Labels

A KEEPER (9) Advertisement (5) Airfryer (1) announcement (4) Apam (21) Articles (3) Awards (24) Beef (7) Bread (135) Brownies (15) Cakes (131) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (68) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (4) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (6) Flashback (1) Fondant (1) Gifts (1) Health (4) HELP (2) Information (4) Ingredients (7) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (112) Lauk-pauk (129) MANUALS (2) Muffins (41) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (15) Phillips AirFryer (2) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (10) Ramblings (25) Rice n Noodles (60) Seafood (7) Snacks (37) Step-by-Step (15) Stories (14) Tag (9) Trips (12) Vegetables (7) Video (3) Western (15)

Search This Blog

Loading...

Saturday, November 7, 2009

Strawberry Chocolate Chip Muffin

Thank you to Yani of MyR for the recipe. Thanks to K.Nor for promoting it with her scrumptious photo. I made a slight adjustments (those written in orange) to the recipe adjusted by K.Nor. Same reason, just to use up whatever's in stock. The outcome is a cakey type of muffin.. Yummy!



STRAWBERRY CHOCOLATE CHIP MUFFIN
Source : Yani of MyR

Ingredients :

120g butter
140g brown sugar
15g castor
2 eggs (L size) ~ lightly beaten with a fork
300g flour
1 tablespoon baking powder
120ml fresh milk
1/2 teaspoon strawberry essence
1 teaspoon strawberry paste
8 tablespoons strawberry filling

100g chocolate chips

Method :

1. Sift flour and baking powder. Set aside.
2. Cream butter and sugar. Add in egg, a bit at a time. Continue beating.
3. Add in strawberry essence, strawberry paste and strawberry filling.
4. Fold in 1/3 flour, then 1/2 the fresh milk. Repeat the sequence till finished.
5. Fold in chocolate chips.
6. Spoon the bater into the muffin cups, almost to the top. Sprinkle a few chocolate chips on top.
7. Bake in a preheated oven at 180C for 20 to 25 minutes.






Question : Has anyone tasted BAGEL before? How is the texture like? Is it like bread or harder? Any response to this question is much appreciated.



Ordered by Mimie my friend for her nephew... Thanks Mimie...



Take care!

12 comments:

  1. salam mama, nampak gebu jer muffin mama, penuh dgn choc chips.. sedap nampak tu..

    ReplyDelete
  2. ma, terguda daku tgk muffin stroberi...sokpagi bleh wa ajar utk student wa...ehehhe...macih ma.

    ReplyDelete
  3. Terliur je tgk muffin stroberi mama tue.. kak Ain pun dah cube... cam gebu gebu je suma org buat..gerammm.

    ReplyDelete
  4. Bagels are much more dense than bread, harder and also chewier. Delicious too!

    ReplyDelete
  5. sedapnya muffin ni, dah lama amik resepi tapi tak sempat lagi nak cuba..kita dah semngat tgk mama buat nih :)

    ReplyDelete
  6. http://maylique.fotopages.comNovember 8, 2009 at 10:00 AM

    ma..timakasih sebab sudi mai ke fp gumbira sungguh melihat seorang maharani dalam bidang masakan melawat ke teratak kami yang serba kekurangan....ma jangan tak tau yang saya pernah buat kek marble mama tau dan jadi . BEst!
    nanti mama datang la ke fp saya lagi tgk saya deko cupcake tu...hehehehe sememeh habis

    ReplyDelete
  7. Salam mamafami,
    comei cup cake tu. dr FP lagi, saya slalu tgok decoration trademark mamafami nih...dan maaakin comei.
    Muffin sudah tentu gebush...

    ReplyDelete
  8. kita suke amik resipi kat blog mama ni sebab kita slalu xdpt direct masuk ke myresipi tuh..asyk bermasalah jer either guna mozilla or IE.setakat yg kita cuba resipi kt sini,alhamdulillah sume jadi dan sedap2 belaka..kalu kita tukar stroberi tu guna bluberi ok gak kan mama?sbb kita sgt suke bluberi!

    ReplyDelete
  9. cute cupcake wrapper! and I wish I could do cupcake designs that well.

    ReplyDelete
  10. Salam mama!! alaaaaaaa...gebus sungguh muffin tuuuu ;-) ada lagi tak ma? nak jugak!!! cedapnyer!!! cantik sume hasil keja mama ;-)

    ReplyDelete
  11. K.Nor :
    Waalaikumussalam K.Nor. Alhamdulillah memang lembut macam tekstur kek dan rasanya pun sedap.

    maklang azie :
    Orang lagi geram dia punya choc chip muffin yang menggelembung tu!!!!

    blogresipi :
    Jangan tunggu lama-lama...nanti lama-lama... air liur leleh lagi banyak... hehehe....

    Dean M :
    Thank you so much for your answer Dean. What a relief. I guess my Bagel experiment wasn't a failure after all!

    Bake Me Cupcake :
    Manalah nak sempat mencuba, order Ana kan banyak... nanti bila-bila free, bolehlah buat ye...

    http://maylique.fotopages.com :
    Ya Allah... saperlah pulak maharaninya ni wei... ngeriiii mama dengar perkataan tu. Mama ni masih bertatihlah. Lainlah kalau dah maraton masuk Olimpik! Hehehe... Wahhh tak sabar nak tengok deco cupcake tu. Bolehlah tunjuk kat Meen... jangan pandang maylique tada mata!!!! Hihihi...

    nurindah :
    Waalaikumussalam Nurindah. Mama pun dah lama tak buat deco muka ni sebab tak ada orders. Kalau nak makan sendiri, tak kuasalah nak deco deco ni... Muffin tu memang lembut tau...

    Ida_lara :
    Terima kasih Ida sebab sudi berkunjung ke mari. Tengahari tadi, mama pun tak dapat masuk MyResipi. Entah kenapa....Nak tukar strawberry ke blueberry tu okay aje... ikut selera masing-masing...

    ♥peachkins♥ :
    Do give it a try on the designs. You'll never know what you're good at until you've tried! *wink* *wink* I'm sure your little munchkin will love them!

    ijayuji :
    Waalaikumussalam Ijayuji. Haha... muffin dah selesai.. bukan dimakan dek ma, tapi ma bagi kat Hariz kawan si Syahmi :D

    ReplyDelete
  12. Ala...rsa da lpar plak bla tgk rsepi mama nie...

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!