Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (4) Apam (21) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (120) Brownies (15) Cakes (114) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (5) Fondant (1) Gifts (1) Health (4) HELP (2) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (103) Lauk-pauk (119) MANUALS (2) Muffins (39) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (13) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (22) Rice n Noodles (54) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (12) Stories (14) Tag (9) Trips (8) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Tuesday, June 30, 2009

Kek Kukus Berinti Ayam


Tried this interesting recipe which I kidnapped from Rinn's the same day she posted it in her Fotopages . But I changed the filling from beef to chicken. Thanks Rinn for sharing...
kira halallah ye, mama copy and paste the recipe in Malay ye... kot kalau kena taip balik pun, mama taip benda yang sama kan... so jangan membuang masa... Allah tak suka kita membazir... ahakss... baik punya alasan for M.A.L.A.S!



STEAMED CAKE WITH CHICKEN FILLING
Source : Chef Zubaidah Chepa

Ingredients for cake :

3 eggs grade B
20g castor sugar
a pinch of salt
100g cake flour (I used multipurpose flour)
1/4 teaspoon baking powder

Method :

1. Beat eggs, sugar and salt till smooth and creamy on high speed for 8 minutes.
2. Sift flour with baking powder. Cut and fold gently into the egg batter using a spatula.

Ingredients for Filling :

250g minced chicken
1 onion - diced
1 teaspoon pepper
2 tablespoon grated cheddar cheese
salt to taste
1 tablespoon flour
1/2 teaspoon Corriander powder
1/4 teaspoon cummin powder

To garnish :
Spring onions
Fresh red chillies

Method :

Heat oil in a wok and add in diced onion, pepper, corriander powder, cummin powder and minced chicken. Saute till chicken are cooked. Add in
cheese, flour and salt to taste. Remove from heat and set aside.



Preparing the steamed cake

1. Get the steamer ready.
2. Grease the mould with a bit of butter. Sprinkle with a bit of spring onion and sliced red chillie. Spoon the filling in the middle and lastly add enough cake batter on top.
3. Bake for 15 to 20 minutes. Remove from steamer, leave to cool slightly before removing from the mould.




KEK KUKUS BERINTI DAGING
(Nama asal : Kek Kukus Lapis Daging)
Sumber : Chef Zubaidah Chepa


Bahan-bahan utk kek:
3 biji telur gred B
50gm gula castor ( ...mungkin elok dikurangkan sedikit. Agak manis utk savoury cake.. )
Secubit garam
100gm tepung superfine (tepung kek)
1/4 sudu kecil serbuk penaik

Cara-cara:
1. Pukul telur, gula dan secubit garam sehingga gebu dan pekat. Guna kelajuan tinggi selama 8 min.
2. Ayak tepung bersama baking powder. Kaupbalikkan ke dalam adunan telur menggunakan spatula. Jangan diputar.

Bahan-bahan untuk inti daging :
250gm daging kisar (Boleh diganti dengan ayam)
1 biji bawang besar, dipotong dadu
1 sudu kecil lada putih
2 sudu besar cheddar cheese (Atau apa2 cheese yg boleh bagi rasa cheese.. )
Secubit garam
1 sudu besar tepung gandum
* Rinn tambah sedikit serbuk ketumbar dan jintan
* Daun sup, daun bwg dan hirisan cili merah utk hiasan

Cara-cara:
1. Panaskan sedikit minyak utk menumis. Tumiskan bawang, masukkan lada putih dan daging. Tumis hingga daging masak dan agak garing. Masukkan cheese dan tepung. Perisakan dengan sedikit garam.
2. Sementara itu panaskan pengukus.
3. Sediakan acuan aluminium foil kecil. Sapukan sedikit butter. Taburkan hirisan daun sup, daun bwg dan cili merah. Bubuh inti daging dan tutup dengan adunan kek.
4. Kukus selama 15min - 20min. Sejukkan seketika, keluarkan dari foil dan terbalikkan kek supaya intinya berada di atas. Sedia untuk dihidang.

*Nota:
Sekiranya anda ingin melapis kek ini. Sila gunakan loyang 7" x 7". Lengser dengan sedikit butter. Tuang separuh dari adunan kek dan kukus selama 20 minit. Setelah masak taburkan inti daging dan tuangkan baki adunan kek. Kukus lagi selama 20 minit. Sejukkan seketika dan bolehlah dipotong seperti kek biasa.




I received another two awards. This time they are from Sweet Eiyda all the way from Dubai. Thank you so much Eiyda for your thoughts..... mmm speaking of Dubai, I can still remember the heat, when we were there that time. It was unbearably hot! I guess, we've landed there at the wrong time!




Rules for this award will be...

1) Accept the award, post it on your blog together with the name of the person who has granted the award and his or her blog link.
THIS AWARD WAS GIVEN TO ME BY EIYDA . Thank you so much Eiyda...

2) Pass the award to 15 other blogs that you’ve newly discovered. Remember to contact the bloggers to let them know they have been chosen for this award.
Since I have not been blog hopping much these days, I hardly discover the new ones. So I guess it's fair enough for me to award it to my visitors whom I treasured very much. Please feel free to accept this humble gift from me....





Another lovely surprise just popped into my mailbox yesterday.... this time, all the way from Nederland. Thank you so much Sweet Muna for all your surprises... you've made my day!

Warmest regards,


9 comments:

  1. fuhhh fuhhh...
    harap2 kuor ler komen kita kali nihh.. hehehe

    cunnyerr mama punya kek tuu... nak cuba nak cuba tak tercuba2 lagik.. punyalah byk resepi tengah Q..
    mcm rajin semacam je sy lately ni mama.. ni semua mama punya aura dah meresap ke badan madiha... thankss mama.. mamalah sumber inspirasi ku... muahhh muahhh..
    p/s: jgn tak tau.. skrg ni TIAP2 PAGI ada sarapan terhidang atas meja utk anak2 & suami tersayang.. kalo dulu tu tgk mama prepare bekalan anak2 ke sekolah dlm hati kata.. bilalah aku dpt buat mcm mama. huhuhu.. newayy.. TQ again mama..

    ReplyDelete
  2. MaDiHa :
    Hihihi...nak tergelak mama baca komen Madiha. Siap ada jampi serapah! Sib baik tak tempias kat muka mama ni! Kot ler leh buat penawar hilang jeragat, mau putih berseri wajah ku ini! Muahahaha... Kenapa ye, susah nak letak komen kat page mama ke? Actually ada trick rasanya. Sebab blog orang lain pun, mama menghadapi masaalah yang sama. What I did was, click je kat PREVIEW tu dua kali, then bila dah keluar, baru click POST COMMENT. Kat blog orang lain, mama buat cam tu je...
    Wahhh dasat aa MaDiHa, setiap pagi ada sarapan terhidang. Mama yang dok kat rumah ni pun, tak kuasa buat sarapan tau sebab hubby pergi terlalu awal dan tak mau breakfast. Syahmi pulak, nak makan cereal je. Jadi, mamanya relaxlah. Ini yang dikatakan, bersusah dulu, relax kemudian! Hehehe... Aisehmen, janganlah serap semua aura tu, tinggalkan lah sket kat ma ni... jangan sampai kering kontang lak... hehehe....

    ReplyDelete
  3. mcm cara berlauk ye mama...rasenye tu cam mana?mehla 2/3 ketui nak buat rase heheheee

    sy pepagi pun relax...cik abang tu tak mo makan sebelum g keje...takut nnt perutnye meragam asyik nak mengejar jamban jek.lagi sonang kojo den hahahaaa

    ReplyDelete
  4. I love steamed cake ..whether it'swith filling or without.

    ReplyDelete
  5. Thank you for calling by my blog it's so lovely to *meet* you! Your blog is very pretty - love it!

    Your steamed cake with chicken sounds really good !!

    ReplyDelete
  6. Salam Mama...lama akak tak berjalan almaklum internet kat rumah akak buat ragam. Alahai mama dah cuba buat resepi kek kukus Rinn tu....memang power pun ..sedap

    ReplyDelete
  7. ikshhh dia dah wat dahhh apam daging nih!!!
    kita punya waiting list dah berkajang2 dah rasanya kalau nk tunggu turn apam daging ni dah masuk bulan posa nnti kot! hahahaaa

    ReplyDelete
  8. adui mama
    pagi pagi masuk umah mama dilla dah rasa lapor ni...(huhuhu)

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!