Labels

A KEEPER (9) Advertisement (5) Airfryer (1) announcement (4) Apam (21) Articles (3) Awards (24) Beef (7) Bread (135) Brownies (15) Cakes (131) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (68) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (4) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (6) Flashback (1) Fondant (1) Gifts (1) Health (4) HELP (2) Information (4) Ingredients (7) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (112) Lauk-pauk (129) MANUALS (2) Muffins (41) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (15) Phillips AirFryer (2) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (10) Ramblings (25) Rice n Noodles (60) Seafood (7) Snacks (37) Step-by-Step (15) Stories (14) Tag (9) Trips (12) Vegetables (7) Video (3) Western (15)

Search This Blog

Loading...

Tuesday, June 9, 2009

Marble Cheese Cake


When I visited Kak Ina KL's blog quite sometime ago, I came across her Marble Cheese Cake photo and can't stop thinking of it. In order to end my misery... and also, in order not to let my cheese go to waste as the expiry date was drawing near (psstt Mat , kita serupa!!!)....I decided to try out the recipe... Thanks to Umifeeza for sharing it with all of us....



MARBLE CHEESE CAKE
Source : Umifeeza of MyResipi

Ingredients :

(A)
185g butter
1/4 cup cocoa powder
1/2 cup castor sugar
1 cup self-raising flour
2 eggs

(B)
250g cream cheese
1/2 cup sugar
1/4 cup fresh milk
1 egg
1 teaspoon vanilla essence

Method :

1. Melt butter over low heat. Then add in cocoa powder. Leave to cool.
2. Add in sugar and stir. Add in eggs, one at a time. Finally add in flour and stir until well mixed.. Set aside.
3. In another bowl, beat the cream cheese and sugar till creamy. Add in the egg, vanilla essence and fresh milk.
4. Spoon 2 tablespoons of the cocoa mixture onto the middle of the prepared tin (line with greaseproof paper). Top it with 2 tablespoons of the cream cheese mixture. Continue doing so, until all the mixture finishes.
5. Bake in a preheated oven at 175 C for 45 minutes or until cake is done. Leave overnight before cutting.



Warm regards,



30 comments:

  1. salam ma...
    nih wat aishah duk telan air liur nih..hhuhuhuuu...cun ahh marble tu...

    ReplyDelete
  2. huhhhhh...ini x leh jadi nih...mmg mengancam ini kek...taman nih lama x jenguk myresipi..tenet slow mcm siput..asik error jerk, itu psl x pasan ada kek cenggini pya mablesss...daku akan try gak maaa...
    pssttt...bape besor kek ni ek??
    nak guna loyang bape inci??
    kang terbesor, leper lak marble teman...heheheh

    ReplyDelete
  3. wah sedaaaapnyer...cheese n choc ..wat a combination!

    ReplyDelete
  4. wowww....zebra muncul kembali...ehehhe....ni mesti sedap dtg jauh dari afrika...ekekeke

    ReplyDelete
  5. oohh mama though gambaqnya tak muleh ku lihat (keji tau opish nihhh block sana block sini mencikk)....tapi sodapnya sampai kat sini haa..nyum..nyum...

    ReplyDelete
  6. nak kene try gak marble cheesecake ni dah lama asyik tgk kt blog k.ina dan kekwn..

    ReplyDelete
  7. salam mama lama tak jenguk wah, tergoda nampak kek ni cantik n menarik ...jemput dtg umah kita amek award..

    ReplyDelete
  8. salam mama,sedapnya tengok marble cheese ni ..marblesssss cantik tul designnya ni yg wat tk sabor ni..he he he

    ReplyDelete
  9. Salam mama...lama tak jenguk, sibuk sikit..maaf..tag yg mama bagi belum buat lg ..nnt kmal buat.
    Mengancam nampak Marble Cheese Cake tu..ada kelainan. Kmal ni mcm mama le..masuk list dulu..nak buatnye tak tau bila.

    ReplyDelete
  10. tergoda nampak kek marbe cheese ni..

    ReplyDelete
  11. salam geng....nie yang jealous nie cedap tu....

    ReplyDelete
  12. sedapnya marble cheese kek ni.. tak boleh jadik ni, kena buat jugak ni...

    ReplyDelete
  13. Aishah@Ariffin@Aqil :
    Waalaikumussalam Aishah. Esh jangan dok telan air liur je. Cepatlah kayuh!

    Jasmeen :
    Kek ni mama buat guna loyang 9in x 12in. Loyang mama ni payah sket nak cerita sebab loyang homemade. Jadinya, potensi untuk size yang pelbagai tu memang wujudlah... hehehe.. Meen buat je guna loyang bulat 8 in atau 9 inci.

    Bibu :
    InsyaAllah sedap... combination coklat dengan cheese... yum!

    maklang azie :
    Tu la tu, mahal ooo.... zebra Africa, jangan main main! Hahahaha

    kucai :
    Tu la Kucai, asyik main tenet je kat opes tu, kan dah kena block! Hehehe... tak pe, tengok resepi, pas tu balik rumah baru tengok gambar!

    princessharyati :
    Worth trying! Percayalah... wah... dah nyanyi lagu CT ler plak haa....

    Datin El :
    Waalaiumussalam Datin. Terima kasih for the award. InsyaAllah mama collect nanti ye...

    Salt N Turmeric :
    I will be right here waiting........

    blogresipi :
    InsyaAllah sedap, especially bahagian kek tu....

    farisshahomemade :
    Waalaikumussalam. Alhamdulillah jadi pulak belang mama tu. Masa buat tu, suspen juga sebab mixture cheese tu agak berat. Mama takut semuanya terlepuk satu tempat je... alhamdulillah menjadi...

    Jun :
    Chikit aje tau.... ahaks...

    Kmal :
    Waalaikumussalam Kmal. Berapa panjang dah list Kmal tu? Mama punya, dah panjang berjela sampai meleret-leret 10 batu! Hahahaha....

    shamin :
    I tak rela menggoda you... hehehe... gurau je Kak Pah...

    merpati66 :
    Waalaikumussalam geng... memang sedap tapi awak tu busy 36 jam, mana ada masa nak buat!

    secangkir madu merah :
    Memang sedap, i tell you!!!!

    ReplyDelete
  14. mamafami,
    assalamualaikum..
    I ve tried a couple of recipes from your blog. During this holiday my 12 yr old daughter tried the custard and cheese buns. Even without the bread improver..the bun turn out well..gebu gitu. Yesterday she baked the marble cheese cake..voila..turn out nice. Mmg sedap sampai..cake tu abis ...licin.
    thanks mama for sharing the recipes.

    ReplyDelete
  15. Anonymous :
    Waalaikumussalam. Thanks for dropping by. Wow, your 12 year old daughter managed to bake breads! Very impressive. You must be proud of her. I can see that she is into baking huh... how lucky of you to have a chef-in-the-making in your family! And thanks for trying out the recipes that I've posted in my blog. Happy cooking and baking to both mother and daughter!

    ReplyDelete
  16. I don't remember I have ever seen a marbled cheesecake better and more appetizing than this one!!

    ReplyDelete
  17. tested! turned out ok. two thumbs up! tq kak 4 the recipe.

    ReplyDelete
  18. salam.. boleh saya tumpang tanya mana hendak mencari cream chees?

    ReplyDelete
  19. Angie's Recipe :
    Thank you so much for your kind words dear.

    Sue :
    Thank you Sue for trying out the recipe. Gembiranya hati mama sebab Sue sukakan rasanya.

    aDeQtRaLaLa&mAnToYoL :
    Waalaikumussalam. Kalau di Malaysia, mama perolehi Cream Cheese dari pasar-pasar raya atau pun dari kedai yang menjual bahan-bahan membuat kek.

    ReplyDelete
  20. terima kasih mama.. tpi apkah brand cream chess mama gunakan?

    ReplyDelete
  21. aDeQtRaLaLa&mAnToYoL :
    Mama gunakan Philadelphia Cream Cheese

    ReplyDelete
  22. mama , ni bukan resepi kak roylazim ke? Nampak macam serupa, kecuali cream cheese tu ditambah fresh milk..btw, do you have facebook?

    ReplyDelete
  23. i tried it today.. cos it looks so tempting here! it turn out: wait till tomorrow, cos it needs to leave it overnight right?

    ehheh

    ReplyDelete
  24. taDAaaa! it turn out good! i mean the taste of it laa.. not so much on the look, cos tak reti sgt buat marble tu. i used 8in round cake pan. the size is just nice. thanks mamafami.

    ReplyDelete
  25. mama,saya dah cuba buat.tapi adunan y coklat mcm tak smooth.kalo kek kadang2 dia ada flow but this one bila letak dlm loyang,gedepek jadinya.how come jadi mcm ni ya?

    ReplyDelete
  26. salam mama,

    nak tanya i bake d marble cheese cake..sedap ..very happy...tapi kenapa lorekan tak macam marble..cheese cuma kat atas selepas dibakar.apa silap..

    ReplyDelete
  27. salam akak,
    saya nak tanye kalo kek nie xbakar tapi kukus leh x???

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!