Labels

A KEEPER (9) Advertisement (5) Airfryer (1) announcement (4) Apam (21) Articles (3) Awards (24) Beef (7) Bread (135) Brownies (15) Cakes (131) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (68) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (4) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (6) Flashback (1) Fondant (1) Gifts (1) Health (4) HELP (2) Information (4) Ingredients (7) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (112) Lauk-pauk (129) MANUALS (2) Muffins (41) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (15) Phillips AirFryer (2) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (10) Ramblings (25) Rice n Noodles (60) Seafood (7) Snacks (37) Step-by-Step (15) Stories (14) Tag (9) Trips (12) Vegetables (7) Video (3) Western (15)

Search This Blog

Loading...

Friday, November 6, 2009

Potato Paratha & Sadin Masak Tumis

Plan and then pray, that's all that we can do. The rest is in God's hand. Yesterday night, I received a text message from Haslinda, my best friend in Johor. She told me that they will be leaving for Hajj this coming 10th November.



Buat Linda dan Fariz, kami juga mohon maaf andai ada salah dan khilaf kami selama ini. Minta halal segala makan minum selama ni. Kami doakan moga kalian berdua dipermudahkan segala urusan di sana dan moga mendapat Haji yang mabrur..insyaAllah...



Last Tuesday night, I finally tried the Potato Paratha recipe that I came across at Ummi's page. The way she had promoted the recipe, makes me want to really try it out soonest possible. Thanks Ummi for promoting and Newbie123 kat MyR for introducing this recipe to all of us. True as what Ummi had said, the paratha is nice and still soft the next day.


POTATO PARATHA
Source : newbie123

Ingredients : (for 6)

1 1/2 cups flour
3/4 cups water (I used less)
1 teaspoon salt
1 potato (boiled and mashed)
a bunch of fresh corriander ~ chopped
1 teaspoon cumin seeds
1 teaspoon coriander powder
salt and black pepper to taste
olive oil

Method for making dough :

1. Mix flour, salt and 1 tablespoon olive oil in a bowl. Knead to form a soft dough. Divide to 6 balls and leave to rest for about 30 minutes.

Method for filling :

1. In a bowl, mix the mashed potato, chopped fresh coriander, cumin seeds, coriander powder, salt and black pepper. Mix well and divide to 6 equal portions.

Method to prepare parathas :

1. Take a small dough and roll flat.
2. Place one portion of the filling in the middle and cover with the dough. (like how you prepare your Pau). Do the same to all the other 5 doughs.
3. Heat a griddle and add a bit of oil.
4. Roll the prepared dough to the thickness of 1cm or so, and place on the griddle.
5. Fry till golden brown and repeat the same with the other side of the paratha.
6.Ready to serve.



Since there's no leftovers gravy, I 'ransacked' MyResipi for anything easy and fast to prepare. Found this simple yet tasty recipe by Uncle Fatah and decided to give it a try. I made the right choice. Thank you Uncle Fatah and MyResipi....


SARDIN MASAK TUMIS
Source : Uncle Fatah

Ingredients : (for 2)

1 small canned sardine in tomato sauce
a bit of tamarid paste
chillie paste
1 onion ~ minced
2 garlic ~ minced
1 stalk curry leaves
salt to taste

Method :

1. Heat a bit of oil in a pot. Add in chillie paste, onion and garlic.
2. Add in the curry leaves. Fry till fragrant.
3. Add in the sardine sauce and tamarind paste. Stir.
4. Lastly add in the sardines and salt if needed.

Have a great and safe weekend everyone....
Take care!

12 comments:

  1. Mama,
    maisya pun pernah try buat potato paratha, sedap dan lembut cuma kena rajin sikit le nak kena buat filling dia semua tu.
    p/s:Bolehlah dikatakan kat rumah maisya ni memang kerap makan ayam sebab tukang masaknya ni malas nak menyiang ikan..he..he..daging plak selalu jadik liat le apa so paling senang masak ayam .
    Ooo...zeal tu bahan perasa rupanya...ingatkan herbs ke apa ke.

    ReplyDelete
  2. kalau hujan makan sardin berganda² bestnya... kenapa la gaknya eh

    ReplyDelete
  3. Ma..hehe..bagus punya promote buat jgk eh..Sedap kan..tu laaa..Ummi kan, sampai 2 adunan buat..amacam?? Hehee..tp mmg sedap sungguh kan..! Lepas ni nak goda Mama dengan Udang Rimau Madu Tiga lak..tungguuuuu...hehe

    ReplyDelete
  4. mama...hehehe, sy pon dh tergoda u! ni kena try jugak nmpknye...

    ReplyDelete
  5. mama.. sy pun dh print resepi yg kak ummi promote tu... cuma x sempat lg nak wat weekday.. mmg nak jugak2 wat sbb buleh imagine mesti yummy bila paratha tu ada inti kentang.. hmmm.. ni tgk mama wat lagilah bangkit semangat nak wt.. kalu jd esok ke lusa leh ler wat.. hehehe.. doa2kan menjadik yer.. lawan ngan sambal sadin mmg masyukkk.. yum yum..

    ReplyDelete
  6. nak sadinnnnnnnnnnnnnnnnnn!!!

    adeii paratha kentang pulok dahh..ma buatkan boleh? ahaks!

    -nabialishad

    ReplyDelete
  7. this looks like a really great meal..

    ReplyDelete
  8. Salam mama!! walahhhh sardin makan dgn specis roti mmgnyer lah sedap!!! ada lagi tak ma? ehehe

    ReplyDelete
  9. today I'm happy,paratha n its like..I like...maklum la bertahun dinegara asal usul nya...

    ReplyDelete
  10. Sardin adalah kuah pencicah yang ngam dengan apa2 pun... ku juga suka !!!!

    Maa.... itu penyakit Mat Gebu and da gang sudah jangkit kat mama ka?? Tu haaaa.... pinggan2 antik tuuu.... jahat kan mata kita. Orang suruh tengok hasil masakan, dia pi tengok pinggan mangkuk hidang segalaaa.... maap Bu !!!

    ReplyDelete
  11. ellooo.. ammaa... itu paratha...manyak sedappp.. boleh antar ke mami penang ni tak.. huhuhu

    ReplyDelete
  12. maisya :
    Buat filling dia senang je Maisya. Mama rebus dalam kuali, lenyek pun dalam tu je, tak yah alih alih.

    Cebur semua sekali, gaul. Roti tu memang sedap kan....
    p/s : Psst.. kita ni sikit lebih kurang je la Maisya, mama pun tak suka bersihkan ikan. Suka makan je.

    Tu sebab kalau masak pun, ikan yang beli isi je... hahaha....

    kucingorengemok :
    Baca Bismillah dan doa makan tak? :D

    Ummi :
    Tu la tu..ntah apa manderem dia dah sembur kat entry dia, buatkan hati kita bagai digaru garu suruh

    buat. Kecundang juga daku dek godaan mu itewww.... hahaha... Ala, udang udang ni, malas nak

    siang la, tapi suka nak makan...cemana tuh...

    Fa'e :
    Wah... aura Ummi tempias kat Fa'e pulak... dah tirrrguda nampaknya!

    MaDiHaA :
    Akan ku nantikan pharata kentang muncul kat fp MaDiHaA. Mesti lagi malatopsss....

    Nabialishad :
    Hihihi...minah sadin ni muncul kembali! Mama kan, asal masak sadin je, never fail to remember Intan

    tau!

    ♥peachkins♥ :
    Indeed it is.... *wink*

    ijayuji :
    Waalaikumussalam.. Ahaks..semuanya dah selamat landing dalam perut mama!

    MAK TEH :
    Phewww... finally I made something that is to your liking... what a relief!

    rinnchan :
    Betul betul betul....
    Hihii.. tu la pasal, kuat betul sindrom yang si Mat sebarkan ni. Actually pinggan-pinggan tu semua adalah hasil kecekan ma dari cousin hubby. Pinggan aruah wannya.... Jadinya, bila dah dapat, kenalah digunakan. Kalau tak nanti, masuk kategori kufur nikmat!

    mamazieza :
    Wah ma... berpaling tadah ka? Awat dah jadi mami Penang la plak haaa......

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!