Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (4) Apam (21) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (123) Brownies (15) Cakes (118) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (6) Fondant (1) Gifts (1) Health (4) HELP (2) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (103) Lauk-pauk (121) MANUALS (2) Muffins (39) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (13) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (25) Rice n Noodles (55) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (12) Stories (14) Tag (9) Trips (10) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Thursday, September 3, 2009

Sausage Rolls


Good morning everyone. I hope all of you will have a pleasant day today... This morning I woke up feeling tired and energy-less. Thanks to the mosquitoes for our restless night. But I have to snap out of this mood, as I have places to go and lots of chores to do, Wakey wakey mama!!!!!!!

Shopping...that is one of my agenda today. Just for a pair or two baju kurung for Eid. I hardly go shopping for stuffs other than groceries. And I don't take long to shop for a trolley full of stuffs! I guess, if I were to enter the Supermarket Sweep Challenge, I stand a chance to win! Hahaha....I remembered once, like 10 years back, when I was staying at USJ3, I used to follow my dear neighbour, Kathryn to the Subang Jaya Giant to shop. She would say,"Take your time shopping today because I am free and I don't have to rush". So I took my own sweet time, but then, in 20 minutes time, I was done with a trolley full of goods! Kathryn would be amazed with my speed! Hahaha... Thanks to dear hubby for being a good coach!!! Hihii...

Oki doki, time for recipes now. Yesterday I finally tried baking the sausage rolls from Che Mat Gebu's blog . I didn't follow how Mat go about preparing the sausages. I just use plain chicken frankfurters. According to him, it's a recipe from Chef Norzailina Nordin. But as usual, mine didn't turn out as debomb as Mat's rolls...
Mat, baik ko ajo mama 'mantera semerah padi' ko tu.... kalau tak nanti, kempunan mama tau.... ko sampai hati ke tengok mama ko ni kempunan Mat oi...

Thanks to Chef Norzailina Nordin for the recipe and to Mat for being a 'promoter tak bergaji' yang baikkkk punya...Mat, mama kopipes je eh... halal tau....



For the recipe....


SAUSAGE ROLLS

Ingredients :

*270 g high protein flour
*50 g Hong Kong flour (* I just used 320g multipurpose flour)
60 g castor sugar
1/2 teaspoon salt
2 1/2 tablespoons milk powder
1 1/2 teaspoons instant dried yeast
1/2 teaspoon bread improver
1/2 teaspoon bread softerner
1 nos egg (C grade)
140 ml water
30 g butter/margarine
Enough sausages

Method : using Bread Maker

1. Pour the water into your bread maker pan.
2. Gently add in the flour to cover the liquid.
3. Add the rest of the ingredients except butter and sausages.
4. Press the setting to BASIC DOUGH setting.
5. Once the dough is well incorporated, add in the butter and let the bread maker continue kneading.
6. When a smooth, soft and elastic dough is formed (I didn't wait for it to finish it's cycle), remove it from the pan. Leave to prove for about an hour.
7. Roll the dough flat and cut to long even strips (3cm x 25cm). Take a strip and wrap around the sausages.
8. Arrange the rolls on a baking tray and leave to prove for about 45 minutes.
9. Brush the proved rolls with a bit of fresh milk and sprinkle some sesame seeds.
10. Bake in a preheated oven at 180 C for 17 to 20 minutes.




ROTI SOSEJ BERKEJU

BAHAN -BAHANNYA :-)


270 g tepung roti (high protein flour)
50 g tepung halus (tepung Hong Kong)
60 g gula halus
1 camca teh garam (mat guna 1/2 camca teh)
2 1/2 camca besar susu tepung
1 1/2 camca teh instant yeast
1/2 camca teh bread improver
1/2 camca teh bread softerner
1 biji telur gred C
140 ml air
30 g mentega
Sosej secukupnya (mat guna sosej "Ayamas"= 14 batang)
2 keping keju cheesedale, dipotong kepada 14 bahagian sama besar

CARA MEMBUATNYA :-)

UNTUK DOH :- Satukan semua bahan diatas kecuali mentega dan sosej. Gaul hingga semua bersatu dan menjadi doh, masukkan mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang lembut, kenyal dan licin (lebih kurang 15 - 20 minit). Alihkan doh ke dalam satu bekas dan tutup permukaan dengan plastic cling. Biar naik 1 jam. KAEDAH LAIN :- Masukkan kesemua bahan2 diatas kecuali sosej, ke dalam Bread Maker, pilih setting for dough dan tekan "ON". Tunggu hingga siap.
Sosej dicelur dan sejukkan, dibelah tengahnya buat macam poket dan masukkan1 potongan keju tadi, buat hingga siap. Canai doh dan potong supaya mendapat potongan berukuran 3 cm lebar dan 25 cm panjang. Balut sekeliling sosej. Letak atas dulang yang telah disapu sedikit mentega. Buat hingga habis.
Biarkan 45 minit sehingga doh naik. Sapu kuning telur + sedikit susu, tabur bijan dan bakar dalam oven pada suhu 180C selama 17 - 20 minit. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangkan.


Salaams,


10 comments:

  1. bestnya kalau dapat makan itu soti sosej...

    ReplyDelete
  2. Hello MamaFami, saya dapat the scent of bread, so snif sniff, ahaaa.....its your oven.
    Hey, that sausage roll macham pro.
    Colour perfect. And love the sesame seeds sprinkled....
    Looking at the size, agak saya boleh polishe off empat no problemos, ha ha.
    With iced coffee of course.

    You pakai baju kurung for Raya? Ta'pakai sarong batek kebaya?

    Love quickie shoppers like you.
    Jangan lupa switch off oven, Lee.

    ReplyDelete
  3. MamaFami, first time drop comment nih. nampak gebu sangat roti tu...sedapnyerr...

    ReplyDelete
  4. Mama ni sajer laa. Mama pun sure ada "mantera roti" mama sendiri kaannnn... he he he, kalau idak takkan laa berderet2 entry roti gebuz mama !!!!

    Orang mcm kita ni boleh supermarket sweep sbb kita dah biasa dgn tempat groceries kita tu. Dlm kepala pun dah register nak beli apa, bnyk mana etc etc...so should be no prob.

    psst : Rinn baru antar kain ke taylor utk dijahit. Kah Kah... Raya seminggu baru siap. Kena puasa sunat syawal dulu baru boleh pakai baju raya muahahaaaa.....

    ReplyDelete
  5. lamanya tak mai sini,la..dah missed la pulak contest cookie tu,mak teh suka midnight delight.Roll you tu so sexy la.sayang nak mkn.

    ReplyDelete
  6. nice blog...boleh cuba sausage rolls tu.nampak sedap.

    ReplyDelete
  7. wah wah, sangat menggugat imanku di bulan posa ini, heheh, sodapnya tgk bun tu...

    ReplyDelete
  8. salam mama..

    nak tanya kat malaysia ni kat mana sy blh bli bread maker machine??sy teringin sgt nak bli tp dah byk shopping mall sy g x da pun..

    ReplyDelete
  9. hanieliza :
    Yum yum tau kak....

    ♥peachkins♥ :
    Please do so and hope the outcome is lovely!

    Uncle Lee :
    Wahhh Uncle Lee got bionic nose la! Can smell the aroma from my oven! Dasyatlah Uncle. Adoi ai, my sausage rolls tu, some look like kena langgar kereta lembu tau. But of courselah, to cover line, I just snapped those that are slightly presentable! Hahahaha....
    I cannot wear sarong batek kebaya la Uncle Lee... nanti will look like sarung nangka only! Hahaha... So much spare tyres here and there, need to get rid of that first!
    I am 'trained' to be a quickie shopper tau! Good coaching punya! Hahaha...

    nizaa :
    Thanks Nizaa. Senang senang, datanglah lagi ye....

    rinnchan :
    Kalau ada mantera roti pun, tak se power dak Mat dan Rinn punya. Mama punya mantera ni, kira novice punya mantera... hehehe... Rinn tu kurus je, kalau tak sempat siap baju, beli ready made pun tak ada masaalah!

    MAK TEH :
    Tak pe la Mak Teh, tak dak rezeki nak join contest... kotlah in future ada nak terbuat lagi, nanti Mak Teh join ye...

    Deliah's Deli :
    Thanks... cubalah ye...

    inabu :
    Jangan mare.....

    ~FaRa~ :
    Waalaikumussalam Fara. Mama beli BM mama kat Cosway. Tapi hari tu ada kawan cakap, dia ada nampak kat Parkson. Wallahualam.

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!