Labels

A KEEPER (9) Advertisement (5) Airfryer (1) announcement (4) Apam (21) Articles (3) Awards (24) Beef (7) Bread (135) Brownies (15) Cakes (131) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (68) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (4) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (6) Flashback (1) Fondant (1) Gifts (1) Health (4) HELP (2) Information (4) Ingredients (7) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (112) Lauk-pauk (129) MANUALS (2) Muffins (41) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (15) Phillips AirFryer (2) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (10) Ramblings (25) Rice n Noodles (60) Seafood (7) Snacks (37) Step-by-Step (15) Stories (14) Tag (9) Trips (12) Vegetables (7) Video (3) Western (15)

Search This Blog

Loading...

Monday, April 6, 2009

Chocolate Cakes (Perwakilan The Hague)

Had been busy for the past few days. Last Saturday, we had Tahlil for my abah at my brother's house. On Thursday, I had baked some cupcakes to be packed individually as door gift. Baking the cupcakes was my job. Piping a bit of cream to 'glue' the sugar flower onto the cupcakes was Syahmi's job and finally, packing them individually into the casing was mak's job. So you can say that this was a family's joint venture programme! Hahahaha... Joint venture ke mendera? Muahahahaha....

Actually mak was so surprised when I asked her to help with the packing as I normally will not let her do any of my chores. Say all you want, I am fussy, I am choosey or whatever, but yes, I refused other people to do my chores, especially those that I love doing, like hanging the clothes, folding the clothes and ironing. To me, doing those chores are like a stress relief theraphy. So when someone did those things for me, it's like they are taking away the pleasure from me! Hahaha... am I weird or not. Mak was more than happy to do her part. As for Syahmi, I was surprised to find out that he actually are interested to deco the cupcakes even just to pipe a bit of icing on top of the cupcakes. Well, at least, for a start! And I can see that he has the creativeness in him. Guess what, after all the cupcakes were nicely packed, both my willing helpers dozed off to Dreamland! Hahaha......




When baking for the Tahlil, I baked extra for the last minute order from Nora. Thank you so much Nora for ordering from me and for giving me new stuff to explore. Nora had said that her two lovely daughters love cupcakes with fruits. I've never done something like that before though I really wanted to deco something like the fresh strawberries on top of the chocolate ganache cakes. So I took this order as a challenge and who's life had I made miserable with all my questions? Ana Elianas! Hahaha... sorry Ana, jangan serik aaa.... Here are the cupcakes that I made for her.....





Lets cut short my ramblings for today and move on to the recipe to share. The cupcakes that I had made for the occassion and for Nora were Orange Cupcakes and Chocolate Cupcakes. For the orange cupcakes recipe, you can find it here . Both the recipes came from Perwakilan The Hague Blog and thanks to Perwakilan The Hague and Madamme Muna for the link! Both recipes are lovely and surely a keeper... try it for yourself!





CHOCOLATE CAKE
Source : Perwakilan The Hague Blog

Ingredient A :

250 g butter
1 cup lukewarm water
1 ½ cup granulated sugar
½ - ¾ cup cocoa powder

Ingredient B :

2 cups flour
1 teaspoon baking powder
2 teaspoon soda bicarbonate

Ingredient C

2 eggs
1 teaspoon vanilla essence
½ cup evaporated milk/ coffee milk

Method

1. Put ingredients A in a double boiler, heat till the butter melts and cool till lukewarm
2. Sieve ingredient B together
3. Slowly fold in B in A
4. Add in C to 3, mix well, try to avoid clumps. If there are clumps, sieve the mixture.
5. Bake in a preheated oven at 160 celsius for 45 mins – 1 hr. For cupcakes, I baked for 27 to 30 minutes.




KEK COKLAT
Sumber : Perwakilan The Hague


Bahan-bahan A :

250 g mentega
1 cawan air suam
1 ½ cawan gula
½ - ¾ cawan serbuk koko

Bahan-bahan B :

2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil serbuk penaik
2 sudu kecil soda bikarbonat

Bahan-bahan C :

2 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
½ cawan susu cair

Kaedah penyediaan :

1. 'Double boil' kan bahan-bahan A sehingga cair dan ketepikan.
2. Ayakkan bahan-bahan B.
3. Kaupbalikkan bahan B ke dalam A.
4. Tuangkan bahan C ke dalam 3 dan kacau sebati untuk mengelakkan ketulan. Sekiranya masih terdapat ketulan, tapiskan bancuhan.
5. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 160 C selama 45 minit hingga 1 jam. Untuk kek cawan, mama bakar selama 27 hingga 30 minit.



I've made this Chocolate Cake twice actually. The first time, I baked them into two oval cakes. Photo of the cake can be viewed at my other blog, MamaFaMi's Journey of Life

15 comments:

  1. hahahah mana leh serik dgn mama...ok jom bet..jgn lupa noo..hahaha pastikali ni ku menang punya..tart shells kita dh siap tau hahaha...

    ReplyDelete
  2. salam mama..linnn nak tanya lah... cup tu kan seeloknya linn pakai cup yg camne... sbb linn buat pakai cup tea tu..hahahhaah kek tu jadi mcm berderai bila di potong.... huhuhu terlebeh tepung ker yerk..linn tgok kek mama ni mcm kenyal2 gitu...

    ReplyDelete
  3. >> mmg rajin mama buat semua ni...

    ReplyDelete
  4. salam..
    kakliza pun kalau buat kerja rumah such..sidai kain..mop rumah or ironing baju..mmg rasanya puas hati buat sendiri..
    bukan tak caya org lain..tapi kkdg tu depa buat macam tak berkenan dihati jer...kkdg tu tunggu berjam2 tak gak jalan kerja tu..so baiknya buat sendiri..
    cerewet ker..atau nak cepat ker..dont know la...

    bab cupcake tu..alahai terujanya nak merasa..nanti nak buat gakla...
    tapi bila yerrr...
    pos mai setalam kat kakliza...
    hehehheheh....

    ReplyDelete
  5. SSSSSsssssshhhhhh.....My MIL mmg rajin orgnya. Kalau dia mai umah dan tgk rinn tak sempat nak buat apa2 dia pun ringan mulut tanya dan ringan tangan nak buat tp biasalahkan...rinn mesti kata, tak pe lah mak, nnt rinn buat. Tp kaaaaannn.... selalunya kalau dia dah siap terlipatkan kain..Rinn mesti akan bawak semua yg dia dah lipat ke bilik and "re-lipat'..keh keh keh...jahatkan !!!! U know what I mean.....
    Aaahhhhhh....kek coklat lagi ekkkk. Berapa bnyk resipi yg harus ku cobak lagi??.... Agaknya kalau satu dunia ni punya resipi kek coklat kita buat ye ma, agaknya sampai mati pun tak habih ekkkk..... tapi setiap kali itu jugaklah mesti habis dimakan. Coklat ohhhhh coklat....

    ReplyDelete
  6. cuppies tu memang anak2 suka sangat2! hari tu jaga kek tu jadi"arwah".tak sempat birthday hehehehe

    ReplyDelete
  7. salam ma...
    wahhh gebus sekali cc tuuu....
    ni yg geram jekk nk menggodek nih!
    ikshh ma ni kalau bab2 menggoda org no1 hik3..
    berkenan tui ngan deko cc buah2an :D

    ReplyDelete
  8. Wow fruity and chocolately....looks yum...

    ReplyDelete
  9. You are truly 1 of a kind Mamafami! lol. Kalau I bab2 nak iron baju tu yg paling tak tahan. I miss sending clothes to the laundrette for ironing. Kat sini tak mampu so have to make sure bila beli baju kena cari yg require non to minimal ironing.

    ReplyDelete
  10. wah abis seme org kena dera ngan mamafami yek hehehe...sonok kan bila seme org lam umah buat kerja sesama. ishh cian kat mak mamafami, seme tak leh wat...dia tak boring ke tak yah buat keja apa??? mak zana thn seminggu dua je kat umah zana coz tak ada apa nak buat katanya hahahaha

    ReplyDelete
  11. waduh.. sedap no tgk cup cake tuh mama.. comel2 giteww.. hiasan pun cantik sesangat..

    ReplyDelete
  12. eeee...kalu mak teh,dgn rela hati kata,silakan wat la mcm rumah sendiri...boleh gak mak teh baca buku yg accumulated tuuu..hi..hi..hi..dasar pemalasssss

    ReplyDelete
  13. Mama...ku tergoda dengan ke gebu an kek ituuu....

    ReplyDelete
  14. Ana :
    Wah, tart shells dah siap eh... Esh tak leh jadi ni... kena kayuh gak cepat...

    ~~ciklinn~~ :
    Waalaikumussalam Linn. Alahai kalau boleh, belilah standard measuring cup tu, satu set siap dengan measuring spoons nya sekali. Tak mahal mana pun yang plastik tu.

    jeff :
    Bila angin rajin bertiup, rajinlah. Kalau tidak.... esh esh eshhhhh

    hanieliza's cooking :
    Bukan cerewet tapi teliti... hihihi... anggap je cam tu kak!
    Cupcakes tu senang je... nanti akak buatlah sendiri ye... sambil-sambil buat kek untuk buku akak tu...

    rinnchan :
    Oooo sama species dengan mama ler ni... lipat baju mesti capai kita punya piawai kan Rinn kan... hehehe... Tu la tu, asal nampak resepi kek coklat je, mesti gatal nak cuba. Nak nak, kalau feedback tu kata, sedaplah.... nikmatlah... boleh ke tak teruja!

    nora ruslan :
    Alhamdulillah, lega rasanya! Thanks for your order ya...

    shima :
    Waalaikumussalam. Tunggu je la kalau Shima yang deco, mesti lagi cun melecun!

    Kitchen Flavours :
    Thanks for your kind comments dear

    Salt N Turmeric :
    Nak buat cemana Farina, dah hobi menjurus ke arah situ... ahakss... bahagia daku dapat menggosok baju....hehehe...

    zanaz :
    Boring tak boringlah mak tu, nak wat cemana. Tapi mak pun tak leh buat kerja banyak dan berat. Nanti dia cepat letih. Bila dia letih nanti dia start batuk dan terpaksa guna oksigen. Aiyooo tak maulah peristiwa pahit dulu berulang kembali. Siksa orang tua tu... baiklah dia baring, baca suratkhabar, baca Mastika, tengok TV, jalan sana sket sini sket, pas tu tidur.... But nowadays mak dah boleh uruskan diri sendiri. So kalau kain baju dia yang dah kering, mama bagilah dia lipat sendiri, just to make her happy...

    yumna :
    Terima kasih Yumna... mama punya biasa biasa je... orang lain punya lagi cantik...

    MAK TEH :
    Lain orang lain ragam kan Mak Teh. At times, I feel like my nyawa dah sampai my neck punya penatnya, tapi still degil, nak gak wat sendiri as much as possible. Unless I am sick, then only will I surrender. Hahaha....

    MAK TEH :
    Marilah sini, nanti kita buatkan...tak yah dream dream lagi....

    Mat Gebu :
    Auwwwww.... tak rela youuuu..... hik hik hik....

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!