Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (4) Apam (21) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (122) Brownies (15) Cakes (118) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (6) Fondant (1) Gifts (1) Health (4) HELP (2) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (103) Lauk-pauk (121) MANUALS (2) Muffins (39) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (13) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (25) Rice n Noodles (54) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (12) Stories (14) Tag (9) Trips (10) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Tuesday, November 17, 2009

Cupcakes for Ruza & Photo Challenge!




These are the cupcakes that I made for Ruza last Saturday. Thank you Ruza for trusting me with the cuppies. Hope you liked them and hope your only princess Aimy had a cheerful birthday party!

And these are the balance cupcakes that I had decorated for Fatin when we went to visit her last Saturday....



When I was done decorating these extra cuppies, I just remembered a statement that I read at Maylique's Fotopages .
pesanan dari penaja: Kamera Dapor tidak dapat menghasilkan gambar begini

I said to myself... I have to do something about this. I must prove this lady wrong! Must lift up the so called 'Kitchen Camera's' Standard! We can't deny the fact that DSLR cameras like those of Maylique's have all the gadgets to produce fantastic result. But definately with a price! So, here's the best that I can do...mind you, it the best that I CAN DO, but not the best that THE CAMERA can do. Maybe there are more features that I have not explore...just yet....






After the cupcakes photo challenge, I tried my luck on Wedding Shots. But I think, it's just too much for a Kitchen Camera to take up the challenge. What's more, there's not enough lighting in the room...chea chea chea...cam bagus je nyalahkan lighting..muahaha... so I can't do much actually. The photos of my friend's daughter's wedding can be viewed at my Fotopages and in MamaFaMi's Journey of Life Blog

Note to Maylique....
Jangan mare aaa... mama main-main je... mana leh celen Maylique punya gambar.. semuanya debomb belaka...


17 comments:

  1. alahai mama cun melecun sungguh cc mama tuh..kOi ne nama jer g belajo dgn k.ana tapi xterhasil lg output nye..mama, kOi suka la tgk cara mama snap, boleh kasi tergoda taw...

    ReplyDelete
  2. Yea mama...chelen jangan tak chelen. Jgn kasik Chan sama itu budak maylique !!! ( Mampuih aku kena marah dengan Si Maylique ni kaaaang !!! )

    ReplyDelete
  3. arohamizwa :
    Cun ke kOi. Alahai yang sempoi sempoi cam tu, retilah mama membuatnya. Yang canggih canggih cam sifoo cupcakes buat tu, mama reti tengok je la....Mmmm dah kOi kata suka tengok mama snap, ini yang buat tambah semangat nak asah skil yang belum ada ni.... caiyok mama....hehehe

    rinnchan :
    Hamboi hamboi hamboiiiiiii batu ronsen dah datang eh! Hehehe... Tapi bagus gak, Rinn masuk side mama. Sendiri mau ingat aa... saper lagi nak sokong mama kalau bukan Ahli Club 66! Hihihi....

    ReplyDelete
  4. mama.. smooth and sweet laa deco cupcakes mama tu... zura suka design mama.. simple but very the cun.. ekeke... meh ajar zura mama... nk jugak deco cam mama.. boleh??? =)

    ReplyDelete
  5. t suka karekter elmo tu.. cute..

    cuppies cantik2 bangat!! sayang lak nak makan rasanya tu.. hehe..

    mama.. tq sudi singgah ke blog t yg x seberapanya tu ye?

    take care..

    ReplyDelete
  6. re: tonyoh2 mama pon tetap cantik..klau kOi yg tonyoh2 mesti bersepai terus la tuh..ahaks..xpe mama asah skill lg pehtu ajar koi plak taw, tgk pic yg koi snap xnmpk menarik la..

    ReplyDelete
  7. MamaFami, you not only creative, but artistic....you don't bake cakes, you create cakes into creations too good to masuk mulut, ha ha.
    They're beautiful, MamaFami....better count them as da masuk mulut saya, ha ha.
    Have a nice day, happy cooking, Lee.

    ReplyDelete
  8. hai mama...dyah nk bun...suka mkn roti...tp xtau buat..

    ReplyDelete
  9. Salam mama!!!! uuuwwwaaaaa!!! terus rasa diri ni invisible tgk ke terrer ran mama nyer deco2 niiii santek!!!!!! mama ayam ada lagi tak? hihihi kita lmbt sampailah :-(

    ReplyDelete
  10. These look amazing! Thanks for sharing :)

    ReplyDelete
  11. yeeehaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!...ha!! sapa kata kamera dpoq x leh shhot dasyat gtuuuu!!!!!!!!!...terpempan si melik tu ma...terkulat2 dia!!..dia hengat, dia leh tnjuk terer la ekkk..muahahhaha.....Mama boleh....!!!..nnti ku godek kot kamera dapo i yg hanya 4mpx tu, bleh shoot gni...ekekekke....
    x pun nak pnjm kamera beso kakrinn jerk...ekekkeke

    ReplyDelete
  12. Azura Rahman :
    Terima kasih Zura. Yang sempoi tu jer la yang ma reti. Yang canggih canggih ni, reti gak...reti tengok! Hihihi.... Ee malulah nak ajar Zura. Zura lagi terror....

    Ruziawati Bukhari :
    Mama pun suka Elmo tu tapi tu la, tak berapa nak reti guna nozzle ataupun tangan mama ni panas sampaikan icing tu cair, Jadinya tak berapa sharp. Frust gak tu. Nak kena rendam tangan ni dengan air batu sebelum mendeco kot....

    arohamizwa :
    Nak ajar kOi snap gambar eh.... mama pun masih terkedek kedek ni...dok ngecek sana sini ilmu tangkap gambar tau!

    Uncle Lee :
    Thank you Uncle Lee for all your kind words. Makes me feel atas angin ajelah... At times when the idea is there, it'll turn out good, but otherwise...hantam sajalah! As long as they are colorful, I am happy enough... hahaha...

    Dyah :
    Tu ha, mama dah sajikan bun untuk santapan mata Dyah ye....

    ♥peachkins♥ :
    Thanks dear. Not that difficult to do actually...

    ijayuji :
    Waalaikumussalam Ika... Alamak, cemana leh jadi invisible lak tu.... alahai, takat deco yang mama tayang ni, kalau ler sifoo cc tengok, diorang pandang suku mata je tau! Ayam tu dah bagi orang daa... mama pun tak merasa... hehe...

    Karine :
    Thanks for your kind words and thanks for dropping by...

    Jasmeen :
    Tu la pasal kan. Kita kena naikkan balik martabat kamera dapur kita...ayoh kawan-kawan.... hehehehe... rasa macam berarak bawak banner je! Hahaha... Esh larat ke Meen nak pegang kamera Rinn tu? Berat ooo... dahlah tu, mahal oo...rosak nanti, naya kita!

    ReplyDelete
  13. fuhhh... cayalah mama.. sapa kata kamera dapur takleh shoot lawo2 kannnn... hehehehe....
    bun tu menggoda sungguh.. dah la kat luar tu tengah hujan.. rasa mcm nak cobek jer roti mama tu seketul dua.. wt cicah ngan neslo.. yumyummm..

    ReplyDelete
  14. MaDiHaA :
    Boleh tak boleh, mama bolehkan juga... kesian dia kena kutuk... ahaks... sabor je la...
    MaDiHaA cuba try cobek kat screen ye, kalau dapat, dapatlah. Sebab kalau nak mintak kat rumah ni, dah lama abis dah... hehe

    ReplyDelete
  15. Mama, last train baru sampai nih..hehee..Cantik la mama shoot cupcakes tu camtu..ok what! You're so creative not only on swirling the colour on bread, tp atas cupcakes pun..hehe...cantik Ma!! I just love it!!

    ReplyDelete
  16. dahsyat tu maaa !!! kitchen camera can do wondes weii... siap dia susun2 sebaris tu cuppies nya ... cantek... cantek ... !!!

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!