Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (3) Apam (20) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (120) Brownies (15) Cakes (113) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (5) Fondant (1) Gifts (1) Health (1) HELP (1) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (99) Lauk-pauk (117) MANUALS (2) Muffins (38) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (12) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (22) Rice n Noodles (52) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (9) Stories (14) Tag (9) Trips (8) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Monday, December 14, 2009

Apam Marmar


Had been busy these couple of days. Plus not being in the fittest condition too. Took whatever vitamins and pills available to fight the virus but some manage to overpower my 'army'... leaving me feeling sick! Yes Uncle Lee, I took the Hor Yan Ho tea. I had the tea in my stock actually. Took the night tea, just plain tea without sugar or lemon added, hoping for a better result! But I guess, I lack of rest last week. So that explains....

Anyway, after baking those cookies for Alin, I had made some tart shells for Hazlina. Thanks Hazlina for ordering and hope you like them. Made a Banana Chocolate Cake for Watie's repeat order. Thanks Watie. Then only I started on the cookies for my abah's first hol. I had to make 100 pieces of cookies to be given out, plus 3 extra pieces for my nieces and nephew. At first, I had thought of a different design, a small flower with the word TERIMA KASIH written in royal icing, but then had to change it to a simpler ones as I was running out of time. I even had to ask Syahmi to help. He helped to paste the flowers onto the cookies and also cutting the ribbons for me. Thank you so much Syahmi for your help.... mama really appreciate it.... So these are the cookies for abah's hol....








Hubby had asked me to browse the Bonus Link website and see what we can redeem from the points we've collected. It's such a waste to loose the points just like that. After much browsing and thinking, I've decided to redeem for this electric steamer....


Used this steamer for the first time last week and I am so happy with the result. I guess I made the right choice in my redemption. I made this Apam Marmar which turned out to be so soft and nice. Got the recipe from Amal Hayati's Fotopage. According to her, she got it from K.Am's Blog. So thanks to both ladies for sharing the recipe with us....



APAM MARMAR

Ingredients : (Size 8 inch chiffon tin)

250 g self raising flour
200 ml coconut milk
170 g castor sugar
2 large eggs
1 teaspoon vanilla essence
1 teaspoon ovallette
a pinch of salt
Food coloring, green, pink, yellow

Method :

1. Place all the ingredients except food coloring in a mixing bowl.
2. Beat on low speed till the ingredients are well incorporated.
3. Increast to high speed and beat till fluffy and thick.
4. Divide to 4 portions. Add color to the 3 portions and leave the other one plain.
5. Grease the tin with butter. (I didn't grease my tin). Spoon each color on top of the other. Repeat till all the mixture have been used.
6. Steam for 45 minutes.
7. Leave to cool before cutting.



To Naseem and Family :
Takulandirani ku no ku Malaysia!
To Enoka and Family :
Welcome to Malaysia!

I hope both families will have a splendid time in Malaysia and return to Malawi with wonderful happy memories....

Have a nice day everyone!

37 comments:

  1. wow..!!! mama cntiknya cookies tu, colourful lagi.. apam pun gebunya! geram...

    ReplyDelete
  2. mama try amalkan minum madu bancuh ngan serbuk kayu manis ya . minum suam2, pagi2 bila perut kosong.it will help to boost your immune system Insya-Allah. get well soon ya!

    ReplyDelete
  3. kita suka fc ma ni..cantik kemas...manis ye ma...

    ReplyDelete
  4. comelnya cookies tu.. apam marmar mama tuh naik n senyum elok ja..mesti mase bukak penutup pengukus ikut senyum tgk hasilnya..hehe

    ReplyDelete
  5. kaler2 yg sweet gtu dh tentunya mamafami! ai loikeeeeeee!! kukismu makin mengancam la ma! sayang nk makan!!

    ReplyDelete
  6. cutenyer kukis tuu....!! tambah pulak kerja tangan mama yg begitu teliti dlm setiap produk yg dihasilkan.. pasti pelanggan puas hati..
    apam tu pun.. menggoda betolll..

    re: ma.. skrg ni sy mmg dah kena tukar profesion kot.. pasal dah lama tak bereksperimen..dak alin tu dah pandai takbg ibu dia dok dapur lama2.. so amik jelah apa2 gambor yg merapu.. kalau dak nnt fp sy bersawang pulak.. hehehehehe...

    ReplyDelete
  7. Am-flora :
    Terima kasih. Mmmm rasanya Amal ambil resepi dari your blog ye? Nanti kita linkkan your name to the recipe ye. Maaf banyak-banyak....

    mokwonik :
    Haha...cinnamon and honey... I've posted the article long time ago, in batches, masa kat Malawi. Dah lama sangat, sampai dah terlupa. Terima kasih kerana sudi ingatkan mama kembali ye. InsyaAllah will do... thanks for your duaas....amin.

    maklang azie :
    Terima kasih Mak Lang. Kembang hati kita kejap. Hihihi... InsyaAllah cookies ni sedang elok je manisnya. Tu sebab kita adjust amaun gula dalam biskut untuk dipadankan dengan fondant nanti....

    HaSue :
    Kuih apam tu, bila kita tak mau dia tersenyum, dia tersenyum pulak! Tengok both the ladies punya, elok rata. Agaknya acuan ma terkecil ke? Tak yah bukak pengukus lagi dah senyum sebab pengukus tu leh see through.. dari jauh dah senyum simpul tengok kuih apam jadi cantik... hehehe...

    Fiza Nordin :
    Thanks Fiza. Untuk pengetahuan Fiza, mama tak gunakan royal icing untuk deco cookies ni. Mama guna fondant sepenuhnya. Fondant tu pulak, boleh dibeli di Bakery Products

    hana :
    Betul betul betul.... i love colors! Sayang nak makan? You should have seen how my nephew and nieces makan.... tanpa belas kasihan tau! Hahahaha... tapi kesian kat diorang, Mak Long dia terlarat nak bagi sorang satu je this time. Time is running out... nantilah kemudian kemudian bila Mak Long diorang dah bernafas semula, leh la bagi lebih sket...chewah.... tak janji...tapi cakap je! Hahaha...

    MaDiHaA :
    Terima kasih Madihaa. Kukis tu bukan untuk order customer tapi untuk bagi berkat masa kenduri Hol Pertama abah mama. Saja nak sedekah.

    ReplyDelete
  8. wahhh..masuk sini je tetiba rasa lapar..

    ReplyDelete
  9. Waaa...very the cantik mauttt cookies mama yang ni....

    BUNGA TANJUNG JATUH KE TANAH,
    DIKUTIP DARA UNTUK SANGGULNYA,
    AMBOI! COOKIES MU MEMANG MERIAH,
    CANTIK, SEKSI, ANGGUN, BERGAYA!!

    ReplyDelete
  10. ishh
    tadi baru makan
    ni tgok
    lapo balik
    ishhh

    ReplyDelete
  11. Cantik dan memang kemas hasil tangan mama ni..teliti betul...rajin!

    ReplyDelete
  12. Lembutnya nampak apam mama nie... warna pun cantik tue :)

    ReplyDelete
  13. salam..berkenan sungguh ngan apam marmar..nak tanya, kalau 200ml coconut milk guna yg tin punya ok ke? atau kena cairkan sikit? sini tak de santan perah..

    ReplyDelete
  14. sick or not, you still managed to make awesome cookies!

    ReplyDelete
  15. mama? dh sihat lom ni? tp cookies tu cun lah...

    ReplyDelete
  16. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  17. I want a food steamer like that! hehehe! The apam marmar looks yummy! I love the colors!

    ReplyDelete
  18. Mama, lepas ni nak kaler apa pulak? Hehee..kaler2 dlm botol tu dah habis ke lum? Bertambah terliur tgk apam tu bila berkaler2..Ummi dah penah buat ke blm x igt..nnt nak cek tgk..kalu x, kna mintak kat mama 1/4 la, boleh? hehe

    ReplyDelete
  19. Aiyyooo..sampai demam2 mama bekerja ya. Tapi berbaloi segala sakit demam mama tu...sebab hasilnya sweet banget !!! Suka lah dengan cookies tu... colorful as always.. heh heh heh... Apam pun gebuzzzz !!

    Wow..sure points BL mama banyak sampai bole dpt steamer. Rinn pernah check tapi points masih cipuuuttt.... sabor sikit lagi, bg point lebih sikit baru kita redeem...

    ReplyDelete
  20. Mama, dah cek dah, penah buat, sebiji bahan-bahanyaa..resepi CMG kat Ummi amik kat MyR..hehe..tp kalu Ma nak hantar lg, boleh gak..lama dah x makan..hehe

    ReplyDelete
  21. mama, sgt cantik dan kemas ur cookies, suka!!! very kalerpul!

    ReplyDelete
  22. Sweet...sweet nye...cookies tu...suka tengok...nnt nak tiru design mama boleh... Apam tu... tak yah cite...dah le senang buat...sedap dan gebu..sapa yg tak cuba lg memang rugi.

    ReplyDelete
  23. salam mama...pekabo? cantik nye apam marmar tu!

    ReplyDelete
  24. mama,
    i nak order tartshell juga can aaa? pls reply at my shoutbox eh?

    ReplyDelete
  25. cantiknyer lah kukis tu, nmpk sempurna betul, mmg teliti mama ni.langsir umah mama ni pun cantik gak, saya suka..hijau sejuk mata memndang.

    ReplyDelete
  26. Salam Mamafami. Such a simple idea & yet you turned it into fabulous looking cookies! You just got the magic fingers. Thanks for the Choc Banana Cake - really glad I tried it. Wow the marble cake looks really puffy & cracked well - never thought the electric steamer can be that good - thanks for sharing your new steamer!

    ReplyDelete
  27. ma.... nak tau, klu nak order cookies brp minimum (pcs) & harga.. tak perlu wrap sbb nak bg anak je mkn. klu boleh nk sesame street.. elmo je pun ok. nanti mama email details ye. thanks mama.
    azlinahilmin@yahoo.com

    ReplyDelete
  28. ma.... nak tau, klu nak order cookies brp minimum (pcs) & harga.. tak perlu wrap sbb nak bg anak je mkn. klu boleh nk sesame street.. elmo je pun ok. nanti mama email details ye. thanks mama.
    azlinahilmin@yahoo.com

    ReplyDelete
  29. ma.... nak tau, klu nak order cookies brp minimum (pcs) & harga.. tak perlu wrap sbb nak bg anak je mkn. klu boleh nk sesame street.. elmo je pun ok. nanti mama email details ye. thanks mama.
    azlinahilmin@yahoo.com

    ReplyDelete
  30. salam mama..eee suker nye tgk kaler2 pastel cookies tuh!!i liiiiiiike.. apam tu pun naik segebus-gebusnye!! mmg x rugi beli steamer eletrik tu..besar x mama?? ingat nk redeem gak point bonuslink tuh..hehe!!

    ReplyDelete
  31. cun melecun kukis to mama...nak pi berguru boleh ke????

    ReplyDelete
  32. salam mama. Cookies tu memang cantik, cam sayang je nak makan.

    ReplyDelete
  33. Tak Lawak :
    Kenapa agaknya ye? Hehehe

    Mat Gebu :
    Alamak, diajaknya kita berpantun pulak. Bertuah betul punya dak Mat ni....

    NAK DARA JELITA MENGUTIP BUNGA
    BUNGA DIKUTIP DI LAMAN MAK NYONYA
    JANGAN KO BUAT MAMA BERBANGGA
    NANTI MA KEMBANG, TAK HENGAT DONIA!

    joegrimjow :
    Mmmm mesti makan tak cukup tu tadi, tu sebab lapar balik dah hah...

    E-na Zarina :
    Terima kasih E-na.... All for my late dad....

    blogresipi.com :
    Terima kasih banyak-banyak....

    Azlina :
    Waalaikumussalam Azlina. Boleh sahaja guna coconut milk dalam tin. Elok dicairkan sikitlah. Tapi kalau suka lemak, guna je yang pekat. Worse comes to worst, kalau tak ada santan, substitute je dengan fresh milk pun boleh juga...

    ♥peachkins♥ :
    Thank you dear..

    Jun :
    Getting better Jun. Thanks...

    Anney :
    I'm sure you can find them in the Phillipines? Thanks for your kind words.

    Ummi :
    Tu la pasal, selagi ada kaler, semua mama ceburkan. Infact, ada tu yang color mixture pun tau...the more colors the merrier la....

    rinnchan :
    Mama pun happy tengok cookies tu sebab colorful. Seronok ada penat pun ada, tapi rasanya...berbaloi baloi kot....

    Hari tu, mama redeem steamer tu ikut Express Way. 7,600 points + RM63. Kalau nak full redeem, kena 12,600 points.

    ReplyDelete
  34. Ummi :
    Tu la, Ummi ni kan semuanya dah dicuba!

    Rani :
    Terima kasih Rani...

    Kmal :
    Thanks KMal...tirulah KMal.... semua ilham yang datang pun, dipinjamkan olehNya. Jadi tak payahlah kita nak kedekut... Ha ah, kuih apam tu sedap kan KMal...kita hidangkan kat orang datang, laju je dia makan. Suka hati kita....

    Fa'e :
    Waalaikumussalam Fa'e. Beransur sihat dah.

    Emma Maria :
    Mama ada sms kat nombor yang Emma letak dalam blog Emma, tapi tak ada reply.

    ZaiY :
    Langsir mama ni dah lama juga mama tukar. Saja tukar selera pulak...

    HomeKreation :
    Waalaikumussalam Along. Thanks Along. Actually that was my plan B. But when think again, I am confident to say that the Plan B's result looks nicer than the Plan A. Hahaha... So it's not a bad choice after all!

    linahilmin :
    Mama dah email kat Lina ye....

    inahar ali :
    Waalaikumussalam Ina. Mama kan memang suka colors. Steamer tu tak berapa besar. Loyang bulat lebih sesuai, kalau segiempat tu agak terhad sikit. Loaf tin ok. Redeem Ina jangan tak redeem. Nanti burnt gitu, sayang je point tu. Dulu tak tahu, biar gitu je... now dah tahu, mulalah ralat points yang hilang dulu dulu tu... gamaknya, tak ada rezekilah tu kan....

    linahilmin :
    No worries dear...

    zana :
    Thanks Zana. Eee segan je otai nak datang berguru dengan kita...

    hazlina :
    Waalaikumussalam Hazlina. Esh jangan ler tak makan. Nanti expired, lagi sayang!

    ReplyDelete
  35. awak tolong antar kAn kuih yang awak buat

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!