Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (4) Apam (21) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (123) Brownies (15) Cakes (120) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (6) Fondant (1) Gifts (1) Health (4) HELP (2) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (103) Lauk-pauk (121) MANUALS (2) Muffins (39) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (13) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (25) Rice n Noodles (56) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (12) Stories (14) Tag (9) Trips (10) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Tuesday, March 17, 2009

Chicken Pie Makcik Kantin

Just a short entry today, no ramblings, I'm sorry! My pillows just can't wait to date with me and I think, I'll knocked out soon as my head lands on the pillows! Hahaha... Now I know how tiring a driver's job is!

A HAPPY 3rd BIRTHDAY WISH goes to my cute niece... ALYA FARZANA.



The parents wanted an edible image of her for the cake, but due to some technical error, I can't get that image done. Then I thought of making a Spongebob cake with a different design but then changed my mind and settled with this......



As for the recipe to share today, it'll be this Chicken Pie recipe I got from Makcik Kantin's Blog . It's so simple to prepare and tasty as well. Thank you Makcik Kantin for sharing it with us. If you want to see a lovely looking chicken pie, please visit her blog. Mine, made it the simple way due to laziness.... ahakss....dah masuk dalam perut, tak ada orang nampak pun... hihihi.....alasan baikkkk punya.....





CHICKEN PIE

Filling :

1 packet minced chicken (I use Ramli's ~ 340gm)
1 can mushroom soup (I use campbell)
300 gm mixed vegetable
300 gm onions, diced
2 tablespoonful of butter
2 tablespoon plain flour mix with 1/2 cup water
salt & white pepper

Method :

- Heat butter in a pan & saute diced onions till soft.
- Add mince chicken, stir to break the lumps and all the chicken turns white.
- Stir in the mixed vegetable.
- In another bowl, mix mushroom soup with one cup water, stir until smooth.
- Pour mushroom soup mixture into the chicken, add more water if necessary.
- Add in flour that has been mixed with water. This is to thicken the filling.
- Cook at slow fire.
- Add salt & white pepper to taste.

Line chicken pie dish with pastry (I used the instant pharata)Spoon in enough filling, cover the top with another piece of pastry.

Bake @ 160 deg C for about 30 mins or until done.



PAI AYAM

Inti :

1 peket daging ayam cincang (mama gunakan Ramli's)

1 tin soup cendawan (mama gunakan Campbell)
300g sayuran campuran
300g bawang besar, didadu
2 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung dibancuh bersama 1/2 cawan air
garam
lada sulah

Kaedah penyediaan :

- Cairkan mentega di dalam kuali dan masukkan bawang dadu. Biarkan sampai lembut.

- Masukkan ayam cincang dan kacau agar ayam tidak berketul. Goreng hingga ayam masak.
- Masukkan sayuran campuran.
- Di dalam mangkuk yang berasingan, bancuh sup cendawan dengan 1 cawan air. Kacau rata.
- Tuangkan bancuhan sup cendawan ke dalam ayam tadi. Tambah air jika perlu.
- Masukkan tepung yang telah dibancuh dengan air. Ini adalah untuk memekatkan kuah.
- Masak di atas api perlahan.
- Perisakan dengan garam dan lada sulah secukupnya.

Potong roti canai segera (brand Kawan) atau pastry segera dan masukkan ke dalam acuan pai.

Sudukan sedikit inti di tengah dan tutupkan dengan sekeping roti canai segera atau pastry.
Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu. Bakar selama 30 minit atau hingga masak.

20 comments:

  1. Happy b'day to you beautiful niece.
    Pie looks yumm, i have never made pie at home.

    ReplyDelete
  2. wah!!kena wat ni...pagi2 buta gini,terasa lapar pulak.mak teh x leh tidur la mlm ni..entah kenapa..so,bloghopping la..

    ReplyDelete
  3. Salam Mamafami..Happy birthday to your cute niece...Surely she's happy with that marvelous cake n yummy chicken pie..meriah dah tu..hehe

    ReplyDelete
  4. nila untung ade aunti rajin masak n baking ni hehe..sedapnye pie tu!!
    hepi belated beday to Nana

    ReplyDelete
  5. tomeinya niece dengan pie sekali...

    ReplyDelete
  6. Happy cook :
    Thank you for your kind wish. Pie is very easy to prepare. Do give it a try...

    MAK TEH :
    Buat Mak Teh, jangan tak buat. Tu ha, Don tunggu je chicken pie Mak Teh. Eh, naper tak leh tidur? Kalau kitalah, letak je terus 'belayar'! Hahahaha...

    Noor :
    Thanks dear

    ummi :
    Waalaikumussalam. Thanks from the 'cute aunty' of a cute niece, for the birthday wish. Psst.. jangan salah paham, Nana tak rasa pun pie tu. Mama buat hari lain la.. entry je boh sekali... hihihi....

    little prince's mummy :
    Tastes yummy too! ;)

    Bibu :
    Sementara aunty dia rajin melayan, adalah kek comot ni. Sok lusa kalau aunty dia dah terbongkok-bongkok tak larat, kenalah beli kat kedai je... hahaha...

    Anonymous :
    Terima kasih ya....

    ReplyDelete
  7. mamaaaaaaa....hmmm sedap sgt CP ni...tksabar nk buat....thank you mama...

    ReplyDelete
  8. I pun suka chicken pie tapi beli yg frozen punya ajelah. Tak pernah buat sendiri lagi. hehe.

    ReplyDelete
  9. senang banget nak buat chicken pie tu yek... tak payah susah2 nak buat pastry dia mcm yg pernah saya belaja, org malas cam saya, suka sangat lah mende2 yg sonang2 ni...boleh lah try buat...

    ReplyDelete
  10. >> kali ni okay tengok chicken pie...
    >> sebab dah pekena dua hari tu...:D

    ReplyDelete
  11. hai mama. how are you? uish betol menggoda pai itu. kene ler pat carik parata slice tuh. tak penah beli pon. hihihi. jom gi mydin.

    ReplyDelete
  12. hepi birthday Alya @ Nana..kena copy paste resepi pie ni..yum yum yum..

    ReplyDelete
  13. Ana :
    Ye Anaaaaa... hehehe.. cam pelem Hindustan la pulak haa.... buat cepat no.. memang sedap!

    Salt N Turmeric :
    It's so easy to do la dear. Give it a try okay. You'll never regret!

    secangkir madu merah :
    Ha ah memang senang. Guna je pharata kawan tu. Kalau nak bagi dia more fluffy, bakar menggunakan fan oven... sedap... Buat pastry ni, banyak kerja kan? Asyik nak melapis, simpan peti ais and bla bla bla.... Kita buat shortcut la... cepat dibuat sedap dimakan, badan tak penat, perut pun kenyang!

    jeff :
    Taklah kempunan ye bro...

    ummu_hanis :
    Hi cikgu... alhamdulillah mama sihat-sihat je. Ala pharata kawan tu banyaklah.... kat Family Store ada, Rajini Store pun rasanya ada. Tak pun gi je Tesco ke Mahkota Parade ke, semua ada... wah... dah jadi jurupromo pasaraya la pulak mama ni! Hahahaha.... Mydin Melaka kecik, pergi Mydin Subang Jaya la best!!! Hiihihi..

    zai :
    Thanks for the wish, on behalf of my niece. Jangan copy paste je tau... cuba buat sekali ye....

    ReplyDelete
  14. mama, is it becoz of my late reply yg buat edible image tu xsempat???? so sorry...memang btul zana tka prasan ada mesej masuk masa kat pool tu..dah balik umah baru prasan. so so sorrry...comelnya bday girl tu...

    ReplyDelete
  15. waaahhh, mama..lama x mkn ciken pai..fav gak dolu2..tp selalu beli jek...best gak kalu dpt buat nnti..masuk list dulu la..hehehhee

    ReplyDelete
  16. happy birthday.. hmm sy tak suka sgt pai ayam.. ;)

    ReplyDelete
  17. Mamafami

    Eh...Subang Jaya ke? Fantastic! Macam mana I ingat Putrajaya entahlah!

    Boleh tak hantar quotation 1. Ben10 cake 1kg. 2. Cuppie cakes. Email ydiana9@gmail.com

    Thanks for the chicken pie recipe. I baru teringat nak buat. :)

    ReplyDelete
  18. zanaz70 :
    Eh bukan pasal tu la Zana. Tempat yang mama nak order tu, orang tu tak leh nak buat. Dia outstation. So don't worry ya... and thanks for your help.

    Jun :
    Buat ler Jun, senang je. Kalau Jun, tutup sebelah mata pun leh siap!

    stROZze :
    Esh rugilah tak suka Chicken Pie, sedap tau....

    Ydiana :
    Tersilap perasan kot... sebab dua dua pun ada Jaya belakang tu... hehehe... Mama dah email ya.

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!