Labels

A KEEPER (5) Advertisement (5) announcement (4) Apam (21) Articles (3) Awards (24) Beef (5) Bread (120) Brownies (15) Cakes (113) Charity (6) Chicken (17) Chiffon (12) Contest (5) Cookies (65) Crafts (1) Cuppies Design (56) Dedication (57) Dessert (3) Donut (6) Drinks (10) Equipments (6) Fish (5) Fondant (1) Gifts (1) Health (2) HELP (1) Information (4) Ingredients (6) Islam (4) Jalan-jalan Cari Makan (2) Kuih-muih (100) Lauk-pauk (118) MANUALS (2) Muffins (39) MY BOOK (3) Orders (3) Pasta (12) Pies n Pastry (21) Pies/Pastry/Puffs (5) Pudding (9) Ramblings (22) Rice n Noodles (52) Seafood (7) Snacks (36) Step-by-Step (11) Stories (14) Tag (9) Trips (8) Vegetables (7) Video (3) Western (11)

Search This Blog

Loading...

Sunday, March 22, 2009

Ayam Masak Merah



AYAM MASAK MERAH
Source : Kak Liza

Ingredients :

1 chicken ~ cut to small pieces. Marinate with turmeric powder and salt. Fry and set aside.

To be blended in the food processor :

10 pieces dried chillie
5 fresh red chillies
3 cm ginger
3 cloves garlic
1 onion
2 stalks lemon grass
4 tomatoes
2 tablespoons tomato ketchup

Green peas
Onion ~ cut into rings
Cooking oil
Salt
Sugar
Zeal (optional)

Method :

1. Heat oil in a wok and add in the blended ingredients. Fry till fragrant.
2. Add in chicken, peas, onion, salt, sugar and zeal to taste.
3. Mix well.
4. Once the gravy's thicken, remove from heat and ready to serve.




AYAM MASAK MERAH
Sumber :
Kak Liza

Bahan-Bahan:

1 ekor ayam ~ dipotong kecil, dibersihkan dan digaul bersama kunyit dan garam. Kemudian digoreng. Ketepikan.

Bahan untuk dikisar:

10 tangkai cili kering
5 tangkai cili merah
3 sm halia
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
2 batang serai
4 biji tomato
2 sudu besar sos tomato

Kacang peas
Bawang besar ~ potong gelang
Minyak masak
Garam
Gula
Serbuk perasa secukup rasa

Kaedah penyediaan:

1. Pijarkan minyak dalam kuali kemudian tumiskan bahan-bahan yang sudah dikisar hingga garing.
2. Setelah itu masukkan ayam, kacang peas, bawang besar, garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa.
3. Gaulkan hingga sebati dan rata.
4. Apabila telah kering bolehlah diangkat.

15 comments:

  1. sodapnyaaaaaaaaaa... mai seketui boleh?

    ReplyDelete
  2. >> makan dengan nasi tomato mmg sedap ni...:P

    ReplyDelete
  3. mama...nak sket! nasi ape ade? hahaha

    ReplyDelete
  4. hari minggu kemarin ,jiran mak teh bui ni..tapi mak aii podeh nya..sampai berasap telimga mak teh..mama masak x podeh kan?

    ReplyDelete
  5. oopps!!it's me again,dah hantaq fatin n syahmi?budak2 mak teh dah naik bas kemarin dulu.tentu byk wat roti kan?dah wat 2 cheesecake tu..berjaya ?agaknya la...tapi x ambik gambar,camera x ada..

    ReplyDelete
  6. emm lazat dan berkrim...terliur la mama

    ReplyDelete
  7. Penyulawa :
    Kalau hang dekat, tok sah kata seketoi, sepinggan pun ma bagi...

    jeff :
    Tersangaaaaatlah betulnya!

    Jun :
    Sat no ma pi check...mmmm yang tinggal...kerak nasi je la Jun...bley? Hihihi..

    Noor :
    *wink* *wink*

    MAK TEH :
    Mama tak leh masak pedas berdenting berasap telinga sebab mak mama tak leh makan pedas. Tapi kadang-kadang tu, terbabas juga! Hahaha...

    MAK TEH :
    Alhamdulillah dah selamat hantar Fatin balik ke asrama. Syahmi is no longer at boarding school. Dah bawa dia keluar and schooling dekat dengan rumah ni. Hmm, what about the cheesecake? Tak jadi ke Mak Teh? Aiyooo...so sorry....

    Sally :
    Yum yummmmm......

    ReplyDelete
  8. Mama, sedapnya ayam masak merah tu..wah letak dalam mangkuk lawa gitu lagi laa berselera..haha..Ma, dah jangkit collect pinggan cam Cik Mat kita gak eh..(*tersedak lak Mat tu kang, duk sebut nama dia..hehe)

    ReplyDelete
  9. sedapnyaaaa~ ni yg rindu masakan melayu ni..

    ReplyDelete
  10. I am drooling Mamafami. Hantar Vin se pinggan???

    ReplyDelete
  11. Looks so mouth watering,too bad I cnt read bahasa

    ReplyDelete
  12. Penyakit pinggan putih biru Che Mat dah berjangkit kat mama ekk??? Ini ayam masak merah mmg fevret kat umah Rinn. Kerap buat.
    P/S Eh..skrng mama dah ada teman lah kat umah ya... Syahmi dah tak duduk boarding Sc tuuuu..... Good for you ma.

    ReplyDelete
  13. ummi :
    Pinggan mama tu dah lama ma beli kat Nilai... dan itu je la pinggan kecik yang sesuai nak ma hidangkan...hantam ajelah labuuu....

    Nazmi Azudin :
    Alahai shiannya dia.... Tak apa, nanti balik Malaysia, leh makan sepuasnya ye... Tak pun, masaklah sendiri. Bujang masak, mesti lagi sedap!

    VG :
    Nak hantar kat VG naik piring terbang ke? Hehehehe....

    n33ma :
    Opss sorry, I totally forgot to translate. Well... it's done now...

    rinnchan :
    Pinggan tu dah lama ada dan dah lama digunakan eversince. Ha ah, Syahmi is with me now. Gives me more opportunity to practise my 'vocal'...hahahaha...

    ReplyDelete
  14. As salam...
    Mama, minta izin print n cuba resipi2 kat blog mama ni ye... ;)

    ReplyDelete

Please feel free to drop a comment or two... much appreciated... thank you!