phrase ini,

    tapi di mana ya.... ahaks... sorry Kak Ina, pinjam ayat power akak ye)

    D.a.a.l.i.a. :
    Tangan kita seni? Bukan ke awak kata tangan kita panas! Habis cair awak punya royal icing! Hahahaha...

    memang ye pun. Kita ngaku tangan kita panas. Kalau nak wat apa pun, gamaknya kena celup dalam ais la

    dulu! Hehehe... Thanks wak, tolong upload gambar kek kita dalam blog awak. Cantik gambau awak. Maklumlah

    guna kamera canggih kan.... DSLR vs Kamera Dapur! Hehehe....

    Dyah :
    Terima kasih Dyah. Jangan terus bersedih okay. Cheer up. Ramai ahli keluarga dan rakan-rakan lain yang nak

    melihat keceriaan Dyah... Life has to go on....

    Jasmeen :
    Amboi, panjangnya waa dia... hehehe... Ehhhhh jangan nangis jangan nangis... nanti abis mascara! Hihihi...

    Cantik tu pasal....tengoklah saper sifoo nya wei....

    K.Nor :
    Thanks K.Nor

    Ummi :
    Waalaikumussalam Ummi. Alhamdulillah managed to finish my mission. Wah.... Kiranya lepas ni tak kempunanlah nak cakap... ohh I've made fondant cakes before.. Hahaha.. orang tak kan tanya, how many times have you made fondant cakes kan... ahaks... sabor je la....

    ReplyDelete
  25. Mak Teh :
    Aiyoo Mak Teh, trusting me to make a fondant cake for your son is such an honour. Tapi takut tak tercapai mutu Sirim Mak Teh je.... Seeing more fondant? Huhu...that, I don't know!

    Fiza Nordin :
    Ada ke yang second or third Fiza oi.... cam samar samar je... ahakss....

    E-na Zarina :
    Sifu online? Oh gosh...masih jauh beribu batu lagi tuuuu.....

    QueenJah :
    Tu la kan, betul ke mama yang buat? Tapi rasanya betul kot... hehehe...
    Nampak terserlah kejakian mu itewww....ahaks...

    Muna :
    Apa yang cantek? Kek ke atau tukang buatnya? Muahahaha... nak je enterprem!

    Linda Hussin :
    Thanks Linda. Tapi memang betul, first time wat atas kek sebijik. Next time (if there is a next time la kan) nak try buat 100%. Wah, semangat tu!

    Uncle Lee :
    Hi Uncle Lee. That not feeling well is still with me, but then the semangat like power rangers makes me forget about it for a while, at least till I reach my goal! Wahhhh... Thanks for your kind comments...

    cikMilah :
    Thanks CikMilah.... love frills tu, idea tergempar... tercepuk je masuk dalam benak ni ha... hehehe...

    Linda :
    Alhamdulillah nak menjadi gak kek mama tu, tapi under supervision sifu tersohor...dan garang! Hahaha...

    rinnchan :
    Tu la, lenkali dok dekat dengan orang yang tak kuasa nak berlari! Senang sket kita kejar. Hehehe...MAMAAAA... Rinn ngata mama tu.... cepat kejau dia maaa..... hahahaha...
    Re : Yes, inilah pengantinnya yang ma hadiahkan set buku Kak Liza. Dia datang rumah, dia kata, dia dapat macam-macam hadiah perkakas dapur termasuklah buku masak. Jadi sekarang ni, dah tak ada sebab dia tak memasak. Hihihi...

    Wafaa :
    Thanks Wafaa dear...

    geraugebang :
    Terima kasih, terima kasih.....

    -nabialishad :
    Ajo Intan? Mama sendiri tak khatam lagi! Hahaha...

    Salt N Turmeric :
    Hai Farina, long time no see? Long time no update your blog? Berhijrah ke mana la pulak ye? Thanks for your kind words. At least I am happy with the outcome. Mama buat Choc Moist Cake

    HaSue :
    Terima kasih HaSue... mmm ada ke yang 2nd timenya tu? Ahakss....

    hana :
    Ala Hana tu cakap je... nanti sekali dia pegang fondant, terus jadi malatopssss......

    Fa'e :
    Thank you thank you thank you... suker kita! Hehehe....

    ReplyDelete
  26. cayalah mamafami...cun melecun kek fondant tu...jelesnyaaaaaaa hehehe

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!