Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (4) Apam (20) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (120) Brownies (15) Cakes (113) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (5) Fondant (1) Gifts (1) Health (1) HELP (1) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (99) Lauk-pauk (118) MANUALS (2) Muffins (39) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (12) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (22) Rice n Noodles (52) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (9) Stories (14) Tag (9) Trips (8) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Monday, November 16, 2009

Grilled Lemon-Rosemary Chicken

Good day everyone... I hope all are well and cheerful no matter how the weather is today. Unlike myself, I am not feeling too good. So I'll go straight to the recipe to share. Made this roasted chicken last Friday for a friend's daughter who had been asking for it eversince she saw the photo of my previous Grilled Lemon-Rosemary Chicken in my fotopages dated 24th June, 2009. Kept telling her that I am not good at roasting or grilling chicken. That chicken turned out to be slightly dry. Gave her 1001 reasons but she still insisted.

In order not to disappoint her, I tried again preparing this recipe, coached by the lady who loves roasting this chicken, using her adjusted recipe. Non other than Sifoo Ana. Thanks Ana and sorry for all the hassle you have to go through until the chicken is ready! Haha... what are friends for huh... And I did a slight adjustment to her adjusted recipe as well, to suit whatever's available in my refrigerator. Not forgetting, thank you to Syahmi for helping mama to buy the lemons from the nearby shop....
Ellie dearie...hope you're happy now, though the chicken is slightly bitter at the skin part (must find out, what caused that to happen) and good luck dear for your SPM. Being a bright student, I know you'll pass with flying colors. Once done with SPM, you can work at mummy's shop, earn some money and belanja aunty Kenny Rogers okay.... hahaha....



GRILLED LEMON-ROSEMARY CHICKEN
Source : The Naked Chef (Jamie Oliver)
Adjusted by : Jeni, Ana, MamaFaMi


Ingredients :

1 kg chicken
1 lemon
5 cloves garlic
2 tablespoons extra virgin olive oil
2 tablespoons, fresh rosemary, minced
1 tablespoon black pepper ~ crushed
2 potatoes, cleaned and quartered
1 onion ~ quartered
1 carrot ~ cut to small pieces
1 tablespoon chillie paste
2 tablespoons oyster sauce
2 tablespoons sweet soya sauce
Sea salt and sugar to taste

Method :

1. Wash the chicken and set aside.
2. Boil whole lemon, potato and garlic for 8 minutes or so. Remove from water.
3.. Mince garlic, rosemary and sea salt.
4.. Mix the minced ingredients with olive oil, crushed black pepper, oyster sauce, sweet soya sauce and sugar.
5. Coat the chicken with the prepared mixture. Leave a bit of mixture to coat the onion, potato and carrots.
6. Prick the lemon with a fork or knive to release the juice. Place the lemon inside the chicken.
7. Cover the oven proof caserolle with foil and keep in the refrigerator for at least 1 hour. For best result, keep it for 4 hours.
8. Mix the onion, potato and carrot with the prepared mixture and cover with foil. Keep aside.
9. I used the microwave oven to roast the chicken. After 30 minutes, turn the chicken and roast for another 20 minutes. Then arrange the onion, carrots and potatoes. Continue roasting for another 10 minutes.
10. Ready to serve. Best eaten with salad and mashed potato.

18 comments:

  1. hello chef, mama.. sy lagi.. nk tanya la apa beza oven yg ada fan bake ngn takde. kalau wat cheese cake kene ada fan ke? sbb kan oven skang ni (oven pinjam) dia mcm basah2 la.. thanks mama for your help

    ReplyDelete
  2. aiyaaaa ma! rasanya dah berpoloh2 kali kita nih nengok owang buat ayam nih sampai terngences2! tp tk terbuat2 jugak! padahal rosemary kering tuh dh lamaaaaa bli! klu yg fresh tuh gaknyer dh lama kering kerepot! kikikiki... mintak ngan mama jerk la dulu! :D

    ReplyDelete
  3. salam ma. hope u're feelin much better by now. last month ada try recipe ni without adjustment tp lupa ambik kt mn. Ada note saying that u shouldn't put too much of the dried rosemary. 2 sudu besar tu kena rata je. masa intan buat letak 1 1/2 sb rata je. apapun nmpk yummy. next time leh try resipi yg mama buat ni.

    ReplyDelete
  4. mama, cikliz penah wat dulu & ada tempat2 yg bitter gak.. setelah di-CSI-kan dek geng2 ResipiNet, bitter tu disebabkan oleh lemon yg disorokkan dalam chicken..

    ReplyDelete
  5. nmpk mcm seksi jer ayam mama nih...mengguda sungguh...montot mcm JLO..hehehh

    ReplyDelete
  6. Tergolek ayam mama tu...terasa nak cuit je...hi..hi..
    baki rosemary kering ada lagi...ingat nak buat tp dok tangguh2...
    nampak comeei je naisu bun dan cok bantal tu...

    ReplyDelete
  7. thanks for the idea...inilah our dinner tonite dan dah selamat masuk my tummy dah...tp i buat chicken wings and taruk mixed herb instead of rosemary sbb rosemary dah habis daaa

    ReplyDelete
  8. wahhh best nih..mesti nak try ni sbb oven dah ada..hehe

    ReplyDelete
  9. naper kita buat tak hitam? Sebab kita tak bakar semula lepas dia dah masak eh? Atau sebab kita tak bukak aluminium foil dia?Ayam kita tak hitam..Cam na tuu??

    ReplyDelete
  10. Mama ni lagi kejam tau..tayang ayam panggang camtu kat kita...dah la tu, makan x ajak pun..x baik tau, jiran sebelah dapat bau nih...hehee...
    (*psst..bz ke Ma, lama x borak..hehe) Sweet dream Ma...^_^

    ReplyDelete
  11. yulies :
    Hihii... mama bukan Chef la Yang... Mama ni tak lah pandai sangat pasal oven tapi apa yang ma faham, fan oven is good for cookies baking and also pastry. Cookies akan lebih crunchy dan pastry akan lebih fluffy. Untuk cakes, tak perlu guna fan oven.

    hana :
    Biasalah Hana... asal tengok orang buat kita nak buat, tapiiiii takkkk gak terbuat-buat kan Hana. Don't worry, you're not alone... hehe...

    intan :
    Waalaikumussalam Intan. Much better now thank you. Thanks Intan for the tips ya... Mama ni main hentam je boh... sesuka hati... hahaha... bukan sesedap rasa!

    CikLiz :
    Oh ye ke? Tapi kawan ma tu cakap, the inside of the chicken yang mana kita sorokkan lemon tu, tak de rasa pahit pulak. Nampaknya, next time I have to bake one for us to taste la kot.... baru leh CSI sendiri pulak...

    Jasmeen :
    Hish ko ni Meen... ke situ lak pandangan mata ko yek... sabor je la....

    Mamasya :
    Eshhhh jangan cuit ayam tu...nanti dia bangun, saper nak jawab! Hehehehe....

    zarin :
    Hope you like the chicken.... Psst... kita leh stay together coz I don't like chicken wings... you can have them... hahaha....

    nizaa :
    Try jangan tak try....

    geraugebang :
    Gerau, bila bakar ayam tu, kena bakar tanpa balut dengan foil. Barulah dia hitam.

    Ummi :
    Kejam??? Ha ah kot... sebab apa tau...mama buat ni pun, mama tak dapat makan walaupun secubit. Keluar dari microwave, terus bagi kat kawan tu, semua sekali. Abih tu, cemana nak bagi Ummi... sendiri pun tak merasa! :P Sorrylah Ummi, hari tu masa Ummi panggil mama busy. Then today, not well pulak...

    ReplyDelete
  12. Salam mama,
    Best nye rosemary chicken tue.Teringat pulak kite buat guna ayam pencen ritu.sakit hati je nak makan.heheh

    ReplyDelete
  13. ma, kita pun pakai oven mikrowave tapi kalau bakar ayam/kambing tak jadi coklat cantik macam ni... adakah daku terlalu tak sabar dan keluarkan cepat? brp celcius ma letak? tq :)

    ReplyDelete
  14. uishhhhhhh terusik hati dan perasaan tgk ayam mama ne...kOi lau melibatkan ayam mmg suka...hantu ayam, nasib xcurik ayam dlm reban hehehehe...kOi dh pernah uat sekali tapi ntah la nk ckp..bukan salah resepi salah kOi la tuh...ekekekeke..ingat nk try uat semula...

    ReplyDelete
  15. Salam mama...suke e-na tgk chicken tu posing...mesti sedap kan...tp E-na x brani nk try laa...kena wat research ngn mama dulu lah...ada tips ke..ayam tu masuk cam tu jer ltk dlm tray yer, x perlu wrap ngan aluminium foil? fan oven x kotor ke mama? sorry for the fool q yer ma...hu hhuu

    ReplyDelete
  16. mama, we like the taste...sedap hingga menjilat jari
    btw, i've posted the pic in my blog tp tk lah secantik mama punya..

    ReplyDelete
  17. blogresipi :
    Waalaikumussalam. Laaa... awatnya guna ayam pencen...mau kena guna sepenuh tenaga nak makan! Hihii....

    kucingorengemok :
    Mama masukkan je dalam microwave, pas tu tekan je 30 minit untuk bakar sebelah, then balikkan another 30 minit. Tak cover foil tau. Jangan tanya ma lebih lebih pasal microwave ni sebab mama 'buta microwave'. Hari tu buat pun, main belasah je..... sib baik tak rentung! Muahahahha....

    kOi :
    Mama buat first time pun, jadi macam ayam tak dehydrated je. Hehehe... ini menjadi sebab coaching dari sifoo Ana Elianas... Nanti kOi suruh sifoo tu coach masa nak buat tau... garenti jadi punyalah....

    E-na :
    Waalaikumussalam E-na. Eh naper tak berani nak buat? Redah je. Mama pun hari tu, takut gak sebab memang tak pernah bakar guna microwave ni. Tapi mama tawakal je, tekan je apa yang patut! Ayam tu E-na perap dalam pyrex or any dish yang microwavable. Cover dengan foil dan simpan dalam fridge untuk 4 jam kalau nak lagi sedap. Masa nak bakar, bukak foil tu. Mama tak guna fan oven tapi just microwave. So far, alhamdulillah taklah kotor sangat. Nanti dah siap tu, lap je la.... Hehehe.. jangan tak tahu, reason why I don't bakar chickens before is...takut oven kotor... samalah kita yek... give me 5!!!

    zarin :
    Alhamdulillah Zarin suka ye. Aisehmen, ini yang nak kena buat untuk sendiri rasa ni...mmmmm. Thanks for the feedback ya. Cantik tak cantik tak penting Zarin, janji taste tu kena!

    ReplyDelete
  18. thanks soo much maaa buat ayam goelk lemon ni untuk Ellie ... she loved it till the last bite ... other than slightly bitter ( mungkin dari lemont u kot ), thi chicken is purfect !!! nak lagi .... !!! hehehehe ..... thanks soo much again maaaa ....

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!